MALMÖ 2024

Stavnice: Vse večja gneča za prvo mesto in velik vzpon Slovenije

Švica prevzela prvo mesto

7., 9. in 11. maja 2024 bodo vse oči uprte v Malmö, kjer se bo zgodil 68. Izbor za Pesem Evrovizije. A še pred tem so in bodo premnoge oči uprte v odmevne stavnice, ki že nekaj tednov napovedujejo novega zmagovalca! No, kot kaže, pa je gneča za prvo mesto iz dneva v dan večja!

Hrvaška izgubila prvo mesto

Presenetljivo, ali pa tudi ne, se je po predevrovizijski zabavi v Madridu na prvo mesto povzpela Švica, ki jo zastopa pevec Nemo, ki zase pravi, da je nebinaren. S skladbo The Code mu dober mesec pred Evrovizijo 2024 pripisujejo 18 % možnosti za zmago.

Hrvaška je bila od vsega začetka, odkar je znana zmagovalna skladbe Dore 2024 Rim Tim Tagi Dim, na stavnicah na prvem mestu. Hrvaški evrovizijski predstavnik je sprva iz dneva v dan povečeval prednost, a zadnje dni se je ta prednost zmanjševala. Baby Lasagna je trenutno na drugem mestu, na 1. april mu pripisujejo 16 % možnosti za zmago. 13 % možnosti za zmago pa ima tretjeuvrščena Italija, ki je Angelino Mango izbrala preko Sanrema 2024. V prvi deseterici so na stavnicah še naslednje države, od 4. do 10. mesta: Ukrajina, Nizozemska, Belgija, Francija, Grčija, Izrael in Švedska.

ESC 2024 stavnice
ESC 2024 stavnice na dan 01-04-2024. Foto: Eurovisionworld.com

Kje pa je Slovenija? Naša Raiven je s skladbo Veronika, ki jo je v živo predstavila le v šovu izbora Dora 2024 ter na predevrovizijski zabavi v Madridu, je na 19. mestu, kar je najboljši rezultat, od kar je znana slovenska ESC pesem. Možnosti za zmago sicer ostajajo minimalne, 1 %.

Kako delujejo stavnice?

Spomnimo. Pri stavah se uporabljajo stavne kvote, ki se postavijo glede na možnost, katera država bi lahko slavila, hkrati pa med drugim tudi določajo, koliko bo nekdo ob tem zaslužil. Stavnica stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določeni državi oziroma stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo. Nižja kot je kvota, večja je verjetnost, da bo stava dobitna oziroma višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna.

In še prve tri pesmi na stavnicah

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
13
+1
5
+1
8
+1
12
+1
5
+1
9
+1
10
Twitter
Back to top button