MMS

Razkrite še zadnje skrivnosti 40. Melodij morja in sonca 2021

Avditorij Portorož je v sodelovanju z Občino Piran, ki je lastnica blagovne znamke “Festival Melodije morja in sonca” in z RTV Slovenija, dober mesec pred samim glasbenim večerom, predstavil jubilejni 40. Festival Melodije morja in sonca, ki se bo zgodil in odvil v soboto, 10. julija 2021 v Amfiteatru portoroškega Avditorija.

Avditorij Portorož je vseslovenski javnosti najbolj poznan po festivalu Melodije morja in sonca, ki ga prirejajo že od leta 1978. Ljubiteljem glasbe je v svoji zavidljivi zgodovini festival dal več kot 70 nepozabnih glasbenih večerov (tekmovalni večeri, POP večeri, mladi festival, otroški festival …), ki si jih je v živo ogledalo preko 80.000 obiskovalcev. Od začetka pa do leta 1983 je glasbenike v živo spremljal orkester, kasneje so izvajalci peli na »playback« oziroma v živo ob posneti spremljavi.

Od leta 2013 je na odru festivala znova orkester, ki nedvomno pomeni veliko dodano vrednost kakovosti izvajanja v živo. In tako bo tudi letos, 10. julija. “Štirideseto izvedbo festivala MMS smo osvežili in upoštevajoč smernice inštituta NIJZ prilagodili epidemiološkim razmeram. Vlogo priprave festivala je prevzel organizacijski odbor, sestavljen iz predstavnikov sodelujočih deležnikov. Ta je odločil, da bo zaradi enovitosti prireditve (brez prekinitve s poročili) na festivalu predstavljenih 12 najboljših izbranih skladb in ne več 14. Organizacijski odbor je imel možnost na festival povabiti tri izvajalce, tako da so letos povabljeni: Teo Collori in Franco Ceroici, Samuel Lucas in Maja Založnik (duet) ter Eva Boto. Izmed 74 prispelih pesmi na razpis je bilo izbranih preostalih devet pesmi,” je ob predstavitvi med drugim dejal Borut Bažec, v. d. direktorja Avditorija Portorož – Portorose. Poleg njega so spregovorili še Đenio Zadkovič, župan Občine Piran, Vanja Vardjan, odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV Slovenija in Andrea F, ki je kot predsednik strokovne komisije za izbor skladb opisal potek izbora melodij.

In kako je prišlo do izbora 12 skladb? Strokovna komisija za izbor skladb v sestavi: Eva Cimbola, Simona Brglez, Slavko Ivančić, Andrea F, Alesh Maatko, Mojca Menart in Aleksander Radič je s pomočjo aplikacije, poslušala in ocenjevala skladbe. Prvi krog je potekal na daljavo, drugi pa v živo v Avditoriju. Ta program bodo v prihodnosti nadgradili in uporabili tudi za glasovanje žirij radijskih postaj in za strokovno žirijo.

Novost pri izbiri skladb

Za prijave na javni razpis na festival Melodije morja in sonca so v Avditoriju pripravili novo spletno aplikacijo, ki je nadgradnja njihove spletne strani in so jo za nas razvili v lokalnem podjetju NGN. MMS je tako prvi festival v Sloveniji, ki ima tovrsten program za ocenjevanje, ki še kako olajša delo strokovni komisiji, ki mora preposlušali večje število skladb, ki so se prijavile na festival.

Vrstni red nastopa letos niso žrebali izvajalci. V dogovoru z organizacijskim odborom in vodjo festivalskega orkestra Tomijem Puričem in predstavnikom TV Slovenija, Aleksandrom Radičem, je bil vrstni red določen glede na dinamiko skladb, števila nastopajočih in aranžma. Nastopajoči po vrstnem redu nastopa so: Samuel Lucas in Maja Založnik (Kdo smo?), Saša Lešnjek (Kaj bi svet brez upanja), Platana (V globino srca), Tomaž Hostnik (Ti sploh ne veš), Tatjana Mihelj (Ples v dežju), Rok Ferengja in Erosi (Mlada luna), Gedore (Ona), Gal Gjurin in Manca Fekonja (Zvezda), Sebastian (Ne spim!), Teo Collori in Franco Ceroici (Kjer se cesta konča), Boštjan Pertinač (Plima) in Eva Boto (Kdo ti bo dušo dal).

Uvodni nastop bo tudi letos pripadel zmagovalcu zadnjega festivala, ki pa bo tokrat drugačen od vseh preteklih. Prvič bomo slišali preplet zmagovalne skladbe Tinkare Kovač: Bodi z mano do konca in skladbe 2B: Kot morje, ki je prejela nagrado Danila Kocjančiča.

Voditelja festivala bosta Lorella Flego in Mario Galunič, ki veljata za najbolj priljubljen voditeljski par MMS-a.

