EMA

Nejc Šmit pred evrovizijsko oddajo Najboljših 25 napoveduje škandalčič

16. maja se nam obeta evrovizijski večer, kakršnega še ni bilo. 46 televizij, med njimi tudi RTV Slovenija, bo v soboto ob 21. uri iz Hilversuma prenašalo posebno oddajo Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luč!, uro pred tem bo na sporedu oddaja Pesem Evrovizije: Najboljših 25, ki jo bo vodil Nejc Šmit, ki nam je zaupal, kaj pripravljajo ta večer.

Televizija Slovenija vabi vse evrovizijske navdušence v svojo družbo 16. maja ob 20. uri. V oddaji Pesem Evrovizije: Najboljših 25 bomo izvedeli, katera od vseh dosedanjih slovenskih evrovizijskih pesmi se je najbolj globoko usidrala v srce.

V obdobju med 27. aprilom in 2. majem je namreč na portalu MMC ter na družbenih omrežjih  (facebook in instagram) potekalo spletno glasovanje za najljubšo slovensko evrovizijsko pesem. Na seznamu je bilo 25 skladb, ki so vse od samostojnosti države RTV Slovenija zastopale na evrovizijskih odrih – od prve skladbe Tih deževen dan (1x Band) iz leta 1993, do lanske Sebi (zalagasper). V oddaji bodo predstavili rezultate od 25. mesta pa vse do najvišjega – prvega. Prek spletnega glasovanja so namreč prejeli več kot 30.000 glasov.

Oddajo Pesem Evrovizije: Najboljših 25 bo vodil Nejc Šmit, v oddaji pa bodo sodelovali tudi zmagovalka EME 2020 Ana Soklič, pa Andrej Hofer, Lea Sirk, zalagasper, Raiven, Alenka Godec, Lorella Flego, Bernarda Žarn, Maja Keuc, Bojan Cvijetićanin, Rok Ahačevčič (skupina Lumberjack) in Cole Moretti (1x Band).

Vsako leto vas spremljamo v prav posebnih predevrovizijskih oddajah. Tudi letos bo tako, pa vendarle bo tokratna oddaja drugačna. Kakšna bo, kaj vse bomo lahko videli in slišali?
Letos je, glede na svetovno situacijo, vse bolj prilagojeno temu, Evrovizije v obliki, kot smo jo vajeni ne bo. Pred prenosom evrovizijskega šova, bomo pripravili oddajo Pesem Evrovizije: Najboljših 25. Gledalci so lahko, preko spleta, glasovali za svojo najljubšo evrovizijsko pesem, v oddaji pa bomo razkrili vrstni red. Gostil bom tudi nekaj gostov. Nekateri so povezani z Evrovizijo, nekateri se jo spominjajo, čaka pa vas tudi kak ekskluziven glasbeni nastop.

Glede na to, da je televizijsko delo v zadnjih tednih zaradi epidemije precej drugačno, kako vi ustvarjate to posebno oddajo?
Glavni del bo še vedno posnet v studiu, ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov seveda, je pa manj ustvarjanja oddaje v živo. Več je dogovarjanja prek sodobnih tehnologij, tudi nekaj intervjujev bo opravljenih tako. Pogrešam stik, saj tam lahko nastane kaj spontanega, tega je sedaj manj, ima pa svoje prednosti tudi delo iz domačega kavča. Edino kar mi res ni všeč je, da je hladilnik na dosegu roke. (smeh)

Lani ste v Tel Avivu ustvarili nepozabno zakulisno vzdušje, tega letos žal ne bo. Kaj pogrešate ta vrvež, to napetost pred tekmovanjem, zakulisne igrice?
Tega občutka letos res ne bo. Je nekaj posebnega, biti v samem jedru dogajanja, ko vidiš koliko ljudi dejansko ustvarja ta projekt in vsak ima svojo nalogo. Ves ta vrvež, čustva, preobrati, ti seveda da nek drugačen elan, energijo za delo. Predvsem pa plaža v Tel Avivu, to pogrešam najbolj. Lani v Tel Avivu, letos verjetno niti na Krku ne. (smeh)

Če se ne motimo, ste bili lani tudi prvič na Evroviziji?! Kako drugačno je bilo vse skupaj, kot ste si predstavljali?
Tako je. Vedel sem, da je to ogromen šov, pričakoval sem super prizorišče, dogajanje na in ob njem, ogromno oboževalcev Evrovizije … Kar me je pa iskreno presenetilo je pa, da se celotno mesto pretvori v evrovizijsko prizorišče. En večer nismo bili v dvorani in smo šli v evrovizijsko vas, kjer so v živo prenašali oddajo, tam je bilo preko deset tisoč ljudi, oder, na katerem je bilo ogromno platno, šotori, kjer so prodajali pijačo, prav tak občutek sem dobil, kot da je tam še en glasbeni festival. No, saj tudi cene piva so bile take. (smeh)

Glede na to, da ste improvizator in stand up komik … Kako zabavna je po vašem mnenju Pesem Evrovizije, saj se ljudje še kako radi zabavajo ne le ob glasbi ampak tudi ob vsem ostalim dogajanjem?!

Priložnost za zabavo, sploh komiki, najdemo povsod. Evrovizija vedno poskrbi za smeh, pa naj bodo to komični vložki, pripravljeni skeči, bizarnost kakega nastopa, fušanje nastopajočih, priložnosti je nešteto. Iskreno sem bil navdušen nad voditeljskim parom Evrovizije 2016, Petra Mede in Måns Zelmerlöw. Bila sta zabavna, spontana, organska … Švedi so res v vsem pri vrhu Evrovizije.

Tinkara Kovač, Darja Švajger, Maja Keuc in Nejc Šmit
Tinkara Kovač, Darja Švajger, Maja Keuc in Nejc Šmit na EMI 2015. Foto: Alesh Maatko

Preko družbenih omrežij izbirate našo najboljšo evrovizijsko pesem, ki jo boste razglasili prav v oddaji. Katera pa je vam najljubša?
Vsakič, ko sem odgovarjal na to vprašanje sem odgovoril drugače, ni ene pesmi, ki jo postavljam na prestol. Vsaka pesem ima nekaj svojega, tudi samo priložnost za šalo. Všeč mi je raznolikost vseh 25-ih pesmi. Če pa bi moral izbrati eno pa bi bila to Maja Keuc. Ne pesem, Maja Keuc. (smeh)

Spremljali smo vas tudi kot sovoditelja Eme leta 2015. Bi še stopili v čevlje voditelja Eme?
Če bosta priložnost in ideja pravi, potem z veseljem. Tudi čevlji iz leta 2015 so mi še prav, za obleko pa nisem siguren, sedaj po karanteni. (smeh)

In za konec še … z Emo in Evrovizijo so povezani tudi škandali. Škandalov letos ne bo, ali pač?
No, mislim, da se bo ne glede na situacijo našel prostor za kak »škandalčič«. Bo že splet poskrbel za to. (smeh)

Katera bo najlepša slovenska evrovizijska pesem? Foto: RTV Slovenija
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button