FESTIVALI

FOTO in VIDEO: Poletna noč ostala skoraj brez Poletne noči

Legendarna popevka Poletna noč, ki je mimogrede po podatkih SAZAS-a druga najbolj predvajana skladba Slovenske popevke v letih 1997-2010, bi bila na nedavnem gala koncertu Poletna noč: 50 let slovenske popevke skoraj pozabljena, če se nanjo, po uradnem programu, ne bi spomnil dirigent Patrik Greblo.

Program koncerta Poletna noč:

1962: Mandolina – Stane Mancini
1962: Zvezde padajo v noč – A. Godec
1963: Orion – Nina Strnad
1963: Malokdaj se srečava – L. Leskovar
1964: S teboj – Lea Sirk
1970: Neizpeta melodija – Lidija Kodrič
1971: Včeraj, danes, jutri – Eva Boto
1973: Leti, leti lastovka – Edvin Fliser
1973: Med iskrenimi ljudmi – Bilbi
1974: Maja z biseri – Janez B. Benč
1975: Vem, da danes bo srečen dan -        Tomaž Domicelj
1976: Samo nasmeh je bolj grenak -         Nuška Drašček
1977: Vrača se pomlad – Oto Pestner
1980: Dan neskončnih sanj – Omar N.
1998: Za prijatelje – Andrej Šifrer
2000: Čez 20 let – Nuša Derenda
2001: Letim – Katrinas
2005: Če je to slovo – Yuhubanda in         Katja Koren
2005: Ne razumem – Ylenia Zobec
2006: Belo nebo – Anika Horvat
2007: Naravne sile – Damjana Golavšek
2008: Šopek maka – Anžej Dežan
2010: Otok ljubezni – Darja Švajger
2011: Naj traja – Rudi Bučar

… Vrtiljak – vsi izvajalci skupaj
… Poletna noč – Oto P. in Alenka G.

Gala koncert Poletna noč, ki sta ga tudi letos – z roko v roki –
organizirala RTV Slovenija in Festival Ljubljana, je bil letos posvečen
50-letnici obstoja festivala Slovenska popevka. V zadnjih letih so
koncert Poletna noč sicer posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu in lansko leto Dušanu Velkaverhu.

Na letošnji že sedmi Poletni noči smo lahko v originalnih priredbah prisluhnili večno zelenim melodijam, kot so Mandolina, Zvezde padajo v noč, Orion, Poletna noč, Malokdaj se srečava, Maja z biseri, Vem da danes bo srečen dan, Za prijatelje, Čez 20 let in še mnogo drugih, ki so jih predstavili tako izvirni izvajalci kot mladi glasbeni upi. Vse skupaj je povezovala Bernarda Žarn. Na odru pa so ji delali družbo posebni gostje, in sicer tekstopisec Dušan Velkaverh, skladatelj in dirigent Mojmir Sepe, skladatelj Jure Robežnik, pevec Nino Robič ter voditeljici Ajda Kalan in Nataša Dolenc.

Kot so nam zaupali organizatorji, so se tokrat precej težko osredotočili zgolj na zmagovalne popevke. Pa še to so se – glede na slišano – osredotočili na popevke, ki so v zadnjih letih prejele strokovne nagrade, t.i. ljudskih popevk je bilo precej manj.

Na trenutke je vse skupaj zvenelo precej enolično in komorno, saj s(m)o prisotni gledalci – teh mimogred sploh ni bilo malo – pogrešali tudi kakšno veselo slovensko popevko, ki bi zagotovo še bolj poživila tokratno obletnico in dogajanje na Kongresnem trgu, kamor se je iz ljubljanskih Križank preselila prireditev Poletna noč.

Vse skupaj je povezovala Bernarda Žarn.Foto: Alesh Maatko
Za zaključek sta spontano zapela še Alenka Godec in Oto Pestner, in sicer težko pričakovano skladbo Poletna noč.Foto: Alesh Maatko

In še črna pika za konec … med fotografi in ostalimi mediji je zagotovo odmevala (napačna) odločitev RTV Slovenija, da se smejo fotografirati le prve tri in zadnji dve skladbi. Ostalo pač ne! Kot kaže si je slovenska nacionalna televizija (znova) vzela svoj večji kos pogače, ljudstvo doma in večina izvajalcev pa je tako ostala brez fotografij, brez spomina. To se nam zdi, da vam – dragi naši bralci – povemo iskreno, da ne boste mislili zakaj določenih izvajalcev nimamo na fotografijah oziroma jih ni v video posnetku …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X