EVROVIZIJA

Malmö: Sloveniji (Hannah) ni uspelo

V švedskem Malmöju se je končal prvi evrovizijski predizbor. V finale se je uvrstilo deset držav, in sicer Moldavija, Litva, Belorusija, Danska, Estonija, Rusija, Irska, Belgija, Ukrajina in Nizozemska. Sloveniji se s skladbo Straight Into Love žal ni uspelo uvrstiti v finale.

Kot prva je na veliki evrovizijski oder stopila komaj 18-letna Natália Kelly, ki je svoj nastop izpeljala kot prava profesionalka, a finala si žal ni pripela. Po otvoritveni skladbi je prišla na vrsto noseča Birgit, s skladbo Et uus saaks alguse. Predstavnica Estonije nam je znova pokazala vokalno odličen nastop, kar sta publika in žirija nagradili s finalom. Pod zaporedno številko tri je na oder stopila naša Hannah. Američanka je na evrovizijskem odru zablestela v skladbi Straight Into Love. Čeprav so skupaj s plesno skupino Maestro so uprizorili odličen nastop, to, kot kaže, ni bilo dovolj za veliki finale.

Hannah sreča ni bila naklonjena! Foto: Alesh Maatko

Po energični Hannah se je v boj podala še Hrvaška, in sicer s skupino Klapa s mora ter skladbo Mižerja. Čeprav so se naši južni sosedje odrezali solidno in prikazali vokalno odličen nastop, žal to ni bilo dovolj za uvrstitev v finale. Tik pred predahom je zapela tudi Emmelie De Forest, letošnja največja favoritkinja za zmago. Nastop je izpeljala popolnoma profesionalno, kar je bilo tudi za pričakovati. Po skladbi Only Teardrops je sledil bučen aplavz ter na koncu pričakovana uvrstitev v finale.

Lani je Rusija popolnoma navdušila z babicami, letos pa bo uspeh poskušala ponoviti Dina Garipova s skladbo What If. Pevka je na odru vokalno zablestela in dokazala, da ni zastonj zmagala v ruski različici šova The Voice. Svoje vokalne sposobnosti bo znova lahko pokazala v finalnem večeru.

Rusija: Dina Garipova – What If Foto: Alesh Maatko

Velikega moža na začetku ukrajinskega nastopa ni bilo lahko prezreti. Na oder je prinesel pevko Zlato Ognevich, ki je svoj nastop izpeljala tako, kot si je želela. Vokalno odlično, v skladbi Gravity nas je popeljala v pravo pravljico. Tudi za njo se je ‘pravljica uresničila’, saj se ji je uspelo uvrstiti v finale.

Nič kaj lahko nalogo pa po ukrajinski pravljici ni imela Nizozemka Anouk. Kljub temu je pokazala brezhiben nastop, držala pa se je tudi svoje obljube, in sicer niti enkrat ni pogledala v kamero. Po opravljenem nastopu je prejela bučen aplavz in se kot deseta po vrsti uvrstila v finale.

Zlata Ognevich je prepevala za Ukrajino. Foto: Alesh Maatko

Črna Gora si finala že dolgo močno želi, po današnjem nastopu pa bi si vsekakor zaslužili, saj je bilo vokalno več kot odlično. Na odru so uprizorili pravo zabavo, a očitno se Evropa ni dovolj zabavala, kajti finala žal ne bodo videli. V nekoliko počasnejših ritmih se je predstavila Litva. Pevec Andrius Pojavis se je solidno odrezal in nam zagotovo uspel sporočiti tisto kar je želel, kar je razvidno tudi iz tega, da se je uspel uvrstiti v finale. Pod zaporedno številko enajst je na oder stopila predstavnica Belorusije. Pokazala je energičen in vokalno soliden nastop – pa ne le to, nagrado za najkrajšo obleko zagotovo prejme prav Alyona Lanskaya. Belorusiji se je prav tako uspelo uvrstiti v finale. Letošnja najdaljša obleka pa prihaja iz Moldavije. Vizualno so se odlično potrudili, Aliona pa je znova dokazala, da je vokalno kos skladbi. Prejeli so bučen aplavz, pa tudi mesto v finalu so si prislužili.

Moldavija: Aliona Moon – O Mie Foto: Alesh Maatko

Po Moldaviji je na vrsto prišel Irec Ryan Dolan. Irska je nazadnje zmagala prav v Malmöju, če bodo letos uspeh ponovili, pa še ni znano, so pa na dobri poti. Uvrstitev v finale jim je brez težav uspel. Vsekakor pa nam je Ryan pripravil odličen nastop. Še ena balada, izmed mnogih, je prišla iz Cipra. Pevka je pokazala preprost, z eleganco poln nastop, kar so v dvorani nagradili z velikim aplavzom, finala pa se žal ni razveselila.

Srbija: Moje 3 Foto: Alesh Maatko

Priložnost, da se pokaže evrovizijskemu občinstvu, je po Cipru dobil tudi najmlajši predstavnik letošnjega izbora, Roberto Bellarosa. Pevec je mnenja, da ljubezen ubija, a brez skrbi, med nastopom na odru noben ni umrl. Roberto se je več kot potrudil, po koncu pa se je še razveselil uvrstitve v finale. Zadnja je na vrsto prišla Srbija, s skupino Moje 3. Zagotovo najbolj barvit in razigran nastop tega polfinala. Srbija se tudi tega nastopa zagotovo ne bo sramovala, čeprav se jim želje o uvrstitvi v finale niso uresničile.

Kakor koli … v prvem predizboru so se predstavile države po naslednjem vrstnem redu:

1. Avstrija: Natália Kelly – Shine
2. Estonia: Birgit – Et Uus Saaks Alguse
3. Slovenija: Hannah – Straight Into Love
4. Hrvaška: Klapa s mora – Mižerja
5. Danska: Emmelie de Forest – Only Teardrops
6. Rusija: Dina Garipova – What If
7. Ukrajina: Zlata Ognevich – Gravity
8. Nizozemska: Anouk – Birds
9. Črna gora: Who See – Igranka
10. Litva: Andrius Pojavis – Something
11. Belorusija: Alyona Lanskaya – Solayoh
12. Moldavija: Aliona Moon – O Mie
13. Irska: Ryan Dolan – Only Love Survives
14. Ciper: Despina Olympiou – An Me Thimasai
15. Belgija: Roberto Bellarosa – Love Kills
16. Srbija: Moje 3 – Ljubav Je Svuda

I. predizbor za najboljšo pesem Evrovizije je tokrat v povezovala priljubljena švedska voditeljica in komedijantka Petra Mede. Komentator vseh televizijskih prenosov na Televiziji Slovenija pa znova Andrej Hofer. V finalni večer, kjer bomo slišali 26 držav, se iz vsakega predizbora uvrsti deset najvišje uvrščenih skladb.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button