FESTIVALI

FOTO: Slovenska popevka: Ljudstvo za Nušo in Marka, stroka za Hama

Naj nama sodi le nebo v izvedbi Nuše Derenda in Marka Vozlja ter Ti prihajaš v izvedbi Matevža Šaleharja – Hama sta, kot kaže, najboljši skladbi jubilejne Slovenske popevke. Prva skladba je prepričala številno občinstvo, druga pa je bila najbolj všeščna strokovni komisji.

Razvedrilni program Televizije Slovenija je ob 50. obletnici obstoja festivala Slovenska popevka posnel oddajo Zlati prah nostalgije – prvih 50 Slovenske popevka. Oddajo si lahko ogledate tukaj.

O slovenski popevki kot fenomenu, o tem, kaj je popevka danes, kakšna bi morala biti, predvsem pa o njeni prihodnosti so se pogovarjali v Studiu ob sedemnajstih. Oddajo, ki jo lahko slišite tukaj, je pripravila Tatjana Pirc.

Vladimir Frantar o Slovenski popevki.

Na festivalu Slovenska popevka 2012 se je kot prva predstavila Anika Horvat, sledili so ji Gašper Rifelj, Sergej Škofljanec, Darja Švajger, Slavko Ivančić in Manca Izmajlova, Lea Sirk, katarina Mala, Nina Pušlar in Stiški kvartet, Matevž Šalehar – Hamo, Omar Naber, Iva Stanič, Nuša Derenda in Marko Vozelj, Anja Baš, tekmovalni del pa je zaključil lanskoletni zmagovalec po mnenju strokovne žirije, Rudi Bučar

Festival je tako ponudil 14 novih skladb, ki so se potegovale za štiri nagrade, in sicer za nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo, za nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo, veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti in veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2012. 

Lea Sirk, Nuša Derenda in Marko Vozelj, Hamo, katarina Mala in Marko GregoričFoto: Alesh Maatko
Matevž Šalehar HamoFoto: Alesh Maatko

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Neža Buh – Neisha, Ivo Umek, Rok Lopatič, Matej Jevnišek in predsednica žirije Elza Budau, je podelila tri nagrade, občinstvo pa je s telefonskim glasovanjem nagradilo enega izvajalca.

Na prireditvi Slovenska popevka 2012 so bile podeljene štiri nagrade: nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo, je prejel Marko Gregorič za skladbo Zgoraj brez v izvedbi katarine Male; nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo je prejela Lea Sirk za skladbo Čudovit je svet (Lea Sirk / Lea Sirk / Lojze Krajnčan); veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2012 za najboljšo skladbo v celoti je prejela skladba Ti prihajaš (Matevž Šalehar – Hamo / Matevž Šalehar – Hamo / Aleš Avbelj) v izvedbi Matevža Šaleharja – Hama.

Veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2012 za najboljšo skladbo v celoti sta prejela Nuša Derenda in Marko Vozelj za skladbo Naj nama sodi le nebo (Matjaž Vlašič / Marko Vozelj / Primož Grašič). Skladba je prejela 2349 glasov od skupaj 7663 prejetih klicev.

Nuša Derenda in Marko Vozelj sta osvojila ljudstvo.Foto: Alesh Maatko
Navdušil je tudi Arsen Dedić!Foto: Alesh Maatko

Jubilejni festival nam je ponudil bogat spremljevalni program, v katerem so nastopili Arsen Dedić, Braco Koren, Ana Dežman, Lado Leskovar, Eva Sršen, Irena Vrčkovnik, Andraž Hribar, Katja Koren, Eva Boto, Nino Robič, kateremu sta se pridružila Mojmir Sepe in Jure Robežnik. Gostitelja večera sta bila Mojca Mavec in Mario Galunič, režiser Peter Juratovec, scenografinja Tatjana Kortnik, kostumografinji Sonja Lužar in Svetlana Visintin, urednica pa Dijana Štraus Svetlik.

Šov program je bil prava paša za ušesa in oči.Foto: Alesh Maatko
Naslov Izvajalec Glasba Besedilo Aranžma
1.
Naravno
Tomislav Jovanović – Tokac
Tomislav Jovanović – Tokac
Jaka Pucihar
2.
Manj je več
Matjaž Jelen
Leon Oblak
Aleš Avbelj
3.
Ko si šla
Tadej Vasle
Tadej Vasle
Gregor Forjanič
4.
Ljubljena
Aleš Klinar
Anja Rupel
Primož Grašič
5.
Zdaj
Gaber Radojevič
Miša Čermak
Jaka Pucihar
6.
Čudovit je svet
Lea Sirk
Lea Sirk
Lojze Krajnčan
7.
Zgoraj brez
Marko Gregorič
Marko Gregorič
Gregor Forjanič
8.
Kdo še verjame
Matjaž Vlašič
Urša Vlašič
Primož Grašič
9.
Ti prihajaš
Matevž Šalehar – Hamo
Matevž Šalehar – Hamo
Aleš Avbelj
10.
Sedem dni
Omar Naber
Tina Puc
Lojze Krajnčan
11.
Ko te ni
Tone Hrabar
Srečko Čož
Aleš Avbelj
12.
Naj nama sodi le nebo
Matjaž Vlašič
Marko Vozelj
Primož Grašič
13.
Kaj je z mano?
Edvin Fliser
Diana Lečnik
Gregor Forjanič
14.
Še malo
Rudi Bučar
Rudi Bučar
Aleš Avbelj
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button