EMA 2020

Parvani Violet pred Emo 2020: Ciljati se mora visoko in sanjati v oblakih

Na Emi 2020 se bo 22. februarja za novo evrovizijsko vstopnico borilo ducat tekmovalcev, ki jih tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Tokrat predstavljamo zasedbo Parvani Violet, ki smo jo spoznali že na spletnem predizboru Ema Freš.

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2020 oziroma še prej za Emo Freš?
Mi smo na Emo 2020 prišli preko Eme Freš, se pravi smo se skozi kar nekaj mesecev in krogov izločanja dokazovali tako strokovni žiriji kot širši publiki. Ne gre za to, da si izida nikakor ne bi mogli predstavljati, a je sigurno bil ena ogromna potrditev in blagoslov.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas morda še ne poznajo (predvsem mlajša publika) ali pa morda celo dvomijo o vas?
Smo zasedba šestih mladih glasbenikov, ki se predstavlja s pesmijo Cupid – Veronika Steiner (vokal), Anže Zaveršnik (saksofon), Aljaž Šumej (klavir), Florjan Ajdnik (bas), Jaka Jeršič (kitara) in Anže Lečnik (bobni). Spoznali smo se na Gimnaziji Celje – Center, saj smo vsi igrali v šolskem bandu The Šlagers in tako dobesedno skupaj odraščali ob glasbi. Vsa leta smo prirejali ‘jam sessione’ v šolski kleti namesto, da bi šli gor k pouku. Skupaj smo nastopili sigurno več kot stokrat, zato res ni bilo pomislekov, da teh fantov ne bi prosila za sodelovanje, ko sem se odločila prijaviti na Emo. Vsi so izjemno talentirani in sem ponosna, da se predstavljamo s pesmijo, katero smo v celoti napisali sami – jaz sem odgovorna za glasbo in besedilo, Anže Zaveršnik za aranžma, ostali člani zasedbe pa tudi za svoje dele glasbe.  Predstavljamo pa se pod mojim umetniškim imenom, Parvani Violet. Parvani pomeni polna luna, s katero čutim neizmerno povezavo, Violet pa mi je všeč kot ime samo, kot barva, kot cvetlica … Če pa si kdo težko zapomni, pa samo rečem, da smo kar Parni Valjak. (smeh)

Parvani Violet
Parvani Violet so si vstopnico za Emo priborili skozi Emo Freš. Foto: Adrian Pregelj

Parvani Violet so skupina mladih glasbenikov, ki jo sestavljajo pevka Veronika Steiner, saksofonist Anže Zaveršnik, pianist Aljaž Šumej, basist Florjan Ajdnik, kitarist Jaka Jeršič in bobnar Anže Lečnik.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2020?
Pesem smo v celoti napisali sami, kar toliko bolj priča o tem, da smo vsestranski kvalitetni mladi glasbeniki. Cupid je skladba, ki združuje čarovnijo glasbe preteklega stoletja (40-a, 50-a) ter spevnost modernega popa. Je tehnično dovršena, aranžma je poln, posneti inštrumenti so pravi in igramo jih mi. Pesem je od začetka do konca ena očarljiva zgodba, besedilo se premišljeno ujema z melodijo in se dopolnjuje z ostalimi glasbenimi vložki ter s podlago raste. Je neomejena, skoraj malo nepredvidljiva, dinamična. Da se mladostniško izrazim: ni “krneki”, ni plehka — preveva jo globina in zahteva pozornost poslušalca, da jo razume ter v celoti doživi. Po drugi strani pa je nerealno spevna in gre takoj v uho — je preprosto pesem, za katero si ne moreš pomagati, da nanjo ne začneš plesati in “groovati”, takoj, ko jo slišiš.

Kaj so oziroma kateri bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Naši aduti bodo, poleg same pesmi in izvedbe, sigurno naša iskrenost ter čista, neobremenjena ljubezen in strast do tega, kar počnemo že leta. V prvi vrsti smo namreč ‘muzičarji’, ki glasbo doživljajo v vsej njeni čarovniji in ne kot obrt. Prednost je tudi ta, da nas večina slovenske publike ne bo poznala – lahko bi rekli, da bomo za njih tista čokoladica v bombonjeri, ki ne izgleda predvidljivo, a je presenetljivo všečnega okusa haha. In pa seveda bo naš adut to, da resnično zaupamo v našo skladbo in naš nastop, kar se bo na odru tudi poznalo.

