INTERVJUJI

Raiven: Nastop na Evroviziji me vsekakor zanima

Ugibanja okrog predstavnika za ESC

Raiven – pevka in vodieljica Popevke 2023 – je pred kratkim ustvarila hommage ženski, ki jo presojajo ne glede na to, kdo pripoveduje njeno zgodbo. Motiv lepe Helene je prenesla v sedanjost in nastal je singel Ikona, ki je zaživel ob ikoni slovenske popularne glasbe Heleni Blagne. Glasbenici sta novo pesem predstavili na festivalu Popevka 2023, kjer se je veliko govorilo tudi o tem, komu je posvečena Ikona. A to niso edino govorice, ki odmevajo …

Raiven in špekulacije okrog Evrovizije

Po našem razkritju, da gre Slovenija na Evrovizijo 2024 na Švedsko, se še kako (glasno) ugiba, kdo nas bo zastopal na tem največjem glasbenem tekmovanju. Mnogi so prepričani, da bo RTV Slovenija svojega predstavnika znova izbrala interno in da bo to Raiven, zopet drugi pa se nagibajo k izboru Ema. No, razvedrilni program TV Slovenija bo vse skupaj pojasnil še v tem mesecu, mi pa si poglejmo, kaj o vsem skupaj pravi pevka Raiven?!

Začniva naprej z novo skladbo. Ikona ni posvečena naši ikoni Heleni Blagne, kot mislijo nekateri, kajne?
Ikona govori o Lepi Heleni iz Troje.

Se nam morda obeta še kakšen duet?
Zaenkrat novega dueta ne planiram. Ne izključujem pa možnosti, da bi se na novem albumu našlo še kakšno sodelovanje.

Pri novi skladbi ste bili aktivni tudi kot producentka. Kaj to pomeni?
Da sem prvič pri ustvarjanju glasbe aktivno sodelovala kot producentka. Vse začetne demo posnetke sem ustvarila sama, nato pa sva jih s producentom, s katerim v Londonu sodelujem že leta, dodelala skupaj.

Raiven
Raiven je že nastopila na Emi. Foto: Alesh Maatko

Evrovizija jo zanima

Po nastopu na Popevki se še kako ugiba o vašem nastopu na Evroviziji. Vas Ema oziroma Pesem Evrovizije mikata?
V Sloveniji je priložnosti, pri katerih lahko svojo glasbo predstaviš širši publiki, malo. Evrovizija je ena izmed njih, tako da me na dolgi rok nastop na takšnem mednarodnem odru vsekakor zanima.

Torej vas bomo drugo leto videli na odru Evrovizije, ali pač še ne?!
Tega ne vem. Mislim, da je to vprašanje bolj primerno za službo za komuniciranje RTV Slovenija.

Uradna odločitev o morebitnem internem izboru oziroma o Emi 2024 – ali celo tretji možnosti – bo s strani RTV Slovenija znana v prihodnjih dneh oziroma še v tem mesecu.

Kaj vse pa pripravljate za deseto obletnico glasbenega udejstvovanja, razen albuma?
Dva večja koncerta, katerih lokacijo in datum bom razkrila kmalu. Sicer pa veliko nove avtorske glasbe.

Del obletnice bo tudi album Sierene, kjer se boste v skladbah dotaknili številnih usod ter ikoničnih žensk. Nam lahko namignete kaj več?
Album bo vseboval po večini pesmi, ki so hitrejšega tempa, balad ne bo. Hkrati bi lahko rekla, da bodo pesmi ohranile nekakšen filmski značaj, ki ga tudi zgodbe žensk, ki jih bom pripovedovala v besedilih, zahtevajo.

Kaj vse pa si želi Raiven v prihodnje, če damo glasbo ob stran?
Raiven je umetniško ime, ki ga uporabljam kot glasbenica, zato bi težko rekla, da imam kot Raiven želje, ki se ne tičejo glasbe.

Raiven je na EMI nastopila trikrat, in sicer leta 2016 s skladbo Črno bel (2. mesto), nato leta 2017 s skladbo Zažarim (3. mesto), nazadnje še leta 2019 s skladbo Kaos (2. mesto). Leta 2021 je nastopila na festivalu Popevka, kjer je s skladbo Volkovi osvojila 1. mesto.

Raiven
Raiven na odru Eme 2019. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
5
+1
1
+1
1
+1
1
+1
2
+1
2
Twitter
Back to top button