EVROVIZIJA

Kdo je mojster evrovizijskih besedil?

Pet držav. Osem evrovizijskih besedil. Osem uvrstitev v finale. Dve drugi in eno tretje mesto. To so sicer zgolj dejstva in številke, ki pa več kot očitno govorijo o uspehu. Kaj vam pove ime Karen Kavaleryan? Najverjetneje zanj slišite prvič.

Karen KavaleryanFoto: Andrey Kaptur

Kaj pa, če rečemo Apricot Stone, Never Let You Go, Shady Lady, Gravity? Za temi naslovi stoji 53-letni tekstopisec Karen Kavaleryan. Prav je, da ga bolje spoznamo, saj je avtor največ evrovizijskih besedil.

Karen Kavaleryan se je rodil leta 1961 v Moskvi. Z njegovimi besedili se je na Pesmi Evrovizije predstavilo kar pet držav, kar je rekord, ki si ga deli skupaj z Ralphom Sieglom, sicer avtorjem glasbe. Je poklicni tekstopisec, saj, kot pravi, drugega pravzaprav ne zna početi. Prvi hit je ustvaril leta 1987, v zadnjih 25 letih pa je spisal več kot 800 tekstov v vseh možnih glasbenih žanrih, od metala do džeza, ki pa so jih prepevali zgolj ruski izvajalci, katerih imena drugod po Evropi niso znana. Svoj evrovizijski debi je dočakal leta 2002 v latvijski Rigi, kjer so njegovo besedilo Northern Girl prepevali fantje iz skupine Prime Minister in zasedli deseto mesto. Od tedaj se je zanj začelo pravo evrovizijsko zmagoslavje, ki še kar traja.

Besedila Karena Kavaleryana na Pesmi Evrovizije:

Leto Država Izvajalec Naslov pesmi Uvrstitev
v finalu
2000 Rusija Prime
Minister
Northern Girl 10. mesto
2006 Rusija Dima
Bilan
Never Let You Go 2. mesto
2007 Belorusija Dmitry Koldun Work Your Magic 6. mesto
2008 Armenija Hayko Anytime You Need 8. mesto

2008 Ukrajina Ani
Lorak
Shady Lady 2. mesto

2008 Gruzija Diana Gurtskaya Peace Will Come 11. mesto

2010 Armenija Eva
Rivas
Apricot Stone 7. mesto

2013 Ukrajina Zlata
Ognevich
Gravity 3. mesto

Zase pravi, da ni poet ampak tekstopisec, zato mora vedno najprej slišati melodijo in šele nato začne pisati besedilo zanjo. Nadvse rad ima samoto. Kadar se sprehodi skozi gozd ali pa leže na tla, začne pisati. Navdih pride kar sam od sebe.

Godi mu, ko sliši, da njegovim evrovizijskim besedilom, kakršna so bila Never Let You Go Dime Bilana, Shady Lady Ani Lorak ali Koldunova Work Your Magic, pravijo legendarna. Vesel je, da se jih ljudje še danes spominjajo, kar zanj pomeni, da je ustvaril nekaj nepozabnega.

Med vsemi svojimi evrovizijskimi teksti mu je najbolj pri srcu Peace Will Come, ki ga je v Beogradu zapela gruzinska pevka Diana Gurtskaya. To pa zato, ker je bilo napisano iz globin njegove duše. Ko je pisal to besedilo, je razmišljal o zaostrenih odnosih med Gruzijo in Južno Osetijo. Njegova žena je bila rojena v Tbilisiju. Dejala mu je, da storil dobro delo. Le tri mesece zatem se je med deželama začela vojna. Zdelo se mu je, da je nekdo streljal iz neposredne bližine. Ve, kdo je to bil.

Dima Bilan je slavil v Beogradu leta 2008.Foto: Alesh Maatko

Zgolj ravnokar omenjeni skladbi (tj. Peace Will Come) se ni uspelo uvrstiti med najboljšo deseterico, vsem ostalim je to namreč uspelo. A to zanj ne predstavlja nikakršnega pritiska, ko bo besedila za Evrosong pisal v prihodnje. »Nad takimi ali drugačnimi tekmovanji se nikoli nisem pretirano navduševal. Nisem športnik, zato se s točkami ne obremenjujem.«

Kaj pa je razlog, da ga izvajalci oz. producenti tolikokrat izberejo? Nazadnje sta ga k sodelovanju povabila Mikhail Nekrasov in Zlata Ognevich. “Mikhailova žena Victoria me je poklicala in me vprašala, ali grem zraven. Ni mi omenila, zakaj so me izbrali, jaz pa je tudi nisem spraševal. Mogoče je razlog preprosto ta, da sem eden redkih tekstopiscev na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki piše besedila v angleščini,” je izkušnjo o sodelovanju pri lanski ukrajinski skladbi zaupal Kavaleryan.

Nad Evrosongom in glasbo, ki se na njem pojavlja, ni preveč navdušen. Od preteklih uspešnic se morda še najbolje spominja italijanske Volare.

Dmitry KoldunFoto: Alesh Maatko

Njegovo zadnje sodelovanje na Evrosongu je bilo lani, ko je njegovo
besedilo Gravity odpela Zlata Ognevich.

Kdaj bo izpod njegovega peresa
nastala še kakšna nova evrovizijska skladba, ni znano, a se je že sedaj
veselimo.

Nepomembno se mu zdi, da bi pisal besedila za še več držav (do sedaj jih
je za pet). Pravi, da je na Zemlji še mnogo drugih talentov.

Evrovizijskih izborov se ne udeležuje. “V čem pa je bistvo tega? Pevci bodo vadili, producenti si bodo prizadevali za čim boljše nastope, kaj pa avtorji? Kaj bodo počeli? Pili bodo, spali in se sukali po mestu. Bil sem v Talinu in Oslu. Mislim, da je bilo to dovolj. Poleg tega nisem velik oboževalec izbora.”

Zlata Ognevich na velikem evrovizijskem odru.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button