ZABAVNO & DRUŽABNO

Poglejte, kaj napoveduje Laibach

Laibach, kot kaže, ne počiva. Kultna zasedba namreč s skladbo Love is still Alive (Moon, Euphoria) napoveduje mini (EP) album, ki ga bomo 20. januarja 2023 lahko poslušali digitalno, na voljo pa bo tudi kot CD. Marca prihodnje leto lahko pričakujemo izid tudi na vinilu.

Laibach
Z novim sinlom napovedujejo EP. Foto: Roger op den Camp

In o čem govori nova skladba?

Smo v zori tretjega tisočletja človeštva. Planet Zemlja, ki smo ga nekoč poznali kot naš dom, je zdaj le mrtva puščava, ki lebdi v vesolju, uničena zaradi vojn, pandemije in vsega zla, ki smo ga ljudje sposobni. Uničena je tudi Luna, ki je nekoč služila kot odskočna deska v širno vesolje, kasneje pa se je spremenila v zatočišče za zadnje izmed nas. Zdaj ostanki človeštva letijo po vesolju na enem samem vesoljskem plovilu, ki nosi nekaj srečnežev, ki so bili rešeni pred uničenjem. Odpravljajo se na Mars, kjer je nekoč nastalo življenje. Morda so izgubili svojo preteklost in svoj planet, a dokler imajo kanček upanja in vodilno rdečo svetlobo planeta, ki sveti v temi, bodo pogumno šli tja, kamor še nihče ni šel – dokler je ljubezen še živa.

Potovanje

EP Love Is Still Alive spremlja potovanje preživelih skozi naš sončni sistem, to potovanje pa je tudi potovanje skozi nekatere bolj ‘vesoljne’ glasbene zvrsti zadnjih desetletij. EP predstavlja nekak podaljšek oziroma skrito nadaljevanje filma Iron Sky – The Coming Race (rež. Timo Vuorensola, 2019), za katerega je Laibach tudi ustvaril glasbo. Izid kompletne glasbe za ta film skupina načrtuje v letu 2023, skupaj s posebej ustvarjeno video igro.

Laibach
EP Love Is Still Alive spremlja potovanje preživelih skozi naš sončni sistem. Foto: Nika Records

Kultna zasedba

Laibach je nastal v takrat še jugoslovanskem industrijskem mestu Trbovlje. Skupina, ustanovljena v letu 1980, ko je umrl ustanovitelj države Tito, je zaslovela in postala mednarodno ena najbolj znanih in priznanih skupin iz nekdanjih komunističnih držav Vzhodne in Srednje Evrope, pred nekaj leti pa je postala tudi ena prvih ‘zahodnih’ skupin, ki so nastopile v Severni Koreji. Leta 2019 so izdali laibachovsko interpretacijo skladb iz filma The Sound of Music (Moje pesmi, moje sanje), ki so jih zasnovali posebej za nastop v Severni Koreji, leta 2020 pa so praznovali štiri desetletja z bogato in omejeno izdajo materiala za box Laibach Revisited.

Leta 2022 je sledil album z glasbo iz gledališke produkcije Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland), ki temelji na tekstih Heinerja Müllerja (1929-1995), skupina pa je nedavno objavila, da potekajo diplomatska pogajanja za nastop v Teheranu, s simfoničnim projektom Alamut, po knjigi Vladimira Bartola, ki je nastalo v sodelovanju z iranskimi skladatelji in izvajalci in je bilo letos premierno predstavljeno na dveh razprodanih koncertih v Križankah, na Festivalu Ljubljana.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button