EMA

To je pet debitantov, ki bi jih mnogi radi videli na Emi 2016

Pretekle izkušnje z Emo vedno pridejo prav, a tudi njeni največji veterani so bili nekoč debitanti. Zato se nadejamo, da bo tudi leto 2016 prineslo nekaj novih obrazov (izvajalcev, ki na festivalu še niso tekmovali), ki bodo na oder slovenskega izbora vnesli svežino in na njem pustili svoj pečat …

Nika Zorjan na odru MMS.Foto: Alesh Maatko

1. Nika Zorjan
Čeprav je Nika Zorjan sodelovala v Misiji Evroviziji, kjer je izpadla v finalni oddaji in tako za las zgrešila uvrstitev na Emo 2012, in čeprav se je samega Evrosonga kot spremljevalna pevka udeležila že dvakrat (s Tinkaro Kovač in Maraayo), na Emi še nikoli ni nastopila s svojo pesmijo. In dozdeva se nam, da je le vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo. V zadnjih 4 letih je nanizala lepo število uspešnic, ki so vse prišle izpod Raayevega peresa: Čas za nas, Problemom sredinc, Nasmeh življenja (z MMS-a 2013), Po dežju in Lajf je moj (z Ramusom).

Alex Volasko na Slovenski popevki.Foto: Alesh Maatko

2. Alex Volasko
Alexu Volasku festivalski odri niso tuji: 2013 je nastopil na Melodijah morja in sonca ter prejel nagrado Danila Kocjančiča za najboljšega mladega izvajalca oziroma avtorja (Tam na obali), lani na Slovenski popevki (Tvoj spomin), na letošnji Mini Emi pa je sodeloval kot avtor skladbe Rebeke Satler S tabo (Let You Go). Poleg tega je bil letos član strokovne žirije, ki je na Pesmi Evrovizije prispevala polovico slovenskih glasov, in pripravljeni smo staviti, da je svojo manj kot 3 minute dolgo pesem V hiši večnih sanj prijavil na Emo 2015, a ni bil izbran. Zato upamo, da mu uspe v letu 2016, saj se njegovi nalezljivi komadi kot na primer Da da di da, Pravljica, Tvoji nasmehi in Song zdijo kot popolni za Emin (in evrovizijski) oder.

ČedahučiFoto: Jana Šnuderl / JS Oblikovanje

3. Čedahuči
Čeprav zasedba s čudnim imenom deluje šele od januarja 2013, so v teh treh letih našli svoje mesto na slovenski glasbeni sceni. Za njimi sta izdaji dveh nosilcev zvoka – mala plošča Čedahuči (2013) in album Severnica (2014) –, številni nastopi in gostovanja na koncertih Gala Gjurina. Lani so navduševali s prikupnim videospotom za Tišino. Njihove pesmi, ki jih ustvarjajo sami in se uvrščajo v zvrst akustičnega folk rocka, odlikujejo bogatost glasbil, glas glavnega vokalista Blaža Učakarja, poetična besedila in izredno iskren glasbeni izraz.

Monowi TwinsFoto: Jan Marin

4. Monowi Twins
Pesem Evrovizije je še vedno pretežno festival popa in balad, a na vsake toliko časa uspeh najdejo tudi drugi žanri (najprej nam na misel prideta Kedvesem in Calm After the Storm). Če bi se tudi Slovenija odločila za drugačno, nepop smer, priporočamo dvojec Monowi Twins, ki ga sestavljata avtor glasbe, bendžoist in producent Andi Kolgot ter avtorica besedil in pevka Sanja FC. Duo je nastal konec leta 2013, lani je izšel njun prvenec Hush Now, letos pa sta izdala EP Then There Were Three in nastopila na Izštekanih. Navdih črpata iz dark americane, žanra, značilnega za ameriški Jug, in southern gothica.

Polona KasalFoto: Špela Kasal

5. Gušti in/ali Polona Kasal
Big Foot Mama je letos praznovala 25-letnico delovanja. Pod kar nekaj njihovih zgodnjih hitov – Mala nimfomanka, Črn tulipan, Garbage (Hip hop med nogami), Led s severa – se je podpisal Miha Guštin – Gušti, ki je bil član zasedbe do leta 2002. Po tem se je lotil sodelovanj z različnimi izvajalci (album Dolce vita), izmed katerih je bilo najbolj plodovito tisto s Polono Kasal (Mine leto, Vedno zame, D dan, Moje sanje). 2005 sta izdala skupni album GP (kot Gušti & Polona), na Guštijevi zadnji plošči Naša stvar (2011) pa je pesmi odpela hrvaška pevka Ema Gagro (Sjene, Hoću neću). Na Emi bi ga radi videli v sodelovanju z vokalistko, magari Polono, ki pa se je, sodeč po njenih predelavah komadov Tomaža Pengova, še posebej Danaje, ne bi branili tudi brez Guštija.

In še nekaj častnih omemb: Raiven, Severa Gjurin, Silence (kot izvajalca), Neisha (kot izvajalka), Nejc Lombardo in Jardier.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button