EMA 2022

EMA 2022 – 1. predizbor: Le Serpentine: Verjamemo, da imamo najboljšo pesem

Le Serpentine - Tud teb se lahk zgodi

Na EMI 2022, ki jo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, se bo za evrovizijsko vstopnico skupaj borilo dvajset tekmovalcev, in sicer v vsakem predizboru po deset. Vse glasbenike tradicionalno predstavljamo tudi na Evrovizija.com.

V prvem predizboru bo kot tretja po vrsti zapela zasedba Le Serpentine, ki stavi na skladbo Tud teb se lahk zgodi. Novi val slovenske alternative oziroma Le Serpentine so kranjski rock band, ki meša primesi alternative 80-ih, indie rocka, dream popa in post punka. Vse to v slovenskem jeziku. Za skupino je že kar nekaj uspešnih koncertov na velikih in malih odrih po vsej Sloveniji. Septembra 2015 so izdali svoj prvenec Ujemi val. V letu 2018 in 2019 so Le naprej, Črnobel, Zadeta od interneta ter Vrtiljak postale popevke tedna na Val202 in s tem zelo barvito napovedale drugi album Pobarvanka, ki je izšel konec leta 2019. Februarja 2020 je sledilo izštekavanje pri Juretu Longyki v oddaji Izštekani na Val 202 izdali svoj prvi akustični album.

Le Serpentine sestavljajo Grga Jokić, Anže Kern, Tjaša Teropšič, Žiga Jokić in Matej Naglič.

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za EMO 2022?
Na tovrstna tekmovanja se pred letošnjo Emo še nikoli nismo prijavili in zato nismo vedeli kaj točno pričakovati. Pričakovanja morajo biti vedno visoka, če si prepričan, da je nekaj dobro in ko smo pošiljali pesem, smo nekako čutili, da je ravno naša pesem mogoče tista prava. Taka, da lahko preseneti. Odločitev strokovne komisije je bila vsekakor lepo presenečenje polno veselja.

Kako bi se predstavili publiki?
Smo rock band iz Kranja. Ustvarjamo indie rock glasbo v slovenskem jeziku. Naša glasba je zelo melodična in enostavna, rada pade v uho, ravno toliko hitra, da ni prepočasna in ravno toliko vesela, da ni preveč melanholična. Skratka prava zmes za v vsak ušes. Vsako uho. (smeh) Glavni vokal v zasedbi je ženski, vendar se na EMI predstavljamo z moškim vokalom. Besedila pesmi so enostavna in nagovarjajo poslušalca z lahkotnimi temami, temami s katerimi lahko vsak od nas pobegne od kaotičnega vsakdana. Torej glasba, ki te vsekakor popelje in odmakne nekam stran. Izdali smo že dva studijska albuma ter album Izštekani z Juretom Longyko leta 2020.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalce EME 2022 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2022?
Najboljši smo verjetno zato, ker imamo najboljšo pesem. S tako miselnostjo smo se odpravili na tekmovanje. Kajti namen vsakega tekmovanja je, da tekmuješ in da na koncu zmagaš. Tudi, če na koncu ne zmagaš, si moraš tega želeti in k temu stremeti. Tudi, če se zavedaš močne konkurence, moraš vedno verjeti v sebe in le tako lahko tudi zmagaš. Mi verjamemo, da imamo najboljšo pesem. Potrudili se bomo, da to tudi dokažemo na odru. Konkurenca je velika in tudi ostale pesmi so odlične, vendar mi imamo nakakšen poseben ‘vajb’. Pozitivne vibracije. V duhu naše pesmi, ki govori o tem, da se ti lahko zgodi prav vse.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru EME 2022?
Na odru bomo predvsem to, kar smo. Sproščeno se bomo ob melodiji naše pesmi zibali sem ter tja in s tem ustvarili pozitivne vibracije, ki se bodo kot virus razširile med poslušalce.

Le Serpentine
Za Le Serpentine je že kar nekaj uspešnih koncertov. Foto: Ksavier Šinkar

V sam nastop, kjer sicer nastopamo z inštrumenti, smo vpeli neke vrste koreografijo, ki pa je za nas kar netipična.

