ZABAVNO & DRUŽABNO

Žigan Krajnčan ob Fusion Reactor pokazal zadnjico

Žigan Krajnčan – glasbenik, plesalec, koreograf in performer s svojim prvim albumom Fusion Reactor na slovensko glasbeno sceno prinaša svežino in žanrsko pestrost. Sporočilo albuma je, kot pravi Žigan, “povezovanje in transformacija. Fuzija ustvarjalnih energij, zlitje zvoka.”

Žigan Krajnčan
Žigan Krajnčan predstavlja svoj prvi glasbeni album Fusion Reactor. Foto: Jan Pirnat

Razgiban multižanrski album

O razlogih za žanrsko pestrost Žigan v uvodu pove, da je več žanrov zato, da ni dolgčas. “Sam zelo rad prehajam med različnimi žanri, ko poslušam glasbo. Nisem zares še slišal albuma, ki prosto, neobremenjeno prehaja med žanri, pa se mi ga je zdelo smiselno narediti.”

Žigan Krajnčan
Album je poleg pozitivnih vibracij tudi žanrsko pester. Foto: Jan Pirnat

Album je plod večletnega ustvarjanja

“Vsaj tri leta mineva odkar sem napisal prvi komad za ta album. Ko smo glasbo z bendom nadgradili sem ustvaril glasbeno-plesni spektakel Fusion Reactor. Tam se je glasba nalezla plesa in se dodobra uigrala, prav tako se je preko različnih žanrov skristalizirala rdeča nit. Potem smo glasbo posneli, za miks pa sem letel v London k Femiju Temowu, kjer sva ga skupaj zaključila. Femi pa je dodal piko na i.”

A to še ni vse! Žigan je najbolj vesel, presenečen je bil, ko sta s Femijem miksala komad Strive Reggae. “Femi je poslušal in poslušal, a mu nikakor ni odgovarjal zvok sintisajzerja, ki je delal osnovni ‘reggae groove’. Brez komplikacij je vzel svojo kitaro, se vklopil in v 10-ih minutah odigral ter posnel ‘reggae groove’ na kitaro. To je skladbo dvignilo na popolnoma drug nivo in spomnim se, kako navdušen sem bil, ko je tako sproščeno igral. Femiju tega res ne bi bilo treba, ampak je naredil to za glasbo. Vesel sem, da sodelujem z vrhunskimi glasbeniki, ki igrajo na tem albumu, in ne bi mogel imeti večjega spoštovanja do njih.”

Skozi proces ustvarjanja albuma, oblikovanja in dozorevanja skladb pa se je razvijal tudi avtor sam. Kot pove Žigan: “Meni album pomeni prehod, začetek novega obdobja. Prehod iz fanta v moškega, iz skrbnika do očeta. Začetek glasbene poti. Med kreacijo tega albuma sem se ogromno naučil. Kako biti dober partner, oče, prijatelj, kako bit dober do sebe. Najbolj hvaležen pa sem, da mi je ta album dal uvid v mojo vsebino, notranjo nujo, ki jo moram izraziti.”

Žigan Krajnčan
Žigan Krajnčan Foto: Jan Pirnat

Album soustvarjajo: pianist Marko Črnčec, basist Miha Koren, violončelist in bobnar Kristijan Krajnčan ter spremljevalni vokalistki Patricija Škof in Klara Klasinc.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button