EMA 2022

EMA 2022 – 2. predizbor: LPS: Zdi se nam, da je naša največja prednost iskrenost

LPS - Disko

Na EMI 2022, ki jo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, se bo za evrovizijsko vstopnico skupaj borilo dvajset tekmovalcev, in sicer v vsakem predizboru po deset. Vse glasbenike tradicionalno predstavljamo tudi na Evrovizija.com.

V drugem predizboru bo kot šesta po vrsti nastopila zasedba LPS, ki smo jo pobližje spoznali že v šovu EMA Freš, kjer so si s pesmijo Disko pripeli vstopnico za EMO. Skupina LPS (Last Pizza Slice) je mlad, perspektiven band iz okolice Celja. Člani, stari med 17 in 19 let, so Filip Vidušin (vokal, akustična kitara), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bas kitara) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature). Skupina je nastala decembra 2018 v Music roomu Gimnazije Celje – Center. Na začetku so se na nastopih predstavljali z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa aktivno delajo na avtorski glasbi. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bendov so se uvrstili v finale in igrali na Kongresnem trgu in v Kinu Šiška. Izbrani so bili tudi med tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder ter se uvrstili med najboljših 15 skupin na mariborskem Šourocku, kjer so igrali v Štuku.

Najprej so igrali na šolskih prireditvah, kasneje pa so se predstavili tudi na večjih odrih, kot so Bendfest v Celju, celjski Narodni dom, ptujski festival Arsana in Narodna galerija.

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za EMO 2022?
Zaenkrat še ne vemo, če smo bili izbrani s strani strokovne komisije, ampak smo zelo veseli, da se nam je uspelo uvrstiti na EMO 2022. Kljub temu smo zelo hvaležni, da nas je strokovna komisija izbrala za izbor EME Freš.

Kako bi se predstavili publiki?
Smo band LPS. Spontani, mladi, sveži, strastni in raznovrstni. Največ nam pomeni, da smo na odru skupaj in ob igranju naše glasbe uživamo.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca EME 2022 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2022?
Mislimo, da je razmišljati o zmagi še malo prehitro. To odločitev prepuščamo strokovni komisiji in gledalcem. Seveda ob vsem tem upamo, da jih naš komad in na splošno naš nastop dovolj prepriča, da v nas prepoznajo potencial.

LPS
LPS na odru EME Freš 2022. Foto: Jan Pirnat

Kaj so/bodo vaši aduti na odru EME 2022?
Zdi se nam, da je naša največja prednost iskrenost. Na odru smo avtentični in uživamo, kar se tudi trudimo pokazati gledalcem.

Kakšen nastop obljubljate, kako se pripravljate?
Naš nastop bo podoben nastopu na EMI Freš, vendar se bomo prilagodili večjemu odru. Zdi se nam super, da za sabo nimamo velike produkcijske ekipe in lahko celoten nastop izoblikujemo sami. Velik del naših priprav posvečamo dobro zasnovanim odnosom med člani, saj smo mnenja, da dobri odnosi med soavtorji glasbe vodijo do izvrstnih rezultatov.

O čem govori vaša skladba?
Naš komad Disko govori o čustvih, ki jih doživljamo ob razočaranju v ljubezenskih zvezah, o nezvestobi. Kljub temu imamo na zvezo lepe spomine, zato se naš glavni junak vrača v disko. Disko predstavlja metaforo za ponavljanje, rutino.

Če bi slučajno zmagali na EMI 2022, kaj lahko pričakujemo od vas v Torinu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem glasbenem odru?
Že zdaj smo zelo hvaležni, da lahko nekaj, kar smo ustvarili sami, predstavimo na odru EME. Uvrstitev na Evrovizijo se nam zdi tako izjemen dosežek, da si res ne znamo predstavljati občutkov, ki bi jih doživljali ob zmagi na Emi.
Da bi izvedeli, kako bi se ob tem počutili, pa nam lahko pomagate vi. (smeh)

LPS
Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Foto: Jan Pintar

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Naš pianist Žiga je velik ljubitelj Evrovizije, zato nam je tudi predstavil idejo o EMI Freš. Tudi ostali smo veliki navdušenci Evrovizije, ki jo spremljamo odkar smo bili stari sedem, osem let. Vsako leto sta Ema in Evrovizija pomembna dogodka za nas, še posebej pa letos. Žiga je celo zbiral CD-je evrovizijskih skladb.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je do danes najbolj navdušil?
Naše najljubše evrovizijske skladbe so definitivno Amar Pelos Dois – Salvador Sobral, Waterloo – ABBA in Rise Like a Phoenix – Conchita Wurst. Od slovenskih predstavnikov najraje poslušamo Samo ljubezen – Sestre. Prav tako je glasbo za Samo ljubezen napisal Robert Pešut – Magnifico, ki je en izmed naših najljubših slovenskih izvajalcev. Prav tako ima pesem podoben disko ritem, zaradi česa nam je verjetno tako všeč.

Če damo EMO in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
V prihodnosti se želimo na slovenski glasbeni sceni predstaviti na čim več koncertih in izdati svoj prvi album. Definitivno lahko od nas pričakujete veliko stvari. (smeh)

https://www.facebook.com/watch/?v=664911088125999&ref=sharing

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
12
+1
5
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button