ZABAVNO & DRUŽABNO

Anabel ‘ujela’ rockerje z Dunaja

Nastala je skladba Special Something

The Black Proteus je štiričlanska rock zasedba z Dunaja. Kot je značilno za Dunaj, člani prihajajo iz različnih držav, in sicer iz Slovenije, Turčije in Avstrije. Zaradi močnih vezi s Slovenijo, od koder izvira Matjaž Goričan, njihov vokalist in kitarist, so The Black Proteus redno prisotni tudi pri nas. Tokrat predstavljajo duet z Anabel, skladbo Special Something!

Anabel
Anabel Foto: JanI Ugrin

Zgodba

Skupina se je s skladbo Special Something zvokovno vrnila v 80. in 90.-a, pesem pa govori o razhodu in združitvi ter raziskuje ponovno odkrivanje ljubezni, še posebej, ko je ta nekaj posebnega in se za njo splača boriti.

V videospotu, ki so ga posneli med drugim raziskujejo tudi razsežnosti in neskončnost vesolja, kjer si ob nemogočih pogojih sestavljajo raketo za povratek na Zemljo. Z njim The Black Proteus nadaljujejo zgodbo videospota že izdane pesmi Soul for Sale in se hkrati dotikajo spota za prav tako že izdano Becoming Someone z albuma Loading … Na omenjenem albumu prav tako najdemo prvo različico pesmi Special Something, ki pa ji je manjkal ključni element – Anabel.

The Black Proteus in Anabel
The Black Proteus in Anabel Foto: Osebni album

Kako je prišlo do sodelovanja?

Anabel in The Black Proteus je združil priznani slovenski pevec in profesor petja Boštjan Korošec iz Vocal BK Studia, ki združuje glasbene umetnike iz Slovenije in tujine, kamor zahajata tudi Anabel in Matjaž. Anabel smo prvič spoznali leta 2017 s skladbo Ob kavi, s katero je postala tudi najbolj predvajana nova izvajalka leta 2017. Od takrat je Anabel redno prisotna na naši glasbeni sceni (med drugim je dvakrat nastopila na EMI) in navdušuje z raznolikimi pop skladbami.

Kdo so The Black Proteus?

The Black Proteus so začeli ustvarjati pred petimi leti, po tem, ko je Matjaž zamenjal Maribor za Dunaj in v tamkajšnji kavarni spoznal glasbene somišljenike, ki so ga iz banda Dweal popeljali na novo, mednarodno pot. Leta 2018 so The Black Proteus izdali svojo prvo skladbo Brand New Start in kasneje prvi EP We Meet Again, ki zrcali njihove glasbene korenine – grunge in alternativni rock. Svojemu rocku so kmalu zatem primešali poznane zvoke igralnih konzol. To se še posebej odraža na njihovem dolgometražnem prvencu Loading …, ki ga sami opredeljujejo kar kot 8-bitni rock. Skladbe na albumu so dosegle prve večje uspehe v Avstriji. Pesem Soul for Sale je na največji dunajski radijski postaji 88.6, ki dnevno doseže več kot četrtino milijona poslušalcev, postala pesem tedna, več skladb iz albuma ter novih singlov pa se je uvrstilo v njihovo redno rotacijo. Uvrstili so se tudi v polfinale natečaja Rot-Weiß-Rock Stage, s katerim postaja 88.6 povezuje obetavne ustvarjalce s publiko in glasbeno industrijo. Skupina je nastopila na legendarnih koncertnih prizoriščih, kot je U4, kjer so igrali zvezdniki, kot so Falco, Nirvana, Prince in The Cure.

The Black Proteus
The Black Proteus Foto: Matjaž Goričan

Ambicije

V Sloveniji je skupina s pesmijo Chasing Dreams zmagala na natečaju STANDOUTS postaje Radio Si, na katero se je prijavilo kar 88 izvajalcev s 125 skladbami. Njihove ambicije pa se širijo še dlje: The Black Proteus se v petek odpravljajo na evropsko koncertno turnejo 8-Bit Invasion Tour, v okviru katere bodo nastopili v Italiji, Avstriji, Sloveniji, Franciji in Španiji. Glavni cilj je nastop na priznanem showcase festivalu Pro Weekend Fest v španskem mestu Castelló de la Plana, kjer se bo zasedba predstavila novi publiki in predstavnikom iz glasbene industrije.

Pri nas jih lahko slišite 31. novembra v Ceršaku, novembra pa se skupaj s KLON in Xskull8 odpravljajo na krajšo turnejo In Your Face Tour, na kateri se jim bo na odru pridružila tudi Anabel. Vsi trije bandi bodo koncertirali: 10. novembra v Mladinskem centru Brežice, 11. novembra v Celjskem mladinskem centru in 17. novembra v mariborski MC Pekarni. The Black Proteus in Anabel pa bo mogoče slišati tudi na valovih postaje Radio Si 9. novembra v oddaji Main Stage.

Anabel in Matjaž Goričan
Anabel in Matjaž Goričan Foto: Osebni album
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button