ZANIMIVOSTI

Vulgarna in prostaška Silvia Night

Silvia Night z Islandije je na Pesmi Evrovizije v Atenah leta 2006 novinarje in evrovizijske oboževalce šokirala kot nihče poprej v zgodovini izbora. S preklinjanjem, vulgarnimi izrazi, žalitvami in arogantnim obnašanjem je po mnenju mnogih presegla vse meje dobrega okusa.

Silvia NightFoto: Alesh Maatko

A marsikdo še danes ne ve, da je bila Silvia pravzaprav namišljen lik z dobro zrežirano zgodbo, ki pa je večina ni razumela.
Silvia Night je bila najprej namišljen in satiričen lik v islandski TV-oddaji The Silvia Night Show, kjer je intervjuvala ljudi v vsakdanjih situacijah in jih pri tem s svojim šokantnim vedenjem spravljala ob pamet. Izmislila sta si jo Gaukur Úlfarsson in Ágústa Eva Erlendsdóttir. Slednja, tedaj še malo poznana, danes pa priznana islandska pevka in igralka, je Silvio tudi upodobila. Odločila sta se oblikovati lik z najslabšimi možnimi lastnostmi človeka moderne družbe. Silvia je tako samovšečna in sebe vidi kot eno najbolj slavnih in nadarjenih oseb na Zemlji. Medtem ko govori islandsko, se izraža v pretiranem slengu, v katerem uporablja veliko angleških besed, ki pa niso nujno pravilne. Na Pesmi Evrovizije je sicer ves čas govorila angleško, a je pri tem pretiravala z islandskim naglasom.
V domovini je najprej naletela na neodobravanje, vendar je imela na Islandce velik vpliv. Njen edinstven slog in obnašanje so oponašali njeni številni oboževalci, kritizirali pa so jo predvsem zaradi njenega vulgarnega in prostaškega vedenja.

Silvia Night je poskrbela za odmeven nastop.Foto: Alesh Maatko

Na domačem izboru je s skladbo Til hamingju Ísland zmagala z veliko prednostjo, prejela je kar 70 % vseh glasov. V islandščini je pesem govorila o tem, kako srečni so pravzaprav lahko Islandci, da se je Silvia rodila ravno v njihovi državi, in da bo prav ona zmagala na Evrosongu, ker je boljša od ostalih.

V Atenah se je Silvia do tehnične ekipe in novinarjev obnašala zelo provokativno. Med novinarsko konferenco jim je naročila, da je ne smejo gledati v oči. Ena od novinark je ravnala nasprotno, zato je Silvia poklicala svojega varnostnika, ki je novinarko na ramenih odnesel iz dvorane. Novinarka je bila seveda igralka, ki so jo postavili med prave predstavnike sedme sile. Med vajami je z odra kričala »Fuck you, fucking retards«, kar pa so organizatorji razumeli, kot da je žalila njih, tj. Grke.

Silvia Night na evrovizijskem odru v Atenah.Foto: Alesh Maatko

Veliko prahu je dvignilo tudi besedilo njene pesmi Congratulations, v katerem je uporabila kletvico (»The vote is in, I’ll fucking win«), a jo je v predizboru v živo vseeno nadomestila z dostojnejšim izrazom (»I’ll freaking win«). Med nastopom 18. maja je večina občinstva ‘bujala’ in jo izžvižgala, prav tako predstavniki nekaterih držav, sodelujočih v predizboru, saj niso podprli njenega neprofesionalnega obnašanja.

Kljub veliki pozornosti, ki je je bila deležna, se Silviji ni uspelo uvrstiti v finale, končala je na 13. mestu (62 točk). Zaradi neuspeha je bila precej pobita, zato je še naprej stopnjevala svoje škandalozno obnašanje. Pretvarjala se je, da je oklofutala svojega fanta, nato je grozila, da se bo vrgla z mostu. Začela je kričati in pljuvati na novinarje: »Vi nehvaležni grdi prasci! Glasujete za grdobe iz Finske, ki niti pravih maskerjev nimajo, zame pa ne, ker pač nisem vlačuga iz Nizozemske ali pa grda, zaf*****, stara prasica iz Švedske.« Pri tem je seveda mislila na Lorde, nizozemsko skupino Treble (čeprav se ta sploh ni uvrstila v finale oz. je končala še nižje od Islandije) in Švedinjo Carolo. Eden od novinarjev jo je opomnil, čemu govori take stvari in da to ni dobro, ona pa mu je odvrnila s kletvico. Povedala je še, da je nekdo širil laži o njej in da se ji zdi, da je bila to ravno ona, pri čemer je pokazala na naključno novinarko. »Vaša televizijska postaja je govorila, da sovražim Grčijo in Grke, čeprav tega nikoli nisem rekla, in vi ste vlačuga in vas sovražim. Tožila vas bom, tožila bom celo tekmovanje in vi vsi boste šli v zapor!«

Njen odrski nastop je bil prava paša za oči.Foto: Alesh Maatko

Videoposnetek Silvijinega izpada, ki si ga lahko ogledate spodaj, si je na internetu v štirih dneh ogledalo več kot 1.300.000 ljudi.

Če gre verjeti Silvijini spletni strani, je z izdajo glasbenega prvenca z naslovom Goldmine podpisala eno največjih glasbenih pogodb v islandski glasbeni zgodovini. Album je v dveh tednih od izdaje (ta je bila 23. aprila 2007) dosegel vrhove islandskih glasbenih lestvic.

Na Evroviziji je poskrbela za veliko kruha in iger …Foto: Alesh Maatko

Ágústa Eva Erlendsdóttir, ki je upodobila lik provokativne Silvije, je danes priljubljena pevka in igralka. Bila je pevka skupine Ske, leta 2005 pa je začela s samostojno glasbeno kariero. Pred časom je pela tudi pesmi za uspešni animirani film Ledeno kraljestvo.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button