MALMÖ 2024

Kaj prinašajo evrovizijska pravila za leto 2024?

Večjih sprememb vsaj zaenkrat ni

Na Pesmi Evrovizije 2024, ki bo potekala 7., 9. in 11. maja 2024 v švedskem Malmöju, bo sodelovalo maksimalno 44 držav. Katere bodo te države uradno še ni znano, saj se zveza EBU z nekaterimi še pogaja, med drugim tudi z Avstralijo, ki ji je potekla petletna pogodba o sodelovanju.

Do 38 držav v obeh predizborih

V obeh predizborih se bo predstavilo maksimalno 38 držav, saj ima šest držav že zagotovljeno mesto v finalu. Te države so: Švedska (kot zmagovalka ESC 2023), potem pa še države velikih pet (Velika Britanija, Italija, Nemčija, Španija in Francija). V finalu pa bo nastopili največ 26 držav, torej iz vsakega predizbora po deset najboljših držav. Tu bo še šest državic, ki so avtomatsko v finalu.

Na Pesmi Evrovizije 2024 lahko sodelujejo triminutne izvirne pesmi, ki so bile izdane po 1. septembru 2023. Vse pesmi se izvajajo v živo na odru, posneti so lahko edino spremljevalni vokali.

Glasovanje žirija komisija točkovanje točke
V finalu bo glasovala tudi strokovna komisija. Evrovision.tv

Glasovanje

Glasovanje bo – vsaj tako se da razbrati iz prve javne verzije pravil, ki je zgolj (tako EBU) informativne narave – podobno kot leta 2023. O usodi sodelujočih držav bo namreč v obeh predizborih odločalo le ljudstvo. Kombinacijsko glasovanje (50 % strokovne komisije in 50 % telefonsko glasovanje), ki je bilo v veljavi od leta 2009 dalje, kar se tiče prvega in drugega predizbora, ne bo več v veljavi. Enako ne, kot leta 2023.

Kaj pa veliki finale? V finalu bodo 11. maja 2024 glasovale žirije in gledalci, tako kot doslej, s tem da bo dodano glasovanje s t. i. ‘preostalega sveta’. Gledalci v državah, ki ne sodelujejo, bodo lahko glasovali prek spleta. Glasovanje bo plačljivo in bo na koncu veljalo kot glasovanje ene dodatne države. Seznam držav s ‘preostalega sveta’, ki izpolnjujejo pogoje, bo objavljen pred začetkom Pesmi Evrovizije 2024. Kakšno bo končno razmerje glasovanja v finalu (lani je bilo 50,6 % televoting : 49,4 % žirije) vsaj v tej prvi javni različici še ni zapisano.

Glasovanje
Glasovanje vsako leto buri duhove. Foto: Eurovision.tv

Odločila bo referenčna skupina

Kot kaže bodo dokončna pravila znana v prihodnjih tednih oziroma mesecih, ko jih bo na koncu potrdila referenčna skupina. Referenčna skupina, ki jo trenutno sestavljajo Bakel Walden (SSR SRG), Ebba Adielsson (SVT), Rachel Ashdown (BBC), Felix Bergsson (RÚV), Ana Maria Bordas (RTVE), Carla Bugalho (RTP), Claudio Fasulo (RAI), Simona Martorelli (RAI), Alexandra Wolfslast (NDR) in Martin Österdahl (EBU), je izvršni odbor za vse članice, njen namen pa je nadzorovati in usmerjati evrovizijsko tekmovanje. Najkasneje bo vse skupaj znano in uradno sredi marca 2024, ko bodo izbrane vse skladbe in ko se bodo v Malmöju srečali predstavniki (vodje delegacij) vseh sodelujočijh držav.

ANKETA

Kateri način glasovanja bi bil na Evroviziji po vašem mnenju najbolj pravičen?

Že oddanih glasov: 204

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button