ZABAVNO & DRUŽABNO

Najlepši prizor letošnjega prazničnega decembra z Majo Keuc, Severo Gjurin in Urško Kastelic

Žive jaslice v Postojnski jami

Žive jaslice, ki po enoletnem premoru znova navdušujejo, niso še nikoli doslej bile tako zelo pričakovane kot prav letos. Doživljanje svetopisemske zgodbe, njenega sporočila o upanju in veličastne Postojnske jame pa še nikoli tako intenzivno in čuteče.

»Božična zgodba je pravi obliž po izjemno težkih časih, ne le za turizem, temveč za vse. Ljudje iščejo lepoto. In lepota zdravi!« je odzive gostov ob premierni uprizoritvi Živih jaslic v Postojnski jami na kratko povzel predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj.

Svečan ogled Postojnske jame z živimi jaslicami soustvarja blizu 100 sodelujočih, med njimi tri vrhunske vokalistke – Maja Keuc – Amaya, Severa Gjurin in Urška Kastelic, številni lokalni igralci in podporna ekipa z vodjo prireditve in režiserjem. Poseben ogled traja 90 minut, vključuje pa vožnjo z najbolj priljubljenim jamskim vlakcem, ogled celotnega klasičnega dela Postojnske jame in glasbeno-gledališke predstave s 16 svetopisemskimi prizori.

Žive jaslice v Postojnski jami, od 25. do 30. decembra 2021.

Število vstopnic omejeno

»Izbor dneva prve uprizoritve ni bil naključje,« še pravi Batagelj. »22. december je datum, ko se svetli del dneva spet daljša in luč je bila vedno simbol upanja. »Verjamemo, da bo tako tudi v našem primeru.«  

Zato bodo v Parku Postojnska jama najprej poskrbeli za varnost in dobro počutje svojih gostov. Na vstopni točki v Park bodo prijazno, a zelo striktno preverili PCT dokazilo skupaj z osebnim dokumentom, ki bo odpiralo vrata v varen mehurček Parka. Park bo ograjen, vstop bo mogoč le na eni vstopni točki. 

Žive jaslice 2021
Najatraktivnejše božično doživetije na svetu. Foto: Alesh Maatko

Obvezno je pravilno nošenje maske, upoštevanje varnostne razdalje, priporočamo pa tudi razkuževanje rok. Svoje goste tako z obvestilnimi maili ob rezervaciji kart, kot tudi z letaki in opozorilnimi tablami v Parku opozarjajo na upoštevanje vseh varnostnih ukrepov.

»V družbi Postojnska jama imamo več kot 85 % zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoj PC,« zadovoljno pove direktor Batagelj. Izrednega pomena se nam zdi, da poskrbimo za varnost vseh. Prav zato smo se odločili za predprodajo, vzpodbujanje gostov k spletnemu nakupu in omejeno število vstopnic, saj tako z njimi ves čas komuniciramo o vseh veljavnih predpisih. Tudi to so ukrepi, ki dokazano vzpostavljajo in zagotavljajo varno okolje. Zaradi velikega zanimanja in omejenega števila kart vabimo k spletnemu nakupu.

Živih jaslic v Postojnski jami ne bo uničilo niti slabo vreme niti nizke temperature, saj je v Jami vedno prijetnih 10°C. Za ogled vseh atrakcij v parku pa lahko koristite tudi BON21.

Severa Gjurin
Severa Gjurin nam skozi skladbo pričara Sveto noč. Foto: Alesh Maatko

Doživetje kot praznovanje

»Božična pravljica je družinsko doživetje, ki nas ponovno poveže v skupnost in nas navdihuje s kreativno močjo narave. Podzemni svet Postojnske jame smo zato preobrazili v svetišče, odeto v barvito svetlobo gotskih vitražev,« razlaga režiser Janez Serpentes. »Nadnaravna svetloba angelov na prav poseben način razsvetljuje čudovite in skrivnostne jamske oblike. Naravna katedrala nam v teh težkih časih nudi zavetje, mir in ravnovesje.«

Žive jaslice 2021
5 km dolga predstava, 16 svetopisemskih prizorov. Foto: Alesh Maatko

Na Unescovem seznamu?

Svetovni mediji so med neštetimi prizori Žive jaslice v Postojnski jami uvrstili med 10 najlepših podob božiča. Letos pa so prvič tudi ubesedili željo, da Božična pravljica postane del nesnovne kulturne dediščine UNESCA. 

Maja Keuc
Za piko na i je tu še Maja Keuc s Hallelujah. Foto: Alesh Maatko

Spomnimo. Žive jaslice v Postojnski jami imajo 33-letno tradicijo. Različni režiserji so jo skozi leta z novimi elementi, drugačnimi postavitvami, bogato kostumografijo in izjemnimi vokali postavili na izjemno visoko raven. Žive jaslice v tem času niso bile izvedene zgolj dvakrat; leta 1997 in 2020.

Edinstveno jamsko okolje in postavitev dogajanja vzdolž 5 kilometrov uvršča Žive jaslice v Postojnski jami med najdaljše podzemne žive jaslice. Veličastne kapniške skulpture in mogočnost dvoran, v katere je spektakel vpet, pa dih jemajoče unikatne prizore.

Prve žive jaslice je v skalni votlini leta 1223 postavil sv. Frančišek Asiški v Italiji. Božična pravljica je tako največji približek originalu, hkrati pa v dogajanje vključuje lokalne igralce in s tem vzpodbuja pripadnost. »Mnogi liki ostajajo z nami že 10 in več let. Mnogi so iz pastirjev »napredovali« v Jožefe in Marije. Najmlajša igralka letos je 11-letna Liza, ki že kaže ambicije po večjih vlogah,« so nam zaupali ob predstavitvi.

Žive jaslice 2021

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button