EVROVIZIJA

Razkrivamo prvo bilanco 60. Izbora za pesem Evrovizije na Dunaju

Pred desetimi dnevi se je z velikim finalom in švedsko zmago na Dunaju zaključil že 60. Izbor za Pesem Evrovizije. Župan mesta Dunaj in generalni direktor ORF sta predstavila letošnje rezultate in uspehe, ki jih potrjuje tudi 200 milijonov gledalcev po vsem svetu.

Alesh Maatko pred dvorano Stadthalle.Foto: Evrovizija.com

Na novinarski konferenci sta tako župan mesta Dunaj Michael Häupl kot tudi generalni direktor ORF-a Alexander Wrabetz javnosti sporočila, da sta z Izborom za Pesem Evrovizije 2015 več kot zadovoljna, saj gre za dogodek z veliko dodano vrednostjo. Samo v Avstriji si je v finalnem tednu prireditev ogledalo okoli 5,86 milijonov gledalcev, glavni finalni izbor pa okoli 2 milijona. Po svetu je Evrovizija letos privabila kar 200 milijonov gledalcev. V dvorani Stadthalle je 100.000 obiskovalcev skozi celoten teden v živo spremljalo evrovizijsko dogajanje, več desettisoč pa jih je svoje države spodbujalo na dodatnih evrovizijskih lokacijah po vsej Avstriji (na velikem trgu pred dunajsko mestno hišo so našteli okoli 120.000 ljudi).

100.000 obiskovalcev je skozi celoten teden spremljalo ESC dogajanje.Foto: Alesh Maatko
Pred dunajsko mestno hišo je bil uradni sprejem.Foto: Alesh Maatko

Mesto Dunaj je v namen Evrovizije predvidelo stroške za dvorano Stadthalle v višini 8,89 mio. evrov, porabilo pa kar 800.000 evrov manj, hkrati pa ni preseglo predvidenega milijona evrov za promocijo.

Dunaj je v času Evrovizije obiskalo 1.565 novinarjev in 40 delegacij, ki jih je sestavljalo 1.269 delegatov. Izmed 1.506 prispelih prošenj je bilo izbranih 800 prostovoljcev starih med 18 in 77 let, ki so bili ena od gonilnih sil prireditve.

Novinarsko središče je bilo izjemno prijetno.Foto: Alesh Maatko
S kozarci za večkratno uporabo so veliko prihranili.Foto: Alesh Maatko

Tudi kot zeleni dogodek se je letošnja Evrovizija izkazala bolje kot pričakovano: zaradi pomivanja kozarcev za večkratno uporabo v pralnici na sončno energijo, so prihranili 500.000 kozarcev za enkratno uporabo – tako so preprečili kar 4,5 ton smeti in 40 ton ogljikovega dioksida.

Na glavnih lokacijah so postavili deset ogromnih pitnikov in se tako izognila plastenkam. Oskrba z električno energijo je bila v celoti proizvedena iz obnovljivih virov.

Okolica okrog dvorane si je zaslužila 12 točk.Foto: Alesh Maatko
Conchita WurstFoto: Alesh Maatko

Javne ankete med Avstrijci so pokazale, da je kar 98 % vprašanih za dogodek vedelo, 88 % med njimi ga razume kot dobro možnost za predstavitev države in kar 75 % vprašanih je zaradi dogodka ponosnih na svojo državo.

In ne nazadnje … Izbor za Pesem Evrovizije na Dunaju se je vpisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov kot “najdlje trajajoče vsakoletno televizijsko glasbeno tekmovanje“, kar je zagotovo zavidanja vreden rezultat in uspeh.

Evrovizijski izbor na Dunaju se je vpisal v knjigo rekordov.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button