FESTIVALI

Umrl Danilo Kocjančič, avtor številnih festivalskih uspešnic

V 64. letu starosti je umrl legendarni primorski skladatelj in pevec Danilo Kocjančič. Šestkratni zmagovalni avtor skladb, ki so se predstavile in zmagovale na festivalu Melodije morja in sonca, je umrl zaradi bolezni.

Poslovil se je Danilo Kocjančič.Foto: Alesh Maatko

Danilo Kocjančič je glasbeno kariero začel kot srednješolec, v 60. letih 20. stoletja, z ustanovitvijo za tiste čase avantgardne skupine Kameleoni. Kasneje je ustanovil še skupine Boomerang, Labirint, Prizma, Bazar in Halo.

Danilo Kocjančič in FriendsFoto: Alesh Maatko

Pravi Kocjančičev skladateljski talent se je pokazal pri skupini Prizma, s katero je na besedila Draga Misleja-Mefa nanizal kup uspešnic (Pogum, Dobrodošli, Senca, Ta moška …) zmagoval na festivalih in posnel tri LP plošče ter nekaj singel plošč, ki so bile odlično sprejete.

Kot nadaljevanje Prizminega obdobja je s skupino Bazar nanizal največ uspešnic (Tina, Portorož 1905, Dober dan, Poišči me, Amerika …), ki so doživele vrsto priredb raznih slovenskih izvajalcev.

Nadaljeval je s skupino Halo, ki je postala razpoznavna z uspešnico Anita ni nikoli …. Začel je pisati skladbe tudi za druge izvajalce zabavne glasbe (Tinkara Kovač, Polona, Lara Baruca, Monika Pučelj itd.), ki so svojo kariero začeli in postali znani z Danilovo pomočjo.

Lansko poletje je nastopil na festivalu Melodije morja in sonca.Foto: Alesh Maatko

Kasneje je izdal samostojna albuma Vse moje ljubezni in Danilo & friends, na katerih so zbrane njegove uspešnice iz različnih glasbenih obdobij, v novih preoblekah in z različnimi vokalnimi solisti. 2005 je izdal ploščo Danilo poje Kocjančiča, na kateri je prvič vse glavne vokale odpel sam.

Zasedba Danilo Kocjančič & Friends (Danilo Kocjančič – vokal in
kitara, Ladi Mljač – vokal in bobni, Matjaž Sterže – kitara, Matjaž
Švagelj – bas) se je v marcu 2012 odpravila v studio Parametrik, kjer je
s producentom Gabrom Radojevičem in gostoma Janezom Zakoškom – bas in
Davidom Morganom – bobni, posnela prvi single Nisi prva, nisi zadnja, s
čimer so pričeli snemanje novega albuma. Avtor glasbe je Danilo
Kocjančič, besedila Drago Mislej Mef in aranžmaja Matjaž Sterže.
Mastering je delo Alexa Wordswortha iz Londona.

S skupino Danilo Kocjančič & Friends, ki deluje od leta 2011, so se Danilo in ekipa vrnili k avtorskim koncertom in k bolj rockerskim priredbam Danilovih največjih uspešnic iz vseh obdobij. V skupini, kjer Danilo igra kitaro in odpoje del repertoarja igrajo še Ladi Mljač (pevec ter bobnar skupine Prizma), Matjaž Švagelj (Kalamari, Slavko Ivančič …) in poleg primorcev tudi korošec Matjaž Sterže (Wellblott, Tinkara Kovač …).

Nejegove skladbe so dobivala nagrade na festivalih kot so Melodije morja in sonca in Pop delavnica. Med drugimi nagradami je leta 2012 je prejel posebno priznanje “Poklon za zasluge na glasbenem področju” na festivalu Rock Otočec. Zadnjič je nastopil s skupino 17. novembra 2012 v Športni dvorani Skala v Pivki na koncertu ob 20-letnici skupine Ana Pupedan.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X