ZABAVNO & DRUŽABNO

Umrla je pevka Simona Weiss

Le kdo ne pozna glasbenih hitov, kot so Mati, 5 poljubov, Tisoč želja, Ti si ljubezen, Ena želja, Tu non llores mi querida, Vzela sem si Štajerca ter mnogih drugih. Vse te je prepevala Simona Weiss, ki so jo v devetdesetih letih – zaradi izjemne priljubljenosti – poimenovali ‘kraljica ljudskih src’.

Angelski glas

Z globoko žalostjo sporočamo, da je utihnil angelski glas in zaspalo
zlato srce naše ljubljene mame in soproge Simone Weiss.

Goran, Simon,
Rene.

Simona Weiss – pevka slovenske zabavne glasbe se je 29. aprila 1963 rodila v Mariboru. Leta 1984 se je prijavila na tekmovanje za Miss Slovenije za Miss Jugoslavije, kjer je osvojila drugo mesto. Odločilno za začetek njene zelo uspešne in odmevne glasbene kariere pa je takratno srečanje z Goranom Šarcem, članom skupine Rendez Vous. Zaradi ljubezni se je odselila v Ljubljano, kjer se leta 1985 začela tudi njena glasbena kariera.

SImona Weiss je v 53. letu po hudi bolezni izgubila življenjsko bitko.Foto: Stane Jerko

V svoji karieri je prodala pol milijona nosilcev zvoka, izdala 20 albumov in posnela okoli 200 skladb.

Leta 2000 se zaradi rojstva otroka umakne za tri leta iz medijskega
sveta. V tem času začne študirati psihologijo na FF in izpelje
donatorsko akcijo v kateri s prodajo svojih albumov in donacijo
prijateljev kupi dva inkubatorja za ljubljansko porodnišnico. Kasneje se
vrne na odre s turnejo in albumom Računam nate, leta 2004 pa iz
osebnih razlogov konča z nastopanjem in se umakne v zasebno življenje.

Po nastopih na številnih jugoslovanskih festivalih se devetdesetih letih odloči za spremembo in stavi na hite (Mati, 5 poljubov, Tisoč želja, Ti si ljubezen, Ena želja, Tu non llores mi querida, Vzela sem si Štajerca, ipd.), ki so močno zaznamovali njeno kariero. V drugi polovici devetdesetih, kot prva slovenska izvajalka, začne koncertirati po velikih športnih dvoranah. V turneji leta 1997 doživi izjemen uspeh, ko uspe napolniti vse slovenske športne hale (20) izključno z največjo, ljubljansko Halo Tivoli (5 krat). V letu 1998 pa internacionalizira svoj uspeh z mednarodnim sodelovanjem z italijanskim pevcem Al Banom, kar šteje za enega vrhuncev svoje kariere. V Stopovem izboru za viktorja popularnosti dobi v istem letu, kot prva ženska, viktorja za glasbenega izvajalca, poleg tega pa še vedno ostaja največkrat nominirana glasbena izvajalka (6 krat).

V spominu Slovencev bo ostala predvsem po svoji milini in optimizmu na odru.Foto: Gong Records
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X