EVROVIZIJA

Se nam na Evroviziji 2021 obeta prepevanje na plejbek? Delno da!

Pravila za Izbor za Pesem Evrovizije so se spremenila. Predvsem z razlogom, da se zagotovi, da evrovizijsko tekmovanje prihodnje leto bo … kot tudi še mnogo let v prihodnje, ne glede na globalne okoliščine po svetu. Tako je sporočila zveza EBU, ki si želi, da bo evrovizijski izbor v prihodnje pripravljen na vse takšne in drugačne okoliščine.

Je res čas za spremembo?Foto: Pixabay

Nova pravila zveze EBU glede Pesmi Evrovizije 2021 med drugim zagotavljajo izvedbo
prireditve naslednje leto 18., 20. in 22. maja 2021, kar je potrdil tudi izvršni producent Siettse Bakker, ki je še dejal, da bo tekmovanje izvedeno v vsakem primeru. “Iz letošnjega primera smo se naučili, da moramo načrtovati prav vse, tudi svetovno krizo, zato smo v ta namen prilagodili pravila tekmovanja,” pa je pripomnil Martin Österdahl, novi izvršni nadzornik Evrovizije.

Evrovizijski izbor bo prihodnje leto v Areni Ahoy v vsakem primeru!Foto: Guido Pijper

Plejbek za spremljalne vokale

Pravo dramo je na družbenih omrežjih povzročila odločitev, da bodo prihodnje leto dovoljeni posneti spremljevalni vokali, kar preprosto pomeni, da bo na odru lahko le glavni predstavnik, vse ostalo pa bo lahko posneto na plejbek. Mnogi uporabniki na družbenih omrežjih so dejali, da to potemtakem ni več glasbeno tekmovanje in da lahko vsak prepeva na tako velikem odru. Na zvezi EBU so nato odgovorili, da to pravilo (zaenkrat) velja le za ESC 2021.

Novi evrovizijski nadzornik, ki je po majskem šovu Europe Shine A Light nasledil Jon Ola Sanda, je dejal, da mora biti zveza EBU bolj prilagodljiva in spremeniti celo sam format oddaje, če bo to potrebno. Ob tem pa mora ta edinstven glasbeni dogodek organizirati tudi v današnjih drugačnih časih – časih, ki se lahko spremenijo iz minuto v minuto. “Z novimi pravili želimo izpeljati novi evrovizijski izbor ter nato tekmovanje predati novi državi. Tisti, ki bo s svojim predstavnikom prepričala občinstvo po Evropi. Le na ta način bomo nadaljevali evrovizijsko tradicijo,” je prepričan Martin Österdahl, ki je še dodal, da je pravila – ki med drugim določajo, da lahko na tekmovanju ESC 2021 sodelujejo izključno tiste pesmi, ki bodo izbrane po 1. septembru 2020 – že potrdila referenčna skupina, ki je glavno telo ESC.

Spremenjena pravila za ESC 2021 so povzročila precej hude krvi.Foto: Pixabay

Iz zveze EBU so še – če strnemo vse skupaj – sporočili, da bo lahko določena sodelujoča država vseeno imela spremljevalne vokaliste na odru, če bo to izrazila oziroma želela. Prav tako bo dovoljena kombinacija posnetega spremljevalnega vokala in še v živo, če bo kdo tako želel. Ne nazadnje pa bo lahko spremljevalne vokale izvedlo – če bodo ti posneti vnaprej – neomejeno število ljudi, sicer pa je/bo lahko na odru, skupaj z glavnim vokalistom, le šest ljudi.

Zveza EBU je pojasnila, da odločitev o posnetih spremljevalnih vokalih še kako zmanjša mnoge stroške, tako za gostitelje kot tudi za sodelujočo državo. Predvsem pa je, tako EBU, tehnično vse skupaj precej lažje izvedljivo. “Vse to pa v novi resničnosti med drugim prispeva k trajnosti samega izbora,” so še dodali.

Za konec so zagotovili, da je ta odločitev le začasna in za leto 2021, nato pa bodo videli. In ravno to je še kako zmotilo spletne uporabnike, ki so pripomnili, da so npr. tudi za Avstralijo dejali, da bo ta začasno nastopila le enkrat, pa še vedno nastopa. Prav tako so nekoč ‘začasno’ umaknili orkester, pa tega še vedno ni nazaj … Mnogi se ravno zaradi tega že sprašujejo, če bo naslednji korak prepevanje na plejbek. Če se to zgodi – tako spletni uporabniki –, potem Evrovizija ne bo več glasbeno tekmovanje. Kakor koli, upanje umre zadnje!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button