LJUBLJANA FESTIVAL

Z Ljubljana Festivalom vstopamo v poletje

70. Ljubljana Festival 2022

Tik pred pričetkom jubilejnega, že 70. Ljubljana Festivala, so ustvarjalci predstavili raznovrsten nabor prireditev. “Jubilejni 70. Ljubljana Festival bomo slavnostno odprli na Kongresnem trgu 21. junija s Poletno nočjo. Nato bo od 22. do 24. junija na sporedu Ljubljana Festival na Ljubljanici, odprli bomo tudi dve razstavi, in sicer razstavo Zlata doba Ljubljana Festivala (2013–2022) umetnice Alenke Slavinec 22. junija na Jakopičevem sprehajališču Tivoli ter 23. junija v Križevniški cerkvi razstavo Rêveries/Tja umetnice Tanje Pak, 12. julija pa bomo prisluhnili Tončiju Huljiću in zvokom Sredozemlja,” so povedali na predstavitvi na Pergoli v Križankah, kjer smo lahko slišali tudi Tomaža Domicelja, ki je predstavil nov glasbeni album Jubilej, ki ga bomo prav tako predstavili na naši strani Evrovizija.com.

Poletna noč

Na otvoritvenem večeru bodo v sodelovanju z RTV Slovenija 21. junija na Kongresnem trgu v ospredje postavili velik avtorski prispevek mojstric in mojstrov besede, priznanih slovenskih pesnic in pesnikov, ki so s svojimi verzi obogatili in zaznamovali zgodovino slovenske popularne glasbe. S Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ob vodstvu dirigenta Patrika Grebla bomo ob 70-letnici Ljubljana Festivala slišali več kot 25 nepozabnih skladb, nastopili bodo Lado Leskovar, Darja Švajger, Alenka Godec, Nina Strnad, Eva Boto, Andraž Hribar, Anžej Dežan, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, Zala Smolnikar, Alex Volasko, Gregor Ravnik in Anže Šuštar. (21. 6., 21:45, Kongresni trg)

Ljubljana Festival na Ljubljanici

Tradicija glasbenih regat po Ljubljani sega v leto 1701, ko je bila v Ljubljani po italijanskem vzoru ustanovljena Academia philharmonicorum. Njeni člani, ljubiteljski glasbeniki, so Ljubljančanom na vsakoletnih poletnih regatah po reki Ljubljanici predstavljali “kar najbolj izbrano glasbo”. Tudi na tokratnem Ljubljana Festivalu bodo mladi glasbeniki z Akademije za glasbo Ljubljana popestrili zgodnjepoletni utrip mesta z izbrano glasbo, poslušalci pa se jim lahko na njihovem potovanju vzdolž Ljubljanice na ladjici tudi pridružijo. (22. 6.–24. 6., turistične ladjice na Ljubljanici)

Ljubljana Festival 2022
Predstavitev pričetka jubilejnega festivala. Foto: Darja Štravs Tisu

Zlata doba Ljubljana Festivala

Zlata doba Ljubljana Festivala (2013–2022) je razstava avtorskih montaž iz jagodnega izbora vrhunskih dogodkov Ljubljana Festivala med letoma 2013 in 2022 avtorice Alenke Slavinec in predstavlja nadaljevanje Plečnikove simfonije Križank iz leta 2012, ob 60-letnici Festivala. Montaže vas bodo popeljale po poteh barv v simfonije, opere, zgodbe in še kaj. Pustite se zapeljati z detajlom, zgodbo ali umetniško kritiko, ki je dosegljiva v kodi pod razstavljeno montažo. Rdeča nit ZLATE DOBE je vizualizirana energija, nastala na vrhunskih dogodkih Ljubljana Festivala v letih 2013–2022, in je hkrati univerzalna v zlatem rezu vesolja. Poudarek je na zavedanju enosti, pomembnosti živosti dogodkov, transformacije, soustvarjanja vibracije in frekvence Festivala Ljubljana, prisotnosti izražanja čustev in zaznavanja energij v glasbi, prikazani v barvah, nevidnih silah, ki so še kako čutene, na dogodkih v živo: to je »vibe«, frekvenca, ki vodi v katarzo, v »vauuu« efekt, ki je na Festivalu Ljubljana stalnica. Odprtje razstave bo 22. junija ob 18. uri, sicer pa bo na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju na ogled vse do 15. Avgusta. Alenka Slavinec (22. 6.–15. 8., Jakopičevo sprehajališče Tivoli)

Reveries / Tja

Izziv prenesti idejo krhkosti in navidezne lahkosti, breztežnosti v materijo, ko ta skoraj izgine in za njo ostane skorajda samo misel, samo občutek, si je Tanja Pak zadala že pred leti, med zastavljanjem bistvenih življenjskih vprašanj. Z nešteto preizkusi in inovacijami v postopkih je to uresničila v elitnem materialu – steklu in z novo postavitvijo Reveries / Tja v Križevniški cerkvi obiskovalca spodbuja, da ne samo s pogledom, temveč z vsemi čuti vstopi v umetniško delo. Reveries / Tja je odprt kontemplaciji in celostnemu doživetju. Opominja na našo lastno krhkost in ranljivost ter ozavešča željo po dihanju, po lahkosti in svetlobi. Navdahnjena in aktualna postavitev je pozitivno sporočilo o možnosti prehoda v ta občutenja in vabilo k lastni interpretaciji. Odprtje razstave bo v Križevniški cerkvi 23. junija ob 19. uri, na ogled pa bo do 5. julija. Tanja Pak (23. 6.–5. 7., 10.00–16.00, Križevniška cerkev)

V Križanke prihaja Tonči Huljić

Tonči Huljić velja za najuspešnejšega in velikokrat nagrajenega avtorja hrvaške popularne glasbe. Je ustanovitelj skupine Magazin, hrvaške glasbene skupine iz Splita, pomembno vlogo pa je odigral tudi v karieri Petra Graša, Jelene Rozge, Danijele Martinović, Maksima Mrvice in drugih. Napisal je glasbo za številne telenovele, ki jih lahko spremljamo tudi v Sloveniji, njegove kompozicije pa lahko slišimo tudi v hollywoodskih filmih. Z zasedbo Tonči Huljić & Madre Badessa so zvok Sredozemlja spojili z novodobno elektronsko glasbo in jo z orkestracijo nadgradili v cross-over predstavo Mediterraneo, ki po različnih kanalih nagovarja vse čute človeškega telesa. Na odru se bo pridružil tudi poseben gost – hrvaški pop pevec in tekstopisec Petar Grašo, ki je z več kot pol milijona prodanih izvodov albumov in preko 1000 izvedenih koncertov eden najbolj priljubljenih dalmatinskih pevcev. (12. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

Tonči Huljić
Tonči Huljić pripravlja prav posebno glasbeno zgodbo. Foto: Jadran Babić
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button