EVROVIZIJA

ESC 2013: Če so bila pravila glasovanja kršena, bodo ukrepali

Nedavno so se v Ženevi zbrali člani Reference Group, ki skrbi za potek evrovizijskega izbora. Sklenili so misli o letošnjem izboru ter v svoje vrste sprejeli nekaj novih članov skupine.

Evrosong je letos potekal v Malmoju.Foto: Alesh Maatko

Švedska televizija SVT je med predstavila svojo oceno letošnjega izbora, ki ga je gostila, zveza EBU pa je vodilnim organom predstavila izsledke glasovanja in uporabo spletnih aplikacij, ki so bile letos na voljo prvič.

Torek je bil dan, ko so se referenčni skupini predstavili glavni člani ekipe danske televizije DR, ki bo izbor gostila prihodnje leto. Danci so razložili, kako se bodo lotili dela v prihodnjih tednih in mesecih, saj ravno mrzlično izbirajo tako mesto kot prizorišče, ki bosta gostila Pesem Evrovizije 2014. Referenčna skupina je v svoje vrste sprejela tudi novo izvršno producentko danske televizije Pernille Gaardbo.

Jon Ola SandFoto: Alesh Maatko

Seveda se je skupina pogovarjala tudi o trenutno najbolj pereči temi – o nedavnih obtožbah glede letošnjih nepravilnosti evrovizijskega glasovanja. Jon Ola Sand, izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije, je v imenu celotne zveze EBU povedal: “Trenutno skupaj s podjetjem Digame, ki je letos nadzorovalo potek telefonskega glasovanja, sistematično in ustrezno raziskujemo vso zadevo. Gre za zelo občutljivo stvar, sploh ko vzniknejo takšne govorice. Z natančnim proučevanjem bomo nadaljevali tudi v prihodnjih tednih in mesecih.

Rezultati raziskave bodo znani v bližnji prihodnosti. “Če se bo zares izkazalo, da so bila pravila glasovanja kršena in da je šlo za podkupovanje glasov, bomo temu ustrezno tudi ukrepali v imenu vseh članov EBU, saj moramo zaščititi znamko Pesmi Evrovizije,” je dejal predsedujoči zvezi EBU dr. Frank-Dieter Freiling.

Aleksander RadićFoto: Alesh Maatko

Novost v ekipi Refrence Group pa je tudi novi slovenski predstavnik. Vlogo, ki jo je do sedaj imela Miša Molk, je prevzel Aleksander Radić, ki je bil dolga leta vodja slovenske evrovizijske delegacije. Novo izvoljene predstavnike svojih televizij v skupini imajo še Italijani, Azerbajdžanci in Švedi.

Foto: Alesh Maatko
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button