MISIJA LIVERPOOL 2023

Kako naprej? Ema 2024 ali interni izbor?

Oba izbora imata prednosti (in slabosti)

Po odmevni evrovizijski misiji Liverpool, na kateri nam je zasedba Joker Out pripela tako zelo zaželeno finale in ki je podirala rekorde gledanosti, se poraja vprašanje, kako naprej za 68. Pesem Evrovizije, ki bo maja 2024 na Švedskem?

Hannah in Joker Out

Če je bila naša nacionalna televizija leta 2013, ko je za Evrovizijo v Malmöju interno izbrala Hannah Mancini, neuspešna (Hannah je bila povsem zadnja), je deset let kasneje – ob evrovizijski ediciji 2023 – povsem druga zgodba. Ljubljanska peterica Joker Out je poskrbela, to je dejstvo, za izjemno promocijo. Naši evrovizijski predstavniki so bili na vseh predevrovizijskih promocijah in skoraj da pri vseh evrovizijskih zgodbah v Liverpoolu. Slovenija se je (po dolgih letih zatišja) opazno znašla na evrovizijskem zemljevidu, kar med drugim pričajo številne objave v medijih in na družbenih omrežjih, ko se premnogi evrovizijski predstavniki tudi po Evroviziji družijo (sicer digitalno) z našimi glasbeniki, bodisi v objavah ali pa v t. i. “live” pogovorih.

Hannah
Interno izbrana Hannah leta 2013 recimo ni bila uspešna. Foto: Alesh Maatko

Interno ali javno?

Glede na uspešno evrovizijsko leto se torej že poraja vprašanje, kako naprej. Letos je recimo 12 držav svojega predstavnika izbralo interno, torej so ga določili. Preostale države (25), ki sodelujejo na Pesmi Evrovizije pa so svojega predstavnika izbrale preko nacionalnega izbora, kot je bila to v preteklosti naša Ema, ki je sicer na nacionalni televiziji izjemno priljubljena. Švedi so recimo, tako kot vsako leto, ponosno stavili na Melodifestival. Finska je Käärijä izbrala preko izbora UMK – Uuden Musiikin Kilpailu, pri Italiji ne moremo mimo Sanrema. Portugalska ima Festival da Canção, Španija po novem Benidorm Fest in še bi lahko naštevali.

Slovenija 2023: Joker Out – Carpe Diem
Slovenija 2023: Joker Out – Carpe Diem Foto: Chloe Hashemi / EBU

Iskali kakovost in priljubljenost

Ker se potihoma že spogledujemo z evrovizijsko prihodnostjo, poglejmo za hip v bližnjo preteklost, nekaj mesec nazaj ter se ob tem spomnimo, kako je sploh prišlo do odločitve, da je RTV Slovenija izbrala Joker Out? “Odločili smo se za preverjeno in uspešno obliko izbora nacionalnega predstavnika na Pesmi Evrovizije, interni izbor. Izbrali smo skupino Joker Out, ki so po Magnificu ter skupinah Siddharta in Big Foot Mama, ponovno združili Slovenijo na področju kakovostne popularne glasbe in to glasbo približali najširšemu občinstvu. Kakovost in priljubljenost je tisto kar smo iskali in našli. Skratka, odločili smo se, da za Pesem Evrovizije potegnemo Jokerja iz rokava,” je pred Misijo Liverpool (decembra 2022) povedal odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV Slovenija, Vanja Vardjan, ki je izjemno zadovoljen s tem, kar so na Evroviziji v Liverpoolu naredili in dosegli Joker Out.

Vanja Vardjan, Nuša Derenda, Maja Keuc, Darja Švajger
Vanja Vardjan v družbi nekdanjih evrovizijk (Nuša Derenda, Darja Švajger in Maja Keuc). Foto: Alesh Maatko

Po evrovizijskem letu 2004, ko je bil najprej le en polfinalni večer, smo se v finale uvrstili sedemkrat. Kar dvanajstkrat pa sem nam v finale ni uspelo uvrstiti.

Evrovizija 2024

Ali se bo na RTV Slovenija po uspešnem evrovizijskem letu 2023 leta 2024 zgodila Ema je prerano govoriti. Prepričani smo, da si želi razvedrilni program ponoviti uspeh oziroma ga v finalu celo izboljšati. Za Emo bolj kot ne vemo, kako gre … pri internem izboru pa je – roko na srce – pomembno, da se izbrani glasbenik ali glasbenica predvsem predstavi z izjemno in hkrati kakovostno glasbeno zgodbo, ki bo nato prepričala na velikem evrovizijskem odru.

Glede na to, da so se razvedrilci spogledovali tudi s Popevko tedna na Valu 202, kjer so večkrat slavili Jokerji, ni dvakrat za reči – če seveda pride do novega internega izbora – da si bo razvedrilni program pogledal, kdo je tam največkrat zmagal v zadnjem obdobju … in nato izbral.

ANKETA

Kako bi si želeli, da izberemo predstavnika za Pesem Evrovizije 2024?

Že oddanih glasov: 945

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
11
+1
2
+1
1
+1
2
+1
2
+1
0
+1
3
Twitter
Back to top button