OTROŠKA EVROVIZIJA

Španija bo gostila Otroško Evrovizijo 2024; Slovenije zraven ne bo!

Mesto in datum še nista znana

Čeravno je po lanski francoski zmagi na Otroški Evroviziji 2023 že kazalo, da bo Francija znova gostila evrovizijsko tekmovanje za mlada grla, se to ne bo zgodilo.

EBU in španska radiotelevizija RTVE sta namreč sporočili, da bo 22. Otroška Evrovizija potekala v Španiji. Španska nacionalna javna radiotelevizija Radiotelevisión Española (RTVE) bo tako prvič v zgodovini tega tekmovanja gostiteljica, potem ko je lani v Nici zasedla drugo mesto. Na tekmovanju je leta 2023 sicer zmagala Francozinja Zoe Clauzure s pesmijo Coeur. A glede na to, da so v Franciji letos že Olimpijske igre bi bila Otroška Evrovizija, kot kaže, prevelik (finančni) zalogaj.

Španija sicer zmagala leta 2004

“Dvajset let po španski zmagi na Otroški Evroviziji smo navdušeni, da lahko tekmovanje končno pripeljemo v Španijo. Hvaležni smo RTVE, da je sprejela gostiteljstvo 22. izvedbe tekmovanja, ki mladim umetnikom iz vse Evrope omogoča neverjetno platformo za predstavitev njihovega talenta. Zelo se veselimo fieste, ki nas čaka v Španiji še letos,” je ob tej priložnosti povedal evrovizijski nadzornik Martin Österdahl.

Evrovizijski nadzornik
Martin Österdahl na Otroški Evroviziji 2023. Foto: Corinne Cumming / EBU

RTV Slovenija je na Otroški Evroviziji sodelovala dvakrat, in sicer leta 2014, ko smo z Ulo Ložar najprej zasedli 12. mesto in leta 2015, ko smo z Lino Kuduzovič osvojili tretje mesto. Nacionalna televizija zaradi finančnih stroškov zaenkrat ne razmišlja o povratku na to glasbeno tekmovanje.

In zakaj ravno Španija?

Pravila tekmovanja za Otroško Evrovizijo (JESC) ne zahtevajo, da zmagovalna televizijska hiša organizira tekmovanje naslednje leto, kot je to v primeru (odrasle) Pesmi Evrovizije. Francoska televizija se je tako odločila, da bo – kot to dopuščajo pravila – predala organizacijo tekmovanja za Otroško Evroviziji 2024.

Španija je z velikim navdušejem sprejela povabilo EBU, da se bo Otroška Evrovizija odvila v Španiji. “Za RTVE je gostovanje Otroške Evrovizije še en korak v prizadevanjih, ki jih je javna radiotelevizija v zadnjih letih vložila v promocijo Evrovizije v Španiji. Odslej bo RTVE tesno sodelovala z EBU in referenčno skupino, da bi organizirala najboljši možni JESC. Uporabili bomo svoje najboljše ustvarjalne, tehnične in človeške vire, da bi ponudili vrhunski festival, namenjen mladim umetnikom. Prepričani smo, da bo tudi španska javnost to napoved sprejela z velikim navdušenjem, evrovizijsko skupnost pa jo bo sprejela z odprtimi rokami,” je ob tem še povedala Ana María Bordas, vodja španske delegacije na Otroško Evroviziji in članica referenčne skupine JESC.

Na Otroški Evroviziji sodelujejo izključno mladi glasbeniki, stari od devet do štirinajst let.

ANKETA

Ali menite, da bi RTV Slovenija morala sodelovati na Otroški Evroviziji?

Že oddanih glasov: 463

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button