OTROŠKA EVROVIZIJA

Otroška Evrovizija 2023: Znova zmagoslavje za Francijo

Druga je bila Španija, tretja Armenija

Tik pred pričetkom veselega decembra je za nami še ena evrovizijska zgodba, ki tokrat prihaja Francije. V mondeni Nici se je namreč odvila 21. Otroška Evrovizija, na kateri so sodelovali mladi glasbeniki, stari od devet do štirinajst let. Na koncu je bila znova najbolj prepričljiva Francija, ki je stavila na mlado pevko Zoé Clauzure in skladbo Coeur.

Otroška Evrovizija 2023 - Francija
Zmagovalka Zoé Clauzure (Francija). Foto: Corinne Cumming / EBU

Gostiteljica Francija

Otroška Evrovizija oziroma Junior Eurovision Song Contest poteka vsako leto v jesensko-zimskem času, predvidoma konec novembra oziroma v začetku decembra. Vse skupaj se sicer ne pričenja ob tradiconalni 21. uri, ampak ob 16. uri popoldne, saj gre za mlajšo populacijo. Tokratno otroško različico, ki je potekala pod sloganom Heros, sta iz koncertne dvorane Palais Nikaïa v Nici vodila Olivier Minne in misica Laury Thilleman, vse skupaj pa se je odvijalo zelo podobno kot na odrasli različici.

Francija
Francija: Zoé Clauzure – Coeur Foto: Corinne Cumming / EBU

V šov programu so mladi glasbeniki odpeli pesem We Are the World, ki je kot dobrodelna skladba nastala leta 1985, napisala pa sta jo Michael Jackson in Lionel Richie. Nastop v Nici je imel globoko sporočilo, in sicer da bi v svetu zavladal mir.

Glasovanje

Edina sprememba na Otroški Evroviziji (v primerjavi z odraslo Evrovizijo) je glasovanje, ki je tudi tokrat potekalo preko spleta, razdeljeno pa je bilo na dva dela. V prvem delu se je lahko glasovalo od 24. do 26. novembra (do pričetka šova). Drugi del glasovanja, ki je bilo omejeno na 15 minut, pa se je zgodilo skozi šov, in sicer po zadnji odpeti pesmi. Glasovi javnosti so predstavljali 50 odstokov glasov, preostali del 50 odstokov glasov pa so prispevale strokovne komisije.

Skupni seštevek vseh glasov je prinesel novega zmagovalca. To je postala Francija s pevko Zoé Clauzure (Coeur). Drugo mesto je osvojila Španija s Sandra Valero (Loviu), tretje mesto pa je zasedla Armenija z Yan Girls (Do It My Way).

Otroška Evrovizija 2023
Skupni seštevek glasov na Otroški Evroviziji 2023. Foto: Zajem zaslonske slike / Junior ESC

Končni razplet na Junior ESC 2023

 1. Francija: Zoé Clauzure – Coeur
 2. Španija: Sandra Valero – Loviu
 3. Armenija: Yan Girls – Do It My Way
 4. Velika Britanija: Stand Uniqu3 – Back to Life
 5. Ukrajina: Anastasia Dymyd – Kvitka
 6. Poljska: Maja Krzyżewska – I Just Need a Friend
 7. Nizozemska: Sep in Jasmijn – Holding On to You
 8. Albanija: Viola Gjyzeli – Bota ime
 9. Nemčija: Fia – Ohne Worte
 10. Malta: Yulan – Stronger
 11. Italija: Melissa in Ranya – Un mondo giusto
 12. Severna Makedonija: Tamara Grujeska – Kaži mi, kaži mi koj
 13. Portugalska: Júlia Machado – Where I Belong
 14. Gruzija: Anastasia in Ranina – Over the Sky
 15. Estonija: Arhanna – Hoiame kokku
 16. Irska: Jessica McKean – Aisling

RTV Slovenija je na Junior Eurovision sodelovala dvakrat, in sicer leta 2014, ko smo z Ulo Ložar najprej zasedli 12. mesto in leta 2015, ko smo z Lino Kuduzovič osvojili tretje mesto. Nacionalna televizija zaenkrat ne razmišlja o povratku na to glasbeno tekmovanje.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button