ZABAVNO & DRUŽABNO

Kako zvenijo ‘Ko so lipe cvetele’ 20 let kasneje?

V oddaji V petek zvečer

V glasbeni oddaji V petek zvečer so prvič gostili legendarno slovensko skupino Orlek. Skupaj z Maroltovkami so zapeli zimzeleno pesem Ko so lipe cvetele.

Skupina Orlek ima svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, v osrčju Slovenije. Ime so si nadeli po hribu na samem obrobju Zagorja. Njihova glasba je izvirna mešanica rock’n’rolla, nekakšen »folk punk polka rock«. Pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko, pa jih uvršča v etno folk glasbo. Posebnost skupine Orlek so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. So zelo komunikativni in hitro vzpostavijo kontakt ter navdušijo občinstvo iz različnih kulturnih okolij.

Orlek
Orlek Vlado Poredoš Foto: Alesh Maatko

Spomin na Emo 2001

Skladba je evrovizijskem oboževalcem še kako znana, saj jo je na Emi leta 2001 zapela skupina Pax, v kateri je prepeval Vlado Poredoš. Skladba je takrat v finalnem večeru Eme zasedla 7. mesto, tistega leta pa je slavila Nuša Derenda z Ne, ni res.

Orleke sta sicer v oddaji zastopala Vlado Poredoš in Jure Tori. Maroltovke pa so članice Akademske folklorne skupine France Marolt.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button