LIVERPOOL 2023

Evrovizija 2023: Tu so zbrane VSE pesmi

V Liverpoolu sodeluje 37 držav

Končno jih imamo! Vse pesmi za 67. Izbor za Pesem Evrovizije, ki se bo zgodil 9., 11. in 13. maja v Areni Liverpool. Med 37 skladbami bomo slišali tudi slovensko – Carpe Diem, ki jo bo v drugem predizboru predstavila zasedba Joker Out.

Joker Out
Slovenija stavi na Joker Out. Foto: Urša Premik

Slogan Evrovizje 2023

Slogan letošnjega izbora je United By Music (Združeni v glasbi). Prikazuje edinstveno partnerstvo med Združenim kraljestvom, Ukrajino in Liverpoolom, ki bo v imenu Ukrajine gostilo evrovizijsko tekmovanje. Na aktualnem logotipu so upodobljena srca, ki bijejo skupaj.

ESC 2023 logo
Grafična podoba Pesmi Evrovizije 2023. Foto: BBC/EBU

Pet evrovizijskih imen

Kaj nam torej prinaša evrovizijska edicija 2023? Obilico raznolike glasbe, ne nazadnje pa tudi evrovizijske povratnike. Med slednjimi so Marco Mengoni, ki je s skladbo L’essenziale zastopal Italijo leta 2013 (7. mesto). Litva je izbrala Moniko Linkytė, ki je že stala na evrovizijskem odru, in sicer leta 2015. Takrat je sicer nastopila v duetu z Vaidasom Baumilo (18. mesto). Iru Khechanovi (Gruzija) je še kako znana evrovizijskemu svetu, saj je leta 2011 na Otroški Evroviziji slavila s pesmijo Candy Music. Za konec pa ne moremo mimo Loreen (Švedska), ki je v Bakuju leta 2012 slavila z Euphorio … Tistega leta je Moldavijo zastopal Pasha Parfeny (11. mesto), ki se letos znova vrača na evrovizijski parket. Ob tem ni odveč če omenimo še belgijskega predstavnika Gustapha, ki je bil spremljevalni vokalist za Belgijo leta 2018 in 2021.

Švedska - Melodifestival 2023 Loreen
Loreen med drugim vodi na stavnicah. Foto: Alma Bengtsson / SVT

37 držav

Na 67. Izboru za Pesem Evrovizije sodeluje 37 držav, med njimi tudi Slovenija. Poleg Slovenije je svojega predstavnika izbralo interno še 11 držav (Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Ciper, Francija, Grčija, Izrael, Nizozemska, Švica in Velika Britanija). Preostalih 25 predstavnikov pa so izbrali bodisi preko nacionalnih izborov bodisi preko drugega tekmovanja.

Poleg angleščine (ki prevladuje) bomo na odru slišali še hrvaški, portugalski, srbski, ukrajinski, češki, bolgarski, finski in romunski jezik. V drugem predizboru pa armenski, romunski, albanski in slovenski jezik. V finalu pa bomo slišali še francoščino, italijanščino, španščino ter kombinacijo angleščine in ukrajinščine.

Prvi predizbor

V prvem predizboru, 9. maja, se bo predstavilo 15 držav. V prvi polovici prvega predizbora bodo nastopile Srbija, Latvija, Irska, Norveška, Portugalska, Hrvaška in Malta. V drugi polovici pa še Švedska, Moldavija, Švica, Izrael, Nizozemska, Finska, Azerbajdžan in Češka. V tem predizboru bodo glasovale še Nemčija, Francija in Italija. Najboljših deset po mnenju ljudstva se bo uvrstilo v finale.

 1. Srbija: Luke Black – Samo mi se spava
 2. Latvija: Sudden Lights – Aijā
 3. Irska: Wild Youth – We Are One
 4. Norveška: Alessandra – Queen of Kings
 5. Portugalska: Mimicat – Ai coração
 6. Hrvaška: Let 3 – Mama ŠČ!
 7. Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)
 8. Švedska: Loreen – Tattoo
 9. Moldavija: Pasha Parfeny – Soarele și luna
 10. Švica: Remo Forrer – Watergun
 11. Izrael: Noa Kirel – Unicorn
 12. Nizozemska: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight
 13. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
 14. Azerbajdžan: TuralTuranX – Tell Me More
 15. Češka: Vesna – My Sister’s Crown

Drugi predizbor

V drugem predizboru, 11. maja, pa se bo predstavilo 16 držav. V prvi polovici drugega predizbora bodo nastopile Armenija, Ciper, Romunija, Danska, Belgija, Islandija, Grčija in Estonija. V drugi polovici pa še Albanija, Avstralija, Avstrija, Litva, San Marino, Slovenija, Gruzija in Poljska. V tem predizboru bodo glasovale tudi Ukrajina, Španija ter Velika Britanija. Najboljših deset po mnenju ljudstva se bo uvrstilo v finale.

 1. Armenija: Brunette – Future Lover
 2. Ciper: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
 3. Romunija: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)
 4. Danska: Reiley – Breaking My Heart
 5. Belgija: Gustaph – Because of You
 6. Islandija: Diljá – Power
 7. Grčija: Victor Vernicos – What They Say
 8. Estonija: Alika – Bridges
 9. Albanija: Albina & Familja Kelmendi – Duje
 10. Avstralija: Voyager – Promise
 11. Avstrija: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
 12. Litva: Monika Linkytė – Stay
 13. San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal
 14. Slovenija: Joker Out – Carpe Diem
 15. Gruzija: Iru – Echo
 16. Poljska: Blanka – Solo

Pot do finala

Iz vsakega predizbora se bo v finale, ki se bo zgodilo bo 13. maja v Areni Liverpool, uvrstilo po deset najboljših držav. V velikem finalu bomo tako slišali 26 najboljših pesmi, saj imajo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija (kot velikih pet držav) ter Ukrajina (kot lanskoletna zmagovalka) že zagotovljeno mesto v finalu. Zmagovalno pesem bodo izbrale strokovne komisije vseh 37 sodelujočih držav, in sicer v enakovrednem razmerju s telefonskim glasovanjem, torej 50:50. Skupni seštevek bo prinesel zmagovalca Pesmi Evrovizije 2023.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
6
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button