Kakšen nastop obljubljate, kako se pripravljate?
Nastop bo predvsem zanimiv. Ker nismo klasičen rock band in ker tudi pesem ni klasično rockovska, bo tudi nastop malce drugačen, vendar zaenkrat ne izdajamo preveč podrobnosti in vas rajši povabimo, da si nas v soboto ogledate na EMI. Same priprave so zaradi virusa potekale malce moteno, vendar smo zopet v polni postavi in končno lahko vadimo. V sam nastop, kjer sicer nastopamo z inštrumenti, smo vpeli neke vrste koreografijo, ki pa je za nas kar netipična.

O čem govori vaša skladba?
Skladba govori o tem, da se lahko vsakemu kdaj zgodi. Pride dan, ko gre vse narobe. Vendar to mine in pridejo lepši časi. Časi, ko si žvižgamo enostavno melodijo, kot je ta v refrenu in se požvižgamo na vse. Marsikaj se ti lahko zgodi. Nekdo bo zadel na lotu, drugega bo zadela strela z jasnega. Nam se je zgodila EMA in lahko se nam zgodi tudi finale EME. Vsekakor se nam lahko zgodi tudi Torino in na koncu se lahko zgodi, da bo prihodnje leto Eurosong v Ljubljani. Ali pa kar v Kranju. Nikoli ne veš. Tud teb se lahk zgodi.

Če bi slučajno zmagali na EMI 2022, kaj lahko pričakujemo od vas v Torinu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem glasbenem odru?
Če se nam torej zgodi, potem lahko pričakujete, da bomo v Torinu na najboljši možni način predstavili našo državo in v duhu tekmovanja borbali do zadnjega, da tudi tam zmagamo. Stati na takem odru bi nam pomenilo ogromno. Verjetno o tem sanja marsikdo in nekdo bo te sanje doživel. Tudi, če to ne bomo mi, bomo v vsakem primeru navijali, kajti letošnje leto je prvič, da poznamo že skoraj vse pesmi od sotekmovalcev na pamet. Prejšnja leta nismo bili toliko na tekočem.

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Pesem Evrovizije spremljamo že od malih nog. Glede na to, da smo otroci 80-ih, se naš spomin začne nekje pri Tajči. In ravno po Tajči se spomnimo tudi prve slovenske pesmi iz leta 93 – Tih deževen dan. Kaj bi svet brez sanj, ko gre sreča tja v en dan. Nekateri člani v bendu gledamo Eurosong vsako leto, kakšen član morda kakšno sezono izpusti, kakšen pa gleda in noče priznati, da gleda in na koncu je ravno on tisti, ki pozna največ pesmi. Pri tem kdo pozna več pesmi, ki so zastopale Slovenijo, vsakič znova presenečamo en drugega.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil?
Med tujimi pesmimi bi izbrali Waterloo od ABBE. Zato, ker je pač to najbolj znana pesem. Žiga se vedno oglaša, da on pozna nek komad iz leta 1969. Nek italijanski. Gente di mare. Pa niti zmagal ni. Kakorkoli. Vsak ima svoje preference. Zbudi se in prisluhni mi. V slovenskem naboru bi Tjaša izbrala pesem Duo Platin Stay Forever. Grga je malce zasanjane narave in je bolj za Reginin Dan najlepših sanj, Žiga se ves čas nagiba bolj na to, da bi lahko podaril samo ljubezen, ampak je vedno bolj tih deževen dan in na koncu mu še Maja Keuc reče No One. Mah vrag naj vzame. Bobnarja Anžeta najbolj dvignejo melodije Zapel mi je Na, na, na od Karmen Stavec. Matej pa je bolj za to, da bogovi uslišijo njegove želje in se končno zbudi princ Tanje Ribič.

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
V letu 2022 lahko pričakujete veliko nove glasbe. Veliko pesmi se je tekom zadnjih let nabralo v našem studiu. V šali se velikokrat pošalimo, da se v kleti starajo kot vino. In letošnje leto je ravno pravšnje, da z njih pobrišemo prah in jih predstavimo publiki žejni dobre glasbe. Letnik 2022 bo dober letnik. Single Ostani smo ravnokar izdali, kajti pesmi Tud teb se lahk zgodi še ne smemo javno predvajati. Tako lahko slišite nekaj naše nove glasbe še preden se v soboto namestite v fotelj in nas pogledate na EMI. Vsekakor se nam finale EME ne more zgoditi brez vas poslušalcev, zato za nas stiskajte pesti in navijajte. Tisti najbolj pogumni pa stisnite tudi mobilne telefone.

https://www.facebook.com/watch/?v=2117915078368495&ref=sharing

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button