EMA 2021

Ema 2021: Od zlatih časov do Lee Sirk, Nejca Šmita in Ane Soklič

Glamurozne Eme, kot smo jo poznali nekoč, ko smo nekaj tednov oziroma mesecev prej nestrpno čakali edinstveno glasbeno druženje, že dolgo ni več. Zlate čase slovenske evrovizijske zgodbe je zamenjala neosebna digitalna doba, v kateri smo na družbenih omrežjih vsi pametni in kjer želimo iz telefonov izvedeti prav vse … in še to takoj!

Ljubitelji Eme se še kako spomnimo prvih začetkov v studiu 1 nacionalne televizije, kjer je bila prireditev glamuroznega značaja, lahko bi rekli, da je bilo to Evrovizija v malem. Po optimističnem začetku je prišlo nekaj težavic, ki pa jih je prva dama televizije Miša Molk, ko je prevzela projekt, kaj hitro odpravila in Emo postavila med enakovredne nacionalne izbore širom po Evropi. Še več, čas energične Nuše Derenda, razvpitih Sester in jokave Karmen Stavec je Emo izstrelila med najbolj gledane oddaje in ta sloves se Evrovizijske Melodije, takšen je namreč naš uradni naziv, drži še danes, pa čeprav Molkova že dolgo ni več aktivno vpeta v sam projekt.

In ko že govorimo o projektu Ema … bo letošnja različica povsem drugačna. Tu ne bo ne Petra Polesa in ne Klemna Slakonje, ki sta še kot voditelja še kako zaznamovala izbore ali pa javljanja točk. Tu ne bo niti drugih nastopajočih. In tu (v studiu 1 in 2 nacionalne televizije) se ne bo trlo oboževalcev, medijev in novinarjev. Ne, ni S-budget, ampak povsem drugi časi, kjer že leto ni ne stikov in ne še manj dotikov.

Emo 2021 bosta vodila Nejc Šmit in Lea Sirk. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Za voditeljico Leo Sirk bo to že osma Ema, saj je, kot nam je zaupala, zamenjala na tem odru že veliko vlog. Ena jo je popeljala celo na Evrovizijo v Lizbono. Nejc Šmit nekoliko zaostaja za Sirkovo. Od  njegove ‘prve’ Eme leta 2015 je minilo šest let, sicer pa vsako leto sodeluje na različne načine, predvsem v zakulisju, kjer predstavlja oddaje pred Emo, po Emi, pred Evrovizijo, med Evrovizijo, skratka od a do ž.

Kaj lahko torej pričakujemo od Eme? “Ja, prvič bomo slišali našo evrovizijsko pesem za leto 2021, poleg tega pa k letošnji Emi, ki ne bo tekmovalna, zelo paše beseda nostalgija, saj se bomo v oddaji spomnili 60. obletnice sodelovanja Slovenije. Tako bo Ema za mlajše poučna, za starejše pa zagotovo večer lepih spominov,” je odgovorila Lea Sirk, ki ob tem ni izključila možnosti, da se na oder Eme kdaj vrne tudi kot glavna izvajalka. A ko bo pravi čas in prava pesem.

V studiu 1 nacionalne televizije bodo 27. februarja poleg tehnične ekipe in kamermanov bolj kot ne le trije – Nejc Šmit in Lea Sirk, ki bosta tokrat v duetu povezovala Emo ter Ana Soklič, ki bo predstavila novo evrovizijsko skladbo, ki jo je izbrala strokovna komisija.

Kar je zaenkrat znanega je to, da bo Anina skladba v angleščini, v ekipi pa je tudi avtor mnogih uspešnic. Sodeloval je na primer tudi z Miley Cyrus, njegova skladba pa je že zmagala na Evroviziji v zadnjem desetletju. Tuji evrovizijski oboževalci menijo, da naj bi se pod skrivnostnim imenom skrival Charlie Mason, ki je pred več kot desetimi leti soustvaril uspešnico za Miley Cyrus. Mason ni neznano evrovizijsko ime, saj je pisal pesmi tako za Sergeya Lazareva, Dannyja Sauceda, ki si je na letošnjem švedskem Melodifestivalu pripel finale. Poleg tega pa je podpisan po zmagovalno skladbo Rise Like a Phoenix, s katero je leta 2014 slavila Conchita Wurst.

Ameriški ustvarjalec pa je sodeloval tudi z našimi glasbeniki. Naj omenimo duo Maraaya in pesem Here For You (ESC 2015). Še pred evrovizijsko zgodbo je nastala pesem Lovin’ Me (2014), leta 2017 pa It’s Complicated feat. BQL. Tu je sodelovanje z Ulo Ložar (Fridays; Ema 2019), ne nezadnje pa je Mason sodeloval z našo izjemno Tino Maze, ki je pred skoraj desetimi leti presenetila s skladbo My Way Is My Decision.

