EMA

To je pet povratnikov, ki bi jih zagotovo radi videli na Emi 2016

5. januarja 2016 bomo izvedeli, kdo se bo prihodnje leto potegoval za slovensko evrovizijsko vstopnico. Da bi bilo čakanje do tedaj nekoliko manj mučno, smo pobrskali po zakladnici Eme in se spomnili petih izvajalcev, ki bi jih radi znova videli na tem festivalu.

Maja Keuc nas je na Evroviziji že zastopala.Foto: Alesh Maatko

1. Maja Keuc
Kaže, da bo prihodnje evrovizijsko leto leto povratkov: Bosna in Hercegovina v Stockholm pošilja Deena, Makedonija Kaliopi, na Malti velja za favoritinjo Ira Losco, na Madžarskem András Kállay-Saunders s svojim bendom, v Estoniji Laura Põldvere iz skupine Suntribe, v Litvi pa Donny Montell. Zato bi morda tudi mi morali poseči po povratnici – Maji Keuc – Amayi, s katero bi izpolnili tudi stari pregovor, ki pravi: »Ko si v Rimu, se vedi kot Rimljan.« Maja namreč živi in ustvarja na Švedskem, kamor se je preselila zaradi ljubezni in študija (na Kraljevi akademiji za glasbo). Čeprav je na Emi nazadnje tekmovala 2011, je kot gostja nastopila na vseh predizborih odtlej – lani je predstavila novo skladbo Close to You, letos pa navdušila s svojo interpretacijo Euphorie.

Nina PušlarFoto: Alesh Maatko

2. Nina Pušlar
Leto 2015 je za Nino Pušlar minilo v znamenju 10-letnice glasbene kariere. 10 let namreč mineva od njenega sodelovanja v Bitki talentov in izida prvega singla Ni ona. Ta jubilej je proslavila s samostojnim koncertom v ljubljanskih Križankah, albumom Malo drugače (oziroma #malodrugace), na katerega je uvrstila svoje največje uspešnice (med njimi tudi Dež z Eme 2010) v malo drugačni preobleki, in posebnim videospotom za Sladoled z vesoljem, prosim, v katerem nastopajo avtorji, glasbeniki, pevci in drugi ljudje, ki so zaznamovali njeno glasbeno pot. Kako bolje zakorakati v novo desetletje glasbenega ustvarjanja kot s ponovnim nastopom in morebitno zmago na Emi?

Lara BarucaFoto: Mimi Antolovič

3. Lara Baruca
Nastop Tinkare Kovač na lanski Emi je bil za ljubitelje in poznavalce tega festivala prava poslastica: Tinkara je na Emi prvič sodelovala leta 1997, do leta 2001 pa še dvakrat. V tem duhu se ne bi branili vrnitve še ene primorske pevke, ki je prav tako debitirala v devetdesetih (natančneje 1999) in prav tako s skladbo Danila Kocjančiča (Ti si se bal) – Lare Baruca. To je bil Larin edini nastop na Evrovizijski melodiji, leta 2013 pa se je odzvala na povabilo RTV Slovenija in prišla v ožji izbor za Malmö (na koncu so se odločali med njo in Hannah Mancini ter se odločilo za slednjo), kar pomeni, da ji Evrosong še vedno predstavlja izziv. Zadnje čase je sicer bolj aktivna na področju glasbene produkcije, ena njenih zadnjih vidnejših izdaj pa je bil duet s Siddharto v komadu Hollywood, ki ga je bilo moč slišati tudi na Viktorjih 2011.

Martina ŠrajFoto: Alesh Maatko

4. Martina Šraj
Martina Šraj, te dni znana pod umetniškim imenom Ina Shai, je na letošnjih Melodijah morja in sonca, na katerih se je predstavila z Iščem sonce, prejela nagrado Danila Kocjančiča za najobetavnejšega izvajalca oziroma avtorja. Širša slovenska javnost jo je spoznala na Emi 2010 (že pred tem je sicer zmagala na drugem Glasbenem festivalu MMC), kjer je v finalu z Dovolj ljubezni osvojila 7. mesto, leto pozneje pa se je prijavila na Slovenija ima talent in prišla do polfinala. Od lanskega leta živi v Londonu, kjer študira na Inštitutu BIMM (The British and Irish Modern Music Institute). Pred kratkim je na Youtubu objavila priredbo Adelinega hita Hello, ki ji je vsekakor vredno prisluhniti.

Gal Gjurin in HamoFoto: Alesh Maatko

5. Gal Gjurin
Prav nič presenetljivo ni bilo, da je bil eden izmed avtorjev, povabljenih na Emo 2010, Gal Gjurin. Nastal je ne ravno tipično evrovizijski, a zato toliko bolj antemičen komad Črni konji čez nebo. Gal velja za zelo nadarjenega in plodovitega skladatelja, glasbenika, multiinstrumentalista, pevca, v zadnjem času tudi borca za pravice glasbenikov, ki se dobro znajde med simfoniki (Cantabile), v jazz zasedbah (Gal in galeristi), v pop vodah, leži mu tudi bolj ljudski melos (skladba Spet doma), še posebej pa je treba omeniti glasbene stvaritve s sestro Severo. V letošnjem letu je svojo energijo usmerjal predvsem v avtorski projekt Temna godba, katere zvok temelji na klasičnem jazzovskem zvoku dvajsetih (in deloma svingovskih tridesetih) let prejšnjega stoletja, nas pa zanima, s čim bi postregel ob svojem povratku na Emin oder.

In še nekaj častnih omemb: Alya, Muff, Nuška Drašček, Tabu, Omar Naber, Nuša Derenda, Eva Boto, Rebeka Dremelj, Sestre in Clemens …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button