EVROVIZIJA

Je pod velikim vprašajem tudi izvedba Evrovizije prihodnje leto?

18. marca 2020 je kot strela z jasnega udarila novica, da letošnjega evrovizijskega izbora, ki bi se moral zgoditi 16. maja, zaradi pojava koronavirusa ne bo ter da je vse skupaj prestavljeno na prihodnje leto. Po šoku, ki je sledil, pa je prišla iz Rotterdama tudi vesela novica, da se mestni svet strinja z organizacijo tega izbora prihodnje leto.

Kaj bo z veliki prireditvami je za zdaj velika uganka?!Foto: VladStudio.com

V ta namen se je mestni svet Rotterdama na svoji seji
23. aprila 2020 strinjal s finančno konstrukcijo za ESC 2021 (gre za
kritje 6,7 milijona evrov stroškov, ki so nastali kot posledica odpovedi
Evrovizije 2020 zaradi novega koronavirusa), tako da ovir za glasbeni
festival prihodnje leto ni. A ker strokovnjaki še vedno niso našli zdravila za covid-19, se zna zgoditi, da bo ravno ta problem tudi prihodnje leto največja ovira za vse večje prireditve in mednarodne festivale.

Evrovizijska zgodba se je začela leta 1956 …Foto: Alesh Maatko

Nizozemski minister za zdravje Hugo de Jonge je med drugim dejal, da bodo na Nizozemskem vsa športna tekmovanja potekala brez gledalcev, in sicer dokler ne odkrijejo cepiva za novi koronavirus. Športna tekmovanja se bodo v tej državi sicer začela predvidoma 1. septembra, masovna druženja ljudi pa bodo možna takrat, ko bo na trgu cepivo. Vsi skupaj upajo, da se bo to zgodilo čim prej, a prej kot čez eno leto ne bo realno, so še dodali. Posledično pa to (vsaj trenutno) pomeni, da je pod vprašajem tudi Evrovizija 2021.

Nizozemska vlada je namreč medtem že sporočila, da v državi ne bodo potekale nobene večje prireditve, dokler ne bodo našli zadravila za covid-19, kar posledično in logično pomeni, da se to tiče tudi Pesmi Evrovizije, ki je največji glasbeni dogodek, saj vsako leto združuje več kot štirideset sodelujočih držav. Večina držav na svetu je sicer vse planirane dogodke za letošnje leto (od marca dalje) prestavila na prihodnje leto v upanju, da se bo našla rešitev glede trenutne pandemije. A ker te rešitve zaenkrat še ni na vidiku, je usoda večjih prireditev tako doma kot po svetu zaenkrat v zraku. Tako so prepričani tudi strokovnjaki, ki recimo za poletne olimpijske igre, ki so jih iz letošnjega poletja prestavili na prihodnje poletje, pravijo, da če ne bodo odkrili učinkovitega cepiva proti
novemu koronavirusu, so olimpijske igre za zdaj nerealne …

A vrnimo se v realni čas! Zveza evropskih radiotelevizij EBU se je po odpovedi Pesmi Evrovizije 2020 odločila, da skupaj z gostitelji (nizozemsko nacionalno televizijo) pripravijo na večer velikega finala, torej 16. maja, dvourni netekmovalen evrovizijski šov Europe Shine A Light, ki ga bodo pripravili v čast letošnjim izbranim tekmovalcem in 41 skladbam, ki bi sicer morale tekmovati 12., 14. in 16. maja v Rotterdamu. Vse skupaj bo prenašala tudi naša nacionalna televizija, prenos pa se bo začel ob 21. uri na prvem programu TV Slovenija!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button