Ana Soklič na Emi 2020. Foto: Alesh Maatko

Glede na to, da se bo celotna Ema 2021 vrtela okrog naše nove evrovizijske skladbe, nam je za konec uspelo izvedeti, da pesem ni balada in da je Ana Soklič z njo izjemno zadovoljna, saj bi jo tudi sama izbrala. “Ana ima pesem, v katero verjame in mi moramo verjeti z njo. S svojim vokalom zna odsekati noge marsikomu,” je namignila naša nekdanja evrovizijska predstavnica Lea Sirk.

Naša letošnja predstavnica je bila med drugim tudi v izborni komisiji, kjer so za Emo prejeli 191 skladb. Sokličeva nam je zaupala, da jo je presenetilo, da je prispelo toliko pesmi. “Vse pesmi sem pazljivo poslušala in si naredila tabelo, kamor sem vpisovala pripombe. Sama sem iskala pesem, ki bi zazvenela tudi na velikem odru in ne bi bila klišejska. Ker nam je razpis dovoljeval, smo k sodelovanju povabili še nekatere avtorje in v drugi krog izbora uvrstili tri sklabe. Vse tri sem tudi odpela. Na podlagi celote je potem druga komisija izbrala pesem, s katero se bom predstavila na velikem odru. In lahko povem da bi prav to skladbo izbrala tudi sama,” je strnila Ana, ki je pripomnila, da si je prizadevala za pesem, ki bo nosila globalno sporočilo. “Komisija v drugem krogu je to prepoznala in izbrala skladbo, ki ima te elemente,” je zaključila umetnica. Kakšna je torej njena / naša nova skladba, bomo izvedeli 27. februarja.

Kaj pa na vse skupaj pravi glavna akterka Ana Soklič? “Pesem bo drugačna. Ta trenutek podrobnosti ne smem izdati, saj smo v zaključni fazi produkcije,” je bila skrivnostna Ana, ki nam je tik pred oddajo zaupala, da se celotna ekipa RTV Slovenija izjemno trudi, ne nazadnje tudi zaradi tega, ker bodo njen nastop še ta teden posneli za Pesem Evrovizije. V Rotterdamu ga bodo nato premierno predvajali v primeru, da Sokličeva zaradi epidemiološke slikce ne bo mogla odpotovati.

In kako bodo na RTV Slovenija (na scenografiji Eme) posneli njen ‘evrovizijski nastop’, ki ga bodo uporabili, če ponovimo, le v primeru scenarija D? V pravilih med drugim piše, da televizija ne sme uporabiti posnetka z nacionalnega izbora, ampak mora za to posneti nov nastop, kjer pa ne sme biti občinstva, prav tako televizija ne sme objaviti posnetka pred evrovizijskim izborom v Rotterdamu (torej ne pred 18. majem, ko se bo Ana predstavila v prvem predizboru). Nacionalne televizije bodo lahko za snemanje uporabile podobne tehnične možnosti in dimenzije, ki bi bile na voljo na odru v Areni Ahoy v Rotterdamu, lahko pa se odločijo za manjšo odrsko postavitev. Prav tako ti nastopi ne smejo vsebovati obogatene ali navidezne resničnosti ter drugih morebitnih dodatkov (kot so napirmer uporaba chromakey ali zelenega ozadja) ali pa posnetkov z droni.

Slovenija se bo na ESC 2021 z Ano Soklič predstavila v prvem predizboru Foto: NPO/AVROTROS/NOS

Ker so se za sodelovanje na ESC 2021 prijavile natančno iste države kot za ESC 2020, so se na EBU odločili, da bo obveljal isti vrstni red. Natančni vrstni red nastopov na ESC 2021 pa bo določen, ko bodo znane vse pesmi, predvidoma v marcu oziroma najkasneje v začetku aprilu.

Slovenija bo evrovizijsko vstopnico za veliki finale Pesmi Evrovizije 2021 poskušala pridobiti v prvem predizboru, in sicer 18. maja, v prvem delu šova. Če se bo naša predstavnica Ana Soklič uvrstila med prvih deset, bomo zanjo navijali tudi v velikem finalu, v soboto, 22. maja 2021. V prvi polovici I. predizbora se bodo tako predstavile: Severna Makedonija, Belorusija, Litva, Švedska, Slovenija, Avstralija, Irska, Rusija. V drugi polovici predizbora pa še Norveška, Ciper, Hrvaška, Azerbajdžan, Malta, Izrael, Ukrajina, Romunija in Belgija.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button