MMS

MMS 2013: Slavje za Tinkaro Kovač

Na 33. festivalu Melodije morja in sonca 2013 je v Amfiteatru Avditorija Portorož tokrat s skladbo Mars & Venera slavila Tinkara Kovač. Naš najbolj odmeven festival je tudi tokrat organizirala občina Piran v soorganizaciji z Avditorijem Portorož in RTV Slovenijo, ki je prenašala glasbeno prireditev.

Veliko nagrado MMS 2013 – plaketo in 3.000 evrov – je tokrat iz rok piranskega župana Petra Bossmana prejela 35-letna novopečena mamica Tinkara Kovač. Avtorja zmagovalne skladbe Mars & Venera Gaber Radojevič in Lea Sirk pa sta prejela blagovno nagrado – križarjenje za dve osebi po Sredozemlju, ki jo je prispevala agencija Morje možnosti.

Na 33. melodijah morja in sonca se je za veliko nagrado potegovalo 14 izvajalcev. Alenka Godec, Enzo Hrovatin, Darja Švajger, Manca Špik, Tinkara Kovač, Nika Zorjan in Ylenia Zobec so bili na festival povabljeni. Med 47 prijavljenimi pa je drugih 7 izvajalcev prepričalo izborno komisijo, in sicer Igor Lija, Panda, Kalamari, Alex Volasko, Žan Serčič, Statale 56 in Marko Vozelj. Izmed vseh se je še najbolj odrezala Tinkara Kovač, ki je prepričala tudi radijske postaje. Ylenia Zobec je prepričala žirijo, Nika Zorjan pa gledalce.

Tokrat je slavila Tinkara Kovač Foto: Alesh Maatko

Vidno presenečena Tinkara Kovač zmage sicer ni pričakovala. Se je pa ob tem spomnila na leto 1997, ko je slavila v kategoriji Nova scena MMS. Takrat je prejela nagrado za najbolj obetavno izvajalko, ki sta jo napisala Danilo Kocjančič in Drago Mislej – Mef. Po šestanjstih letih si je tako pripela še veliko nagrado na 33. poletnih melodijah. Zmaga je tokrat pevki toliko bolj pomembna, saj je Tinkara Kovač sam svoj založnik, torej tudi sam svoj gospodar.

“Z ekipo smo šli na MMS sproščeno in brez visokih ambicij. Želeli smo narediti dobro zabavo in šov ter ljudem pokazati, da poletne melodije in ritmi še živijo! Nagrada mi pomeni res veliko. Če je to dokaz, da delam dobro in grem v smer legende, kot je Danilo – potem sem na pravi poti! Dokazal bom, da sem nagrado prejel z razlogom in pridno delal še naprej. Želim si, da bi tudi sam nekoč postal ena izmed zvezd na nebu, tako kot Danilo,” pa je dejal najboljši debitant Alex Volasko.

Alex Volasko, najboljši debitant Foto: Alesh Maatko

Zmagovalci strokovnih nagrad so prejeli po 500 evrov bruto ter praktične nagrade, ki so jih prispevali Bernardin Group d.d., Aerodrom Portorož d.d., AMZS d. d., Kempinski Palace Portorož in studio Hendrix iz Kopra. Pri izboru nagrajencev pa so poleg žirije sodelovali tudigledalci s ‘televotingom’, občinstvo v Amfiteatru s posebnimi glasovalnimi vstopnicami ter šest radijskih postaj (Radio Koper, Radio Maribor, Radio Slovenija 1, Radio Celje, Radio Murski val in Radio Sora).

Strokovna žirija v sestavi Dušan Velkavrh (predsednik Mojca Menart, Patrik Greblo, Lean Klemenc in Alesh Maatko pa je podelila naslednje nagrade: Nagrada strokovne žirije za besedilo: Leon Oblak je bil nagrajen za najboljše besedilo, in sicer skladbo Spreminjam se v izvedbi Enza Hrovatina. Tadej Mihelič je prejel nagrado za najboljši aranžma, za skladbo Ci Risuscirai v izvedbi Ylenie Yobec. Aleš Klinar je bil nagrajen za najboljšo glasbo, za skladbo Vse je ljubezen, ki jo je prepevala Alenka Godec. Za izvedbo je bila nagrajena Tinkara Kovač (Mars & Venera), kot najboljši debitant izmed štirih debitant pa je bil ocenjen Alex Volasko (Tam na obali).

Tulio Furlanič je nastopil v šov programu. Foto: Alesh Maatko

Spremljevalni program posvečen Danilu Kocjančiču

Letošnji spremljevalni program festivala je bil posvečen spominu na pokojnega glasbenika Danila Kocjančiča. Poklonili smo se mu s priredbo njegovih skladb, po njem pa je tudi poimenovana nagrada za debitanta. Spomnimo, da je bil Danilo Kocjančič izjemen primorski glasbenik, ki je imel zmagovalno skladbo na kar šestih izvedbah melodij morja in sonca. Dobrodošli, Ta moška, Portorož, 1905, Dober dan, Amerika, Črta in skladbi Anita ter lanska Daj, daj, daj smo v portoroškem Amfiteatru slišali v izvedbi:

  • Ladija Mljača, dolgoletnega Danilovega prijatelja in glasbenega sopotnika;
  • Lee Sirk, dobitnice nagrade za najboljšega debitanta na lanski Slovenski popevki;
  • Tulia Furlaniča, glasbenika, ki je Danila spremljal od Kameleonov pa vse do zadnjih dni;
  • Anike Horvat, primorske glasbenice;
  • Ženske vokalne skupine Šturle, štiri pevke, ki so primorskemu občinstvu že znane;
  • Slavka Ivančića, dolgoletnega prijatelja in sodelavca Danila, ki nam bo za konec zapel zadnjo Danilovo zmagovalno – Črto.

Mali ekrani s Tomijem Puričem na čelu so glasbenike v šov programu spremljali v živo. Avtor scenarija spremljevalnega programa je bil tokrat Drago Mislej-Mef, dolgoletni Danilov glasbeni prijatelj,  spremljevalni program pa je več kot uspešno vodila Katja Pišot.

33. festival Melodije morja in sonca, ki velja za eno največjih glasbenih prireditev, je tudi letos neposredno prenašala Televizija Slovenija in Radio Slovenija 1. Prireditev je povezovala Lorella Flego. Scenarij prireditve je pripravila Ksenija Murari, režiserka televizijskega prenosa je bila Urška Žnidaršič.

Nagrajenci festivala Melodije morja in sonca 2013. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button