FESTIVALI

Popevka je tista, ki je združila Aniko Horvat in Tinkaro Kovač v TinkAniko

Tinkara Kovač in Anika Horvat se poznata že iz otroštva. Redno sta se srečevali najprej na otroških festivalih, kasneje na odrih in v TV-oddajah. Nikoli pa nista skupaj zapeli izvirne skladbe, ki bi obeležila to prijateljstvo, ki se je iz odrov preneslo tudi v zasebno življenje …

Anika Horvat in Tinkara KovačFoto: Alesh Maatko

Vesela sem nastopa na Slovenski Popevki. Videla sem, da je v dvoje še lepše stopiti na oder, saj se skupna energija kar pomnoži. Med najlepšimi trenutki mi bo v spominu ostal tudi venček Velkaverhovih uspešnic, ki smo ga na odru zapeli vsi vokalisti združeni v en zbor. Pozdravljam Dneve slovenske zabavne glasbe, svež koncept, ki je slovensko glasbeno sceno obogatili za veliko novih skladb, nekaterih tudi bodočih zimzelenih, hkrati pa komaj čakam prihodnje leto, ko se bo ta ideja o mesecu posvečenemu glasbi razvijala še naprej. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Vesni Mirtelj, ki je poskrbela za mojo obleko na odru. Prav tako hvala vizažistu Boštjanu Kovaču za pravljično ‘piko na i’ in glasbenim kolegom za dobro družbo.

Tinkara Kovač

Po naravni poti se je tako spletlo sodelovanje v skladbi z naslovom Po zimi avtorjev Domna Graceja in Draga Misleja Mefa. Skladbo sta Tinkara Kovač in Anika Horvat skupaj predstavili na Slovenski popevki 2016, ki je tokrat prvič potekala v sklopu meseca posvečenega slovenski glasbi – Dnevi Slovenske zabavne glasbe (DSZG) – v organizaciji RTV Slovenija.

No ja. Verjetno ni popevka, kot so bile včasih. Verjetno niti ni sodobna založniška štanca, kjer od produkcije boli glava, srce pa ostaja hladno. Niti ni glasbeno modrovanje, še manj pevsko virtualiziranje, čeprav si je Domen privoščil nekaj zelo visokih tonov in verjetno pognal Tinkaro in Aniko v odkrivanje lastnih zmožnosti. Skratka, Po zimi je pesem, ki jo bodo bodoče udeleženke bitke talentov uporabile za finalno pesem, kot dokaz, da zmorejo. Tako kot Tinkara in Anika, ki pravita, da gresta naprej, ker je pomlad in sta spet z nogami na tleh in bo ljubezen in bo smeh,” je nastop na festivalu Dnevi Slovenske zabavne glasbe (večer popevk) pozdravil Drago Mislej Mef.

Na odru sta odpeli zgodbo, ki se na nek način dotika obeh.Foto: Alesh Maatko

Že med ustvarjanjem pred nastopom na popevki, sta pevki ugotavljali, da je njuno skupno petje izjemno uglašeno in da se njun glas na eni točki v pesmi zlije v eno. V hecu, da se je rodila nova pevka – TinkAnika – sta na odru odpeli zgodbo, ki se na nek način dotika obeh.

S Tinkaro sva se našli v nasprotjih, saj si ne bi morali biti bolj različni. Ampak kot sem včasih že pela v svoji pesmi se tudi ogenj in led lahko združita v vodi, ki v tem primeru simbolizira nekaj novega, svežega, drugačnega. Vem, da se bo najino sodelovanje še nadaljevalo in vesela sem te izkušnje, ki naju je samo še golobje povezala,” je o vsem skupaj priljubljena primorska glasbenica Anika Horvat, ki je na Slovenski popevki že slavila.

Anika Horvat in Tinkara Kovač sta predstavili popevko Po zimi.Foto: Alesh Maatko
Anika Horvat in Tinkara KovačFoto: Alesh Maatko

Ustvarjanje te pesmi je polno slučajnih naključji, ki so nam omogočila, da je iz nekaj res spontanega nastala velika in globoka zgodba. Prvi akord za pesem je priletel naravnost iz neba in nisem še imel v mislih Tinkare kot pevke. Nato je sledilo naključno srečanje z Mefom, ko sva se v le nekaj trenutkih dogovorila, da tem akordom dodava tekst. Od te točke dalje se je zgodil eksponentni razvoj in piljenje skladbe, saj se je Tinkari pridružila še Anika in nazadnje sem pristal na Slovenski popevki,” nam pove Domen. Tinkara Kovač pa zaključi: “Pesem izkoristi ves moj vokalni obseg – zapojem svoj najnižji in najvišji ton, ki ga premorem. No, malo nižje še lahko grem, višje pa težko. (smeh) Pogosto se mi namreč zgodi, da ko me avtorji povabijo k sodelovanju sami pri sebi že razmišljajo, da morajo zame pripraviti nekaj težkega in tudi tokrat je bilo tako. Domen in Mef sta se prav potrudila, da sta pesem prilagodila mojemu vokalnemu potencialu.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button