ZABAVNO & DRUŽABNO

Naš skakalec Žiga Jelar sporoča: Brez pravil

Ko se srečata vrhunski šport in glasba

Žiga Jelar, naš vrhunski smučarski skakalec in glasbenik, sredi skakalne sezone izdaja nov album Brez pravil. Njegov izid je pospremil z novo skladbo Zakaj gorijo solze, za katero je posnel tudi videospot.

Kljub temu, da ga je pot ponesla med vrhunske športnike, Žiga svoje ljubezni do glasbe nikoli ni zanemaril. Te dni nas razveseljuje z novo skladbo in videospotom Zakaj gorijo solze in z izidom svojega prvega albuma, ki ga je naslovil Brez pravil. Ker kdo pa pravi, da vrhunski športnik ne more biti tudi glasbenik? Že z naslovom nam Žiga sporoča, da v športu, glasbi in življenju ni časa za predsodke in omejitve.

Žiga je sočasno z albumom izdal tudi novo skladbo Zakaj gorijo solze, za katero je napisal tako besedilo kot glasbo, v njegovem srcu pa ima prav posebno mesto. Pesem posveča ljudem s posebnimi potrebami, še posebej svoji sestri Sari. Med skupnim odraščanjem je Žiga namreč iz prve roke doživljal, s kakšnimi izzivi in predsodki se mora Sara soočati, kar je zagotovo zaznamovalo tudi njegovo življenje in pogled na svet: “S pesmijo želim vsem približati njihovo ljubeznivost, srčnost, iskrenost in empatijo,” pravi.

Žiga Jelar
Sredi skakalne sezone nova skladba, spot in glasbeni prvenec. Foto: Mark Pirc

Za skladbo Zakaj gorijo solze je Žiga Jelar z režiserjem Rokom Mavrom posnel videospot, v katerem je eno od vlog odigral Tristan, fant z Downovim sindromom. Sproščeno in zabavno snemanje spota je potekalo v Kranju in v tamkajšnjem Prešernovem gledališču.

Prvenec Brez pravil

Na svoj prvi album Brez pravil, ki je izšel 16. februarja, je Žiga umestil 10 skladb, med njimi tudi lani izdano Odpri oči in seveda najnovejšo Zakaj gorijo solze. Pri nastajanju skladb je sodeloval z nekaterimi najbolj vidnimi slovenskimi glasbeniki – Jan Baruca, Anže Langus Petrovič, Marko Hrvatin, Mitja Bobič in Jure Rozman. Večino skladb je Žiga napisal sam, z močno ekipo glasbenikov pa je ustvaril dinamičen in raznolik album. Album ‘Brez pravil’ je za sedaj na voljo le v obliki ekskluzivne predprodaje preko njegove spletne strani, kmalu pa bo na voljo tudi drugje.

Žiga Jelar ima te dni tako več razlogov za veselje. Bliža se FIS Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 in vrhunec skakalne sezone. In kljub dejstvu, da je vrhunski športnik ter mu treningi in tekme predstavljajo življenje, je našel čas za svojo drugo ljubezen – glasbo. Žiga je s svojo srčnostjo in predanostjo nedvomno navdih mnogim. Glede na to, da nas je (letos) že navduševal z rekordnimi poleti in skladbami, se lahko skupaj veselimo njegovih novih glasbenih in športnih podvigov. Naj poleti čim dlje.

Žiga Jelar
Naš orel sredi skakalne sezone izdaja glasbeni prvenec Brez pravil. Foto: Mark Pirc

Ko se srečata šport in glasba

Žiga svoje dneve daje vrhunskemu športu: treningi, priprave, tekme in ne nazadnje psihična priprava na skoke in polete ga potrebujejo celega, zato je glasba nekaj, kar je rezervirano za njegov prosti čas. Žigova glasbena pot je tako polna izzivov, ampak po njej stopa s srcem in zato mu volje in zagona ne primanjkuje. Žiga je, poleg vrhunske športne kariere, vse od mladih let negoval in uril tudi svojo ljubezen do glasbe in svoj glasbeni talent. Pri petih letih je dobil pravo diatonično harmoniko. In od takrat so instrumenti in glasba del njegovega vsakdana. Zaključil je glasbeno šolo, se naučil igranja kitare, naučil se je tudi igrati klavir. Zakaj gorijo solze je njegova šesta avtorska skladba, po koncu skakalne sezone pa bo za nekaj časa glasba zanj na prvem mestu. Za pozno pomlad namreč Žiga pripravlja še eno presenečenje. Več o tem kmalu.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button