ZABAVNO & DRUŽABNO

Miran Rudan: Vsaka skladba potrebuje svoj čas, da dozori

Nova skladba Nekaj najinih stari ohranja Rudanov značilen zvok

Miran Rudan inDESIGN predstavljajo novo skladbo Nekaj najinih stari, ki je dobila tudi videozgodbo. Z njo začenja leto praznovanja 40-letnice svoje glasbene kariere, tekom katere se je nabralo nešteto uspešnic. O vzponih in padcih bo iskreno spregovori v prihajajočem dokumentarnem filmu Amen.

Po velikih uspehih Medene in Lažeš mi, s katerima je Miran Rudan začrtal novo glasbeno pot, nam s svojo ekipo Miran Rudan inDESIGN predstavlja novo skladbo. Nekaj najinih stvari ohranja značilen Rudanov zvok, za svojo udarno glasbeno podlago pa skriva besedilo, katerega namen je poslušalca spodbuditi k razmišljanju.

“Prva verzija skladbe je bila narejena dobrih 30 let nazaj, a žal nikoli ni dobila pravega mesta. Postala je del nekega arhiva, ki pa sem ga tekom korone znova odprl. Vsaka skladba potrebuje svoj čas, da dozori. Takrat sem bil drug človek. Drugače sem gledal na svet in tudi svet je bil drugačen,” razloži Miran Rudan, ki kot glasbenik gleda vse malo drugače, vedno pa gre rad tudi na rob prepada. “Rad riskiram. Prvotno idejo smo tako z ekipo povsem predrugačili. Ohranil sem zgodbo pesmi, a jo povedal na drug način – spremenil sem ji besedilo. Tekom let sem se dokaj izpilil v pisanju in se naučil kako zgodbo večine povedati z malo besedami.”

Ustvarjanje glasbe je tudi tokrat prepustil ekipi, s katero sodeluje že leta. Pod glasbo se sicer tokrat podpisuje Mirko Vuksanovič, za sodoben aranžma pa je poskrbel Krešimir Tomec.

Miran Rudan inDESIGN
Miran Rudan inDESIGN Foto: Katjuša Karlovini

Snemanje videospota so zaupali Andreju Pratnemerju, s katerim sodelujejo že 8 let. Glavno vlogo tokrat odigra najbolj kosmat član Rudanove družine – samojed Ari, v nekaj kadrih pa se mu pridruži tudi Miranova partnerka Anita.

O videozgodbi

“Zgodbo smo želeli ohraniti čim bolj preprosto in površinsko, da si jo lahko vsak razlaga po svoje. Ob koncu zveze moramo preiti marsikaj, sploh če z osebo živimo. Ostanejo stvari, ki povezujejo. Od spominov, otrok, prijateljev, ljubezni do stvari kot so hiša, avti … ali živali. Ari je v najinem primeru z Anito ena izmed ‘najinih stvari’,” je dejal Rudan, ki nam je še zaupal, je Ari svojo vlogo navkljub njihovi zaskrbljenosti več kot odlično ‘odigral’. V vlogo se je celo tako vživel, da jo je kasneje želel še enkrat ponoviti.

»Naslednji dan, ko sem doma znova zavrteli pesem, je Ari takoj vstal iz svojega prostora na hodniku in prišel k meni v jedilnico. Naj poudarim, da Ari sicer nikoli ne hodi v dnevno sobo ali jedilnico. Verjetno je mislil, da mora spet biti zraven,” je še povedal v smehu.

Miran Rudan
Za novo pesem so posneli tudi videozgodbo. Foto: Andrej Pratnemer

40 let kariere

Miran Rudan s skladbo Nekaj najinih stvari prav tako začenja leto proslavljanja 40-letnice svoje glasbene kariere! Od rock banda NUCLEAR 003 in skupine Moulin Rouge, do Randez Vous in Pop Designa. Miran je v svojih 40 letih nanizal kup uspešnic, ki jih danes na njegovih koncertih prepevajo tudi mladi.

“Laurin čas je bil drugačen … no, morda pa sedaj na vse gledam le nekoliko drugače. Rad premikam svoje meje in rad sem drzen. Moja želja je, da so ljudje vedno znova presenečeni, kar pa niso, če si vedno v zavetju varnega. Rad spreminjam svoj slog, pri čemer dam veliko tudi na mnenje svoje ekipe. Na srečo imam okoli sebe prave ljudi,” pripoveduje Rudan, ki bo te dni predstavil dokumentarni film Amen. V njem bo spregovoril o karieri ter o prelomnih trenutkih njegovega življenja.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button