FESTIVALI

Nuša Derenda: Za nastop na festivalu moraš imeti jajca

Čeprav ji odri Slovenske popevke niso tuji, je bil letošnji festival za Nušo Derenda prav poseben. Še do nedavnega je bila Nuša namreč prepričana, da bo letos kot gostja nastopila le v spremljevalnem programu, a je le nekaj dni pred izborom je dobila novo nalogo …

Nuša DerendaFoto: Alesh Maatko

Zgodba se je začela tako, da so me povabili v šov program, kar sem z veseljem sprejela. Letos nisem želela nastopiti v tekmovalnem delu in to ni bilo v mojih načrtih. A potem me je poklical Patrik Greblo in opisal, kaj se je zgodilo. Vprašal me je, če bi bila pripravljen zapeti namesto Anike Horvat, in bila sem presenečena,” se spominja Nuša Derenda, ki si je pred dokončnim odgovorom vzela nekaj časa.

Seveda sem morala najprej slišati skladbo in ko sem jo nekajkrat poslušala, sem sprejela,” je dodala. Glasbenica zaradi spleta okoliščin ni imela veliko časa za priprave na festival, a se zaradi tega ni po nepotrebnem obremenjevala: “Četudi ne bi bila povsem pripravljena, bi ljudje razumeli, če ne bi šlo čisto vse po načrtih. Zame je bila to neka situacija, ki se ne zgodi prav pogosto, in sprejela sem jo kot nov izziv.

Pri pripravah na sobotni nastop so bile Nuši v pomoč tudi številne izkušnje s festivalov. A pevka, ki je že slavila na EMI in MMS, kar trikrat pa je slast zmage okusila tudi na popevki, se zaveda, da je vsak nastop na takem izboru zgodba zase. 

Nepričakovan nastop kot izziv.Foto: Alesh Maatko
Zmagala je tudi na MMS.Foto: Alesh Maatko

Ko prvič nastopaš na festivalu z neko skladbo v živo, za publiko, se dogaja marsikaj, lahko si tudi malo zmeden. In občutiš adrenalin, ki ti pomaga pri nastopu. Vedno je stresno, ko greš na festival in prvič predstaviš pesem. Kasneje je lažje, tudi na koncertih, kjer pojemo več pesmi. A najslabše je, če se pred nastopom pretirano obremenjuješ in ponavljaš besedilo. Najbolje se je prepustiti,” je svoj pogled na festivalske nastope predstavila Derenda, ki je, kljub temu da se je pripravljala le nekaj dni, dobro osvojila pesem in jo pred občinstvom samozavestno predstavila.

Nuša Derenda in Marko Vozelj sta med drugim slavila na Slovenski popevki.Foto: Alesh Maatko

Vsak festival je zgodba zase

Ko prvič nastopaš na festivalu z neko skladbo v živo, za publiko, se
dogaja marsikaj, lahko si tudi malo zmeden. In občutiš adrenalin, ki ti
pomaga pri nastopu. Vedno je stresno, ko greš na festival in prvič
predstaviš pesem … A najslabše je, če se pred nastopom pretirano obremenjuješ in ponavljaš besedilo. Najbolje se je prepustiti.

Nuša Derenda

A vselej ne gre tako gladko. V več kot petnajst let dolgi karieri se je Nuši na odru že pripetila kakšna nevšečnost. “Ravno prej sva se z Darjo Švajger pogovarjali, da se je obema že zgodilo to, da se je pesem začela in nisva znali celotnega besedila. Tudi to se zgodi. Če bi rekel, da želiš biti perfekcionist in ne smeš narediti nobene napake, potem pač ne greš več na festival. Za nastop na festivalu moraš imeti kar veliko ”jajc”. Ker niti nam, izkušenim, ni enostavno,” je razložila energična pevka in dodala, da so zanjo festivali predvsem priložnost, da pokaže svoje skladbe. “Ne sekiram se, če ne dobim nagrade. Vsako leto je malo drugače in vsakič imamo novo možnost,” je sklenila Nuša.

Na letošnji popevki je nastopila tudi v šov programu.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button