EMA

V Stockholm potuje ManuElla; Raiven premagala za 127 glasov

EMO 2016 osvojila ManuElla

Velika zmagovalka izbora EMA 2016, zaključnega festivala prvih Dnevov slovenske zabavne glasbe, je ManuElla. S pesmijo Blue and red nas bo zastopala na Pesmi Evrovizije 2016, in sicer v drugi polovici drugega predizbora, ki bo 12. maja v Stockholmu na Švedskem.

Za letošnjo evrovizijsko vozovnico se je potegovalo deset izvajalcev v naslednjem vrstnem redu: Anja Baš – What If, Žan Serčič – Summer Story, Anja Kotar – Too Cool, San Di EGO – Brez tebe, D Base – Spet živ, Regina – Alive in every way, ManuElla – Blue and Red, Raiven – Črno bel, Nuša Derenda – Tip Top in Sebastijan Lukovnjak – Tales of Tomorrow.

ManuElla
ManuElla je osvojila EMO 2016. Foto: Alesh Maatko

Način glasovanja je bil enak kot na izboru EMA 2011, na katerem je slavila Maja Keuc in nato v velikem finalu Pesmi Evrovizije osvojila 13. mesto, kar je najvišja uvrstitev Slovenije v zadnjih dvanajstih letih. Enak izbor je bil tudi lani, ko sta Maraaya po odlični predstavitvi osvojila 14. mesto v velikem evrovizijskem finalu.

Dva kroga

V prvem krogu je tričlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, Raay in Tomaž Mihelič – Marlenna, izmed vseh tekmovalnih skladb izbrala dve najboljši pesmi. V superfinale sta se uvrstili ManuElla s pesmijo Blue and red in Raiven s skladbo Črno bel. Med njima so gledalci in poslušalci v drugem krogu prek telefonskega glasovanja odločili, da nas na Pesmi Evrovizije 2016 zastopa ManuElla s pesmijo Blue and red. Avtor besedila je Leon Oblak, avtorja glasbe Manuella Brechko in Marjan Hvala, ki je tudi avtor aranžmaja.

Superfinale: ManuElla je prejela 3.865 glasov, Raiven pa 3.738 glasov. Foto: Alesh Maatko

Skozi slovenski evrovizijski večer je vse skupaj popeljal Klemen Slakonja, ki je pripravil večer poln presenečenj. V šov programu sta z novim singlom Nothing left for me nastopila Maraaya, lanskoletna predstavnika na Pesmi Evrovizije, skupaj s skupino Cubismo pa sta predstavila tudi novo različico Here for you. Spremljevalni program je bil evrovizijsko obarvan. Z gostiteljem večera so nastopile Sestre, ki so leta 2002 nastopile na Pesmi Evrovizije, in mlada “evrovizijka” Lina Kuduzović, ki je na otroški različici Pesmi Evrovizije lani osvojila odlično tretje mesto.

DSZG je zastavljen je kot dolgoročni glasbeni projekt festivalskih večerov, s katerim bo RTV Slovenija ponudila prostor glasbenim ustvarjalcem in izvajalcem različnih glasbenih žanrov. S projektom želi spodbuditi razvoj slovenske popularne glasbe, večno žlahtnost popevk pa nadgraditi z novimi glasbenimi smernicami in zajeti širok krog ustvarjalcev različnih glasbenih žanrov.

Klemen Slakonja
Klemen Slakonja na Emi 2016. Foto: Alesh Maatko

Ob zaključku projekta je Mario Galunič, odgovorni urednik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija, pod katerim je DSZG zaživel, povedal: »Dnevi slovenske zabavne glasbe, DSZG 2016, so dokazali, da je slovenska zabavnoglasbena ustvarjalnost na visokem nivoju in glasbeniki potrjujejo, da potrebujejo tako velike dogodke. Vse to nam daje pogum, da bomo DSZG v letu 2017 oblikovali še bolj pogumno in ambiciozno, glasbenike pa vabimo, da začnejo pisati skladbe že zdaj, saj je leto hitro naokoli.«

Avtorska ekipa zmagovalne pesmi: Marjan Hvala, ManuElla in Leon Oblak Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button