POPEVKA

Popevka 2018: Slavil Alex Volasko

Prepričal stroko in ljudstvo

Na 42. festivalu Popevka 2018 se je tokrat predstavilo trinajst tekmovalnih skladb. Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala skladba Če pomlad nikoli več ne pride v izvedbi Alexa Volaska. Štiri preostale nagrade pa je podelila tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali Eva Hren, Anja Rupel, Mojca Menart, Martin Štibernik in Robert Pikl.

Festival je v bogato zakladnico slovenski popevk dodal 13 novih skladb. Nastopili so: Flora Ema Lotrič (Pijana od ljubezni), Alex Volasko (Če pomlad nikoli več ne pride), Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa (Odgovor že poznaš), Canegatto (Samo mirno, samo dalje), Gregor Ravnik (Ti si), Nika Zorjan (Za vedno (Za skaus)), Andraž Hribar (Stari most), Nastja Gabor (Tisoč in ena zgodba), Matjaž Kumelj (Živim na pol), MJAV (Tak moment), Manca Špik (Kot bi te kdo ustvaril po meni), Rene Markič (Naprej) in Lea Likar (Z očmi zaljubljenca v maju).

Alex Volasko
Alex Volasko je slavil na Popevki 2018. Foto: Alesh Maatko

Podeljena ena glavna nagrada

Strokovna žirija je na podlagi ocen določila, da se v finale uvrstijo Alex Volasko, Canegatto in Lea Likar. Občinstvo Popevke 2018 je s telefonskim glasovanjem odločilo, da je zmagovalec Popevke 2018 Alex Volasko s pesmijo Če pomlad nikoli več ne pride. Zmagovalna skladba je prejela 34,94 odstotka glasov, Canegatto s skladbo Samo mirno, samo dalje, se je uvrstil na drugo mesto in prejel 34,21 odstotka glasov, tretjeuvrščena Lea Likar pa je za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju prejela 30,85 odstotka glasov.

Nagrajeni glasbenik Alex Volasko ni mogel verjeti svojim očem. Foto: Alesh Maatko

Strokovna žirija je podelila še štiri nagrade, in sicer:

  • nagrado za najboljše besedilo skladbe je prejel Nejc Podobnik za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju;
  • nagrado za najboljšo interpretacijo oz. izvedbo je prejel Gregor Ravnik za skladbo Ti si;
  • nagrado za najboljšo priredbo je prejel Matija Krečič za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju v izvedbi Lee Likar;
  • nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca je prejel Canegatto – Andraž Gartner, avtor skladbe Samo mirno, samo dalje.

Spremljevalni program je bil v znamenju mini jubileja, ki ga festival letos praznuje – 20 let od njene vnovične obuditve leta 1998. Nastopili so Katrinas, Eva Černe, Alenka Godec, Anika Horvat, Darja Švajger, Nuša Derenda in Marko Vozelj, ki so bili tako nagrajenci kot tudi zmagovalci zadnjega obdobja Slovenske popevke.

Vse popevke so izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija ali festivalskega ansambla ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla.

Spomin na novejše obdobje festivala so obudili z venčkom naslednjih pesmi: Letim, Pomlad v mestu, Boljša kot prej, Rada bi znova poletela, Belo nebo, Samo ti, Sončen dan, Otok ljubezni, Pesek v oči, Naj nama sodi le nebo in Za prijatelje. Z zmagovalno pesmijo Poprocka 2018 je v spremljevalnem programu nastopila tudi Anabel.

Alex Volasko je domov odnesel še eno festivalsko nagrado. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button