ZABAVNO & DRUŽABNO

Odmeven Laibachov O, Triglav, moj dom tudi z videozgodbo

Priredba, ki odmeva

Skupina Laibach je nedavno uspešno odprla FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, in sicer s priredbo znamenite skladbe Oj, Triglav, moj dom, v sodelovanju s slovenskimi glasbeniki Borisom Benkom, Primožem Hladnikom, Severo Gjurin, Tomijem Megličem in ostalimi.

Laibach
O, Triglav, moj dom tudi z videopodobo. Foto: Laibach

Oj, Triglav, moj dom

“Znamenito slovensko ljudsko pesem Oj, Triglav, moj dom je leta 1894 napisal duhovnik, pesnik in prevajalec Matija Žemljič, in sicer pod psevdonimom Slavin. Zemljiča je navdihnila nemška domoljubna pesem O Schwarzwald, o Heimat. Leto pozneje pa jo je Jakob Aljaž, prav tako duhovnik in velik občudovalec najvišje slovenske gore Triglava, uglasbil,” so ob predstavitve videozgodbe zapisali kultni glasbeniki iz Trbovelj, ki so pesem sicer predstavili na otvoritveni slovesnosti FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici 2023.

Na sam nastop, ki je še kako odmeval, pa so povabili tudi Borisa Benka in Primoža Hladnika, pevko Severo Gjurin, Tomija Megliča (Siddharta), Ireno Anžič (citre), Petra Vidmar (tolkala), Mešani pevski zbor Slovenske filharmonije in trobilno sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

O, Triglav, moj dom

O, Triglav, moj dom, kako si krasan,
kako me izvabljaš iz nizkih ravan
v zimski idili na strme vrhe
da tam si spočije v samoti srce,
kjer potok izvira v skalovju hladan:
o, Triglav, moj dom, kako si krasan!

O, Triglav, moj dom, četudi je svet
začaral s čudesi mi večkrat pogled,
tujina smehljaje kazala mi kras,
le nate sem mislil strastno ves čas,
o tebi sem sanjal sred’ svetlih dvoran:
o, Triglav, moj dom, kako si krasan!

Laibach
Njihova priredba še kako odmeva. Foto: Laibach

Odmevno

Spomnimo. Skupina Laibach je nastala v slovenskem in jugoslovanskem industrijskem mestu Trbovlje. Ustanovljena je bila le nekaj časa za tem, ko je umrl Josip Broz Tito. Zasedba je zaslovela kot ena najbolj mednarodno priznanih skupin iz nekdanjih komunističnih držav vzhodne in srednje Evrope, pred nekaj leti pa je postala tudi ena prvih skupin, ki je nastopila v Severni Koreji. Leta 2019 so izdali Laibachovo interpretacijo The Sound of Music, ki so jo zasnovali med potovanjem v Severno Korejo, leta 2020 pa so z albumom Laibach Revisited praznovali štiri desetletja. Leta 2022 je sledil album z glasbo iz priznane gledališke predstave Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland), ki temelji na spisih Heinerja Müllerja (1929-1995), nedavno pa je skupina napovedala, da potekajo diplomatska pogajanja za izvedbo Alamuta, izvirnega simfoničnega dela, ustvarjenega v sodelovanju z iranskimi skladatelji in izvajalci, v Teheranu.

Laibach
Za skladbo O, Triglav, moj dom so pripravili tudi video. Foto: Laibach
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button