Parvani Violet
Parvani Violet je zasedba šestih mladih glasbenikov. Foto: Promo foto

“Nastop bo čaroben, mladosten, sproščen, odkrit in romantičen. Malo zasanjanosti, predvsem pa pričakujte starodobni šarm v kombinaciji z moderno pop iskrivostjo. Na Emo se pripravljamo z vajami, vnaprejšnjim planiranjem in seveda sproščanjem – predvsem pa želimo ostati neobremenjeni. Veseli smo, da smo, kjer smo in vzhičeno pričakujemo nastop na Emi.”  Parvani Violet

O čem govori vaša Emina skladba?
Cupid je preplet sanj in resničnosti. Besedilo nas popelje iz sanj z idealnim romantičnim srečanjem, polnim čuda in čarobnosti, v spoznanje, kako drugačne so stvari, ko se iz noči rodi dan. Refren, ki je izredno speven, preveva hrepenenje po času, ki bi ga lahko preživeli s svojim romantičnim idealom; v vrhuncu pesmi se prelije v jezo in frustracijo nad resničnostjo situacije tistega, ki sanja. Kljub vsemu temu  hrepenenju pa se zgodba konča na katarzično noto, saj se sanjač zave, da lahko svoj romantični ideal sreča vsako noč. ‘Kozmos je Kupid’ oz. vesolje je naš popolni ‘matchmaker’, ki nam to srečanje omogoča vsako noč, ko sanjamo.

Če bi slučajno zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v Rotterdamu ter kaj bi za vas  pomenil nastop na tem največjem glasbenem odru?
Če dejansko zmagamo na Emi, vsaj jaz z vsem svojim bitjem verjamem, da bi lahko pričakovali najmanj finale. Bi rekla, da grem skoraj pod giljotino, če ne bi bilo res haha. Enostavno imam toliko zaupanja v tehnično dovršenost Cupida v kombinaciji s tem, da je tako ‘catchy’ in spevna, da ji bodo vrednost sigurno prepoznali tako strokovna žirija kot širša publika. Če se pa res že pogovarjamo, bi pa v najbolj sanjskem, hipotetičnem primeru naš cilj bil izboljšati najvišje doseženo mesto Slovenije (7. mesto), če že ne zmaga. Ciljati se mora visoko in sanjati v oblakih. Na tak način smo nenazadnje prišli tudi do Eme. (smeh) Nastop bi pomenil eno neprecenljivo življenjsko izkušnjo – resnično, stati na evrovizijskem odru je ena mojih največjih želj že od nekdaj. O tem res samo sanjaš in sanjaš in sanjaš, zdaj pa si je kar težko predstavljati, da smo dejansko na pragu do njene uresničitve. Nerealno. Razsežnost in moč te želje je neopisljiva in čisto iskreno, nimam besed, s katerimi bi opisala občutke, če bi dejansko zmagali na Emi. Verjetno bi se navznoter preprosto razpočila na odru. (smeh)

Parvani Violet
Parvani Violet pogumno stopajo na veliki oder Eme. Foto: Adrian Pregelj

“Vsi smo zdajšnji oz. nekdanji dijaki Gimnazije Celje center, kjer smo se spoznali in tudi začeli naše glasbeno sodelovanje; primarno v šolski pop-fank-džezovski skupini The Šlagers. Skupaj ustvarjamo in zorimo že od zgodnjih najstniških let, se udeležujemo mednarodnih tekmovanj in turnej ter nastopamo, kadar je le priložnost. Vsak izmed nas živi in diha glasbo, skupaj pa še toliko bolj, ker smo drug z drugim ob njej odrasli. Čisto preprosto povedano: že od samega začetka smo skupinica srednješolcev, ki je, namesto da bi šla k pouku, raje v kleti šole prirejala ‘jam sessione’ v času učnih ur. Pa pred njimi in po njih; in se redno vračala na šolo tudi po uspešno zaključenih štirih letih, da smo lahko nadaljevali naše glasbeno sodelovanje. Zato res ne pretiravano, če rečemo, da je glasba naše poslanstvo in naša duša ter da smo srečni, da so nas na našem popotovanju podpirali profesorji, sošolci in starši. Če je kaj čisto in iskreno, smo to mi in naša ljubezen do glasbe,” so ob predstavitvi zapisali člani skupine.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kdo od naših ESC predstavnikov vas je najbolj navdušil?
Uf, na eni strani je ikonična Dancing Lasha Tumbai (Ukrajina) iz leta 2007, na drugi pa čarobna Amar Pelos Dois (Portugalska) iz leta 2017. Vmesna postaja ne obstaja. (smeh) Od naših predstavnikov mi je predvsem očarljiva Berta Ambrož iz leta 1967 (smo še bili pod Jugoslavijo) s pesmijo Brez besed – orkester v živo! Sicer so pa Sestre s Samo ljubezen tudi kar ‘obrnile šov’.

Koliko časa že, če sploh, spremljate Pesem Evrovizije?
Spremljam jo, odkar se spomnim, predvsem posvečeno pa od leta 2014 naprej.

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2020?
Definitivno več pesmi. Teh imam namreč napisanih veliko, pa si nikoli nisem upala nobene zares posneti in izdati. Zato sem res neopisljivo hvaležna za priložnost in prepoznavnost ter potrditev, prejeto že z Emo Freš – dobila sem neizmerno količino motivacije in samozavesti, s katero se bom sigurno lotevala izdajanja novih skladb. Veselim se novih nastopov, priložnosti in sodelovanj z odličnimi glasbeniki. Muska, muska, muska, vsepovsod. (smeh)

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button