ZABAVNO & DRUŽABNO

To pa je priznanje! Rockerji z Eme 2020 med najboljšimi na svetu

Glasbena skupina Imset, ki je leta 2020 nastopila na Emi, je osvojila deveto mesto izmed 26.000 sodelujočih na mednarodnem glasbenem tekmovanju ISC. Med najboljše so jo uvrstili priznani sodniki, med njimi Dua Lipa ter člani skupin Coldplay ter Linkin Park. Izdali pa so tudi videospot, ki velja za enega produkcijsko najbolj dodelanih v Sloveniji.

Imset so, kot kaže, eni izmed najbolj obetavnih rockerjev v Sloveniji, vse bolj pa zanimivi tudi v tujini. Gre za band, ki jih poslušajo tudi člani skupin Coldplay in Linkin Park, saj so se v letu 2021 izmed 26.000 izvajalcev iz celega sveta, uvrstili v finale največjega mednarodnega tekmovanja na svetu ISC (International Songwriting Competition), med manj kot 1 % vseh prijavljenih z obema skladbama, Lost Inside in All The Same.

​To, da se spogledujejo s tujino, ni nobena skrivnost. Že dolga leta sodelujejo z enim najbolj priznanih ​​slovenskih producentov Matejem Pečaverjem, ki je poleg Imsetov ustvarjal tudi s Parni Valjak, Goran Bare & Majke, Gibonni, ter še mnogimi drugimi. Do sedaj so Imseti sodelovali tudi s producentoma iz newyorškega studia Sterling, Tedom Jensenom (Green Day, Linkin Park) in Chrisom Gehringerjem (21 Pilots, Dua Lipa, Lana Del Rey). Z novim singlom All The Same pa so tokrat združili moči s producentom Chrisom Athensom (AC/DC, Blink 182, Rita Ora).

Imset uvrščeni med manj kot 1 % najboljših na svetu. Foto: Matic Gabriel

Pesem All The Same je osvojila deveto mesto v Rock Category, pesem Lost Inside pa je osvojila 6. mesto v Lyrics Category.

Kdo se skriva za imenom Imset?

V letu 2018 je skupina svojo smer plovbe nakazala s prvim singlom Jadrava, kateremu je sledilo še preostalih devet skladb iz albuma Persona, ki so jo posneli v studiu RSL Production s producentom Matejem Pečaverjem, dokončali pa s Tedom Jensenom v Sterling studiu, New York. S številom ogledov na YouTube in prisotnostjo na radijskih valovih so presenetili in pokazali zobe v boju za nastanek nove rock scene.

Med drugim so v istem letu prejeli SAZAS-ovo nagrado, za najboljšo skupino izmed 133 izvajalcev v Sloveniji in podpisali z eno največjih založb Nika Records v sodelovanju z Universal Music Group. Na albumu se jim je v duetu pri skladbi Sanjam pridružila tudi pevka Alya.

Imsetovci pa nato niso počivali in takoj izdali svoj tretji videospot iz plošče za pesem Na glas, kjer sta odlične igralske sposobnosti pokazala Domen Valič in Lea Mihevc. Videospot je požel veliko pozornosti, saj prikazuje precej tabu temo – kaj se ponekod zares dogaja za štirimi stenami. Album Persona pa so za konec ovekovečili še z live posnetkom skladbe Vedno z velikega koncerta v Kopru.

Imset sestavljajo Jaka Peterka (vokal, kitara), Jaka Ažman (bas), Blaž Horvat (bobni) in Dejan Macura (klaviature).

V zadnjih dveh letih pa so bili med najbolj predvajanimi slovenskimi izvajalci na številnih radijskih postajah. V letih pred korono smo zato lahko skupino Imset videli na številnih večjih odrih po Sloveniji in Hrvaškem, med drugim so kot prvi slovenski band dvakrat nastopili pred legendarnimi Dire Straits (experience), pot koncertiranja pa so si nato delili tudi s Parni Valjak, Bijelo Dugme, Prljavo Kazalište in še mnogimi drugimi tujimi in slovenskimi izvajalci.

Konec januarja 2020 pa so začrtali svojo novo pot s singlom Upornika z razlogom, na Emi 2020 so se predstavili s skladbo Femme Fatale, pod katero se je podpisal tudi Chris Gehringer s svojo produkcijo. Pesem pa je fantom na instagramu pohvalil tudi Stingov bobnar, Manu Katche. Začetek poletja 2020 pa so Imset zapečatili s pozitivno balado Lajf, ki je osvojila radijske lestvice.

Imset
Imset na izboru Ema. Foto: Alesh Maatko

Ker časi niso najbolj idealni za glasbenike in primanjkuje koncertov se je skupina Imset skupaj s Hit Radiem Antena odločila za najbolj nor koncert, ki ga v Sloveniji še ni bilo. Fantje so na 70-ih metrih privezani na vrvi viseli s TR3 stolpnice v Ljubljani in odigrali koncert v živo. Spremljali smo jih lahko 70 metrov nižje na trdnih tleh in na družbenih omrežjih ‘live’.

Glede na to, da se jim v tujini vse bolj odpirajo poti, so konec maja izdali single All The Same, ki je požel veliko zanimanja na medn. tekmovanju ISC2021. Zanj so posneli tudi videospot, ki produkcijsko velja za enega najbolj dodelanih videospotov v Sloveniji, pod taktirko režiserja Matica Gabriela, s katerim so že sodelovali pri videospotu Lajf.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button