ROTTERDAM 2021

Rotterdam 2021 – Prvi predizbor: Evropa ni uslišala Ane Soklič

Pa jih imamo, prvih deset finalistov! Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Ciper, Švedska, Belgija in Ukrajina so tiste države, ki so v prvem evrovizijskem predizboru prepričale tako strokovne komisije kot ljudstvo. Slovenija z Ano Soklič in skladbo Amen tokrat ni prepričala Evrope.

Po evrovizijskem pozdravu kar štirih voditeljev (Chantal Janzen, Jan
Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager) se je po vseh peripetijah vendarle
začel glasbeni boj za evrovizijsko trofejo 2021.

A pojdimo po vrsti! Evrovizijska zgodba 2021 v Areni Ahoy, kjer je izbor v živo zaradi koronavirusnih omejitev spremljalo le 3500 gledalcev, pa še te so predhodno testirali na covid-19, se je začela s še vedno aktualnim evrovizijskim zmagovalcem, Duncanom Laurenceom, ki se je tokrat za spremembo predstavil z novim singlom in ne s tisto skladbo, s katero je osvojil Evrovizijo v Tel Avivu.

Ana Soklič je stavila na skladbo Amen.Foto: EBU/Thomas Hanses
Ana je nastopila kot druga po vrsti.Foto: EBU / Andres Putting

Prvi predizbor je tokrat otvorila v rumene barve obarvana Litva, ki se je odločila za zasedbo The Roop, ki je stavila na plesno in energično skladbo Discoteque. Kot druga po vrsti je na oder stopila Ana Soklič, ki je s svojim vrhunskim vokalom poskušala prepričati s skladbo Amen. Nato je bil čas za rusko pevko Manizho, ki je po dolgem času znova zapela v maternem jeziku. Njena skladba Russian Woman, skozi katere je predstavila ruske ženske, je navdušila občinstvo. Kot tudi 19-letni švedski predstavnik Tusse, ki je stavil na Voices. Avstralska pevka Montaigne, ki zaradi koronavirusnih omejitev ni nastopila v Areni Ahoy, se je s pesmijo Technicolour predstavila s posnetkom. Nato je sledila še ena balada Here I Stand, ki jo je čutno zapel Vasil (Severna Makedonija). Takoj zatem je bil čas za najbolj uspešno evrovizijsko državo, Irsko, ki je tokrat vse svoje upe položila na Lesley Roy in skladbo Maps. Ciper je tokrat stavil na pesem El Diablo, s katero je povzročil kar nekaj vroče krvi. Odpela jo je Elena Tsagrinou.

Na veliko presenečenje se tudi Hrvaška ni uvrstila v finale.Foto: EBU / Andres Putting

Šov program in Duncan
Laurence

Po predstavitvi vseh skladb je sledil izjemen šov program, kjer so organizatorji predstavili
dih jemajočo točko Moč vode (The Power of Water), skozi katero sta »moč
vode« predstavili popularna pevka Davina Michelle in igralka Thekla
Reuten. Letošnji šov program je bil nekoliko krajši, predvsem zaradi
minutaže oziroma dolžine oddaje. Tik pred razglasitvijo je Duncan
Laurence, ki so mu izročili platinasto ploščo, spregovoril še o svoji
zmagi, poleg tega pa smo spoznali še dve državi iz družine velikih pet,
Italijo ter Nemčijo. In seveda gostitelje – Nizozemce!

Deveti po vrsti je na oder stopil glasbenik Tix, ki se je predstavil s skladbo Fallen Angel. Angeli so sploh še kako radi prisotni na Evroviziji. Nato je napočil čas za naše južne sosede, Hrvate, ki so se na Dori odločili za Albino in moderno skladbo Tick-Tock, ki je že osvojila lestvice. Vsi tisti, ki glasbo spremljalo bolj podrobno, so zagotovo že slišali za zasedbo Hooverphonic. Čeprav so belgijski predstavniki prepevali The Wrong Place, je bil njihov nastop na pravem mestu. Dvanajsta po vrsti je bila izraelska predstavnica Eden Alene, ki je stavila na pesem Set Me Free. Srečno ali pa nesrečno številko 13 pa je doletela 21-letno romunsko pevko Roxen in Amnesio. Azerbajdžan, ki je na Pesmi Evrovizije slavil 2011, je izbral Efendi, ki je odpela skladbo Mata Hari. Kot predzadnja pa je na oder z elektro-pop skladbo stopila ukrajinska zasedba Go_A. Za konec je bila tu še Destiny, ki je že slavila na Otroški Evroviziji 2015. Stavnice jo letos uvrščajo v sam vrh, kako pa bo na koncu s pesmijo Je Me Casse pa bomo še videli.

Presenetila je tudi predstavnica Izraela Eden Alene.Foto: EBU / Thomas Hanses
Prvih deset finalistov.Foto: EBU

In Malto bomo še enkrat videli v sobotnem finalnem večeru, 22. maja! Po mnenju strokovne komisije in ljudstva so se namreč v finale uvrstile naslednje države: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Ciper, Švedska, Belgija in Ukrajina.

Žal pa med finalisti tokrat ni Slovenije. “Zgodilo se je, tako kot se je. Kaj naj rečem. Jaz še vedno stojim za svojo skladbo. V življenju mislim iti naprej. Kar se glasbe tiče vedno delam na dolgi rok in z vsebino, ki nekako preživi čas. Vesela sem, da ste bili z mano. Upam, da boste tudi vnaprej. Evrovizija je bila velika zadeva, zdaj bo pa moja pot nekako šla dalje – čim bolj glasbeno, čim bolj kakor si želim delati in upam, da bo kdo od vas ob meni ostal naprej. Pozdravljam vas vse, želim vse dobro in dejstvo, da bi bili zdravi, to ostaja na prvem mestu. Lep pozdrav v Slovenijo,” je iz Rotterdamu po končanem prvem predizboru rahlo razočarana dejala Ana Soklič.

Evrovizijska karavana se kljub temu vrti naprej. Že v četrtek bo na sporedu drugi predizbor, kjer bomo slišali 17 novih pesmi. Za zaključek pa bo v soboto sledil še veliki finale, kjer se bo predstavilo 26 najboljših držav.

Vrstni red Država Predstavnik Pesem
1. Litva The Roop Discoteque
2. Slovenija Ana Soklič Amen
3. Rusija Manizha Russian Women
4. Švedska Tusse Voices
5. Avstralija Montaigne Technicolour
6. S. Makedonija Vasil Here I Stand
7. Irska Lesley Roy Maps
8. Ciper Elena Tsagrinou El Diablo
9. Norveška TIX Fallen Angel
10. Hrvaška Albina Tick-Tock
11. Belgija Hooverphonic The Wrong Place
12. Izrael Eden Alene Set Me Free
13. Romunija Roxen Amnesia
14. Azerbajdžan Efendi Mata Hari
15. Ukrajina Go_A Shum
16. Malta Destiny Je Me Casse
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button