Po nastopu vseh 12 tekmovalcev bo sledilo glasovanje, ki bo trajalo natanko deset minut. Med glasovanjem bo za gledalce in poslušalce pripravljeno presenečenje. Sledila bo razglasitev dobitnikov nagrad strokovne žirije, ki jo bo podelil predsednik žirije in podelitev velike nagrade festivala, ki jo podelita župan občine Piran in generalni direktor Televizije Slovenija. Zaključek festivala bo okronal ognjemet v Portorožu, s katerim bomo ob 24. uri počastili jubilejno 40. obletnico festivala.

Vstopnice za festival, po ceni 22 evrov, bodo v prodaji naslednji teden. V Avditoriju Portorož vabijo vse, da po zelo težkem obdobju za zabavno industrijo, z nakupom vstopnice podprete festival in prireditve nasploh.

Zaradi spreminjajočih se pogojev izvedbe prireditev v času epidemije, letos pri glasovanju za zmagovalce ne bo sodelovalo občinstvo v Amfiteatru Avditorija. Zmagovalca Velike nagrade MMS bodo tako določili glasovi strokovne žirije, izbranih radijskih postaj in javnosti s telefonskim glasovanjem. Ob tem bodo znova podeljene denarne nagrade v višini 500 EUR za najboljše besedilo, glasbo, izvedbo in nagrada za obetavnega avtorja oz. izvajalca – nagrada Danila Kocijančiča. “Ker želimo spodbujati razvoj mladih talentov in slovenske glasbene ustvarjalnosti, bomo prejemniku nagrade Danila Kocijančiča skupaj z Radiem Koper omogočili snemanje skladbe v studiu Hendrix. Velika nagrada MMS v vrednosti 3.000 EUR bo podeljena v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, ki bo del nagrade namenil snemanju videospota z vključenimi kadri turistične destinacije Portorož – Piran,” so še dejali na predstavitvi.

Scenografijo za jubilejne 40. Melodije morja in sonca je zasnovala Greta Godnič, priznana slovenska  scenografka, ki se je podpisala pod scenografije preteklih MMSjev, Slovenske popevke, EME in mnogih drugih.  Scenski elementi  pravkar nastajajo v izolskem podjetju Singavision in so v celoti plod domačega znanja in lastnega razvoja. Za efektno luč bo poskrbel Črt Birsa, ki sodeluje s številnimi tujimi in domačimi izvajalci kot so: 2Cellos,  Dubioza Kolektiv,  Perpetuum Jazzile, Mi2, Vlado Kreslin  in številnimi drugimi.  Za vrhunski vizualno – grafični izgled na skoraj 80m2 velikem LED zaslonu bo poskrbel koprčan Den Baruca, snovalec in oblikovalec video vsebin za LED zaslone, ki sodeluje pri odmevnih projektih doma in v tujini: EMA, Evrovizija, Perpetuum Jazzile, Opera balet Ljubljana idr.

Letošnji tekmovalci se bodo občinstvu prvič predstavili na koncertu v torek, 6. julija, na Trgu Prekomorskih brigad v Portorožu, kjer bo nastopajočim kulisa Portorož v vsem svojem sijaju. Predstavitev pripravljajo v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Na istem prizorišču bo na dan festivala, v soboto 10. julija, postavljen mobilni radijski studio Radia Slovenija – prvi program, kjer bodo od 5. ure zjutraj pa vse do začetka festivala pogovori z gosti in ustvarjalci festivala Melodije morja in sonca. Skozi izrazito lokalne vsebine bodo spremljali turistični in glasbeni utrip mesta.

Za spremembo pa tokratna predstavitev festivala ni potekala v Portorožu, ampak v Kopru. “Ker dobrega festivala ni brez dobrih prijateljev, smo se odzvali prijaznemu povabilu dolgoletnega poslovnega partnerja podjetja Vinakoper in njegovemu direktorju Borutu Fakinu, da današnje srečanje z izvajalci in novinarji organiziramo v njihovih nedavno preurejenih prostorih. Že od leta 1947 nastajajo v njihovi kleti ob melodijah valov morja in sončnih žarkih prekrasna vrhunska vina*.

Njihov največji ponos je refošk, rubinasti kralj, takoj za njim je kraljica malvazija,” nam je zaupala ekipa Avditorija Portorož, ki je za zaključek razkrila še eno skrivnost: “Danes vam predstavljamo uradno vino 40. festivala MMS: kraljico vin malvazijo, letnik 2020. V njenem opisu najdemo stične točke z glasbo in našim festivalom: zlato rumena barva, nežne note, prijetna mehkoba, harmonično vino. (*Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!) A ne le to. Vsem, ki bodo kupili vstopnico za ogled festivala v živo, Vinakoper podarja kupon za brezplačno degustacijo treh vzorcev vrhunskih vin.”

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X