EVROVIZIJA

Prvi evrovizijski predizbor 2015: Znanih je prvih deset finalistov

Tako, pa smo dobili prvih deset finalistov. Albanija, Armenija, Rusija, Romunija, Madžarska, Grčija, Estonija, Gruzija ter Srbija in Belgija so tiste države, ki se jim je uspelo uvrstiti v sobotni finale. Čestitke vsem predstavnikom.

Avstrijci so lahko nedvomno ponosni nase, saj so nam že prvi večer ponudili več kot odličen izbor.

Skozi izjemno razburljiv in spektakularen večer, ki ge je deset tisoč glava množica spremljala še pred mestno hišo, so nas popeljale tri voditeljice, in sicer Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun ter Alice Tumler. Iz zelene sobe pa se nam je vseskozi oglašala Conchita Wurst, evrovizijska kraljica Evrope.

Po spektakularni otvoritveni točki, za katero je poskrbela lanskoletna zmagovalka Conchita Wurst in pozdravu voditeljev letošnjega izbora, je končno napočil čas za skladbe. Tako kot vsako leto so tudi letos predstavniki posameznih držav že mesece pred samim izborom, skupaj z avstrijsko ekipo, posneli svoje razglednice, ki smo jih lahko videli pred vsakim nastopom.

Conchita Wurst je znova blestela.Foto: Thomas Hanses (EBU)

Kot prvi je na oder stopil predstavnik Moldavije, Eduard Romanyuta. Skladba I Want Your Love je bila ena izmed redkih plesnih skladb prvega predizbora, ki se je vsekakor izkazala za odlično otvoritveno točko, saj je Eduard na noge dvignil celotno dvorano. Sam nastop je bil prava paša za oči, saj se je na odru vseskozi nekaj dogajalo, kar pa na koncu, kot kaže, vendarle ni zadostovalo za finale.

Za poskočno moldavsko skladbo so oder zavzeli člani skupine Genealogy. Armenska delegacija se je letos odločila, da bo v ospredje postavila vokalne sposobnosti svojih predstavnikov. Genealogy so svoje delo opravili solidno, vokalno je skupina vsekakor izstopala, kar so tako gledalci kot tudi strokovna komisija nagradili z vstopnico za finale.

Pod zaporedno številko tri je na oder stopil Loïc Nottet iz Belgije, s skladbo Rhythm Inside. Kljub rosnim letom, gre se namreč za enega mlajših izvajalcev letošnjega izbora, je Loïc skupaj s svojo ekipo pripravil izjemno dodelan in prepričljiv nastop. Nedvomno najbolj moderna skladba prvega večera, ki so jo popestrili še z malce čudnim, a vseeno modernim nastopom. Občinstvo je nastop nagradilo z bučnim aplavzom in brez kančka slabe vesti lahko rečemo, da se je Belgija zasluženo uvrstila v finale. Mogoče se jim nasmiha celo zmaga?

Belgija letos navdušuje.Foto: Alesh Maatko

Trijntje Oosterhuis, predstavnica Nizozemske, je najbolj izkušena pevka letošnjega izbora. Skladba Walk Along bo zagotovo marsikateremu gledalcu ostala v spominu po koncu predizbora, saj se lahko pohvali z izjemno nalezljivim refrenom. Pevka, ki je z izbiro svoje evrovizijske oprave razočarala marsikaterega oboževalca, je pokazala vokalno soliden, a vendarle premalo prepričljiv nastop. Nizozemki se žal ni uspelo uvrstiti v finale.

Finska je letos v boj poslala skupino PKN s skladbo Aina Mun Pitää. Sam nastop je bil izjemno minimalističen in kratek, kar je seveda logično, saj gre za eno najkrajših skladb v zgodovini Evrovizije. Marsikateri oboževalci so finskim predstavnikom napovedovali finale, pa vendarle jim to na koncu ni uspelo.

Pod zaporedno številko šest je na oder stopila Maria Elena Kyriaku, predstavnica Grčije. Maria je s svojim vokalom številne očarala že na svoji vaji in nič kaj drugače ni bilo tudi tokrat, saj je znova blestela. Tako vokalno kot tudi vizualno je bil nastop odličen, prisotni v dvorani pa so pevko za dobro opravljeno nalogo nagradili z bučnim aplavzom. Grčiji se je tudi letos uspelo uvrstiti v finale.

Grčija ima v žepu še en finalni nastop.Foto: Alesh Maatko
Estonija velja za enega izmed favoritov današnjega večera.Foto: Alesh Maatko

Estonska predstavnika Elina Born in Stig Rästa veljata za favorita že od zmage na nacionalnem izboru. Svoj današnji nastop sta opravila brez težav, kot se za prava profesionalca spodobi. Pokazala sta veliko mero samozavesti in svoje odlične vokalne sposobnosti v skladbi Goodbye To Yesterday. Dvorana je nastop nagradila z bučnim aplavzom, kar je bilo tudi za pričakovati. Se Estoniji po letu 2001 mogoče znova nasmiha zmaga? Vse je mogoče. Prvo oviro sta pevca že premagala, saj jima je uspelo pridobiti vstopnico za sobotni finale.

Makedonija je stavila na skladbo Autumn Leaves v izvedbi izjemno priljubljenega pevca Daniela Kajmakoskega. Daniel je skupaj s svojimi tremi spremljevalni vokalisti pokazal soliden nastop, a vendarle mu žal ni uspelo prepričati, saj mu gledalci ter strokovna komisija nista namenili dovolj glasov.

Srbija se je letos na evrovizijski oder vrnila v velikem slogu. Bojana Stamenov je s svojimi vokalnimi sposobnostmi navduševala že na vajah. Tudi tokrat ni bilo drugače, pevka je s svojo samozavestjo in vokalom sezula celotno dvorano. Kot je bilo za pričakovati se je nadarjeni pevki uspelo uvrstiti v finale.

Bojana je osupnila s svojim vokalom.Foto: Alesh Maatko

Za belorusko skladbo je končno napočil čas za še eno od favoritinj. Polina Gagarina velja
za izjemno priljubljeno in nadarjeno pevko v svoji državi, kar je
potrdila tudi z današnjim nastopom. Izjemno prepričljiv in samozavesten
nastop, podkrepljen z odličnimi vizualnimi efekti in solidnim vokalom.
Pohvale Rusiji, letos finale zasluženo.

Po energijski bombi iz Srbije se je pod zaporedno številko 10, s skladbo Wars For Nothing predstavila umirjena Boggie, predstavnica Madžarske. Izjemno mirna balada, z lepim sporočilom je dosegla srca marsikaterega gledalca. Vokalno je pevka znova blestela. Tako občinstvu v dvorani kot tudi gledalcem doma je bil nastop več kot očitno všeč, saj bo pevka znova imela možnost zapeti svojo skladbo. Čestitke za minimalističen, pa vendarle prepričljiv nastop.

Drugi “duet” prvega večera sta bila Uzari  in Maimuna s skladbo Time. Malce čudna, a izredno nalezljiva skladba žal Belorusiji ni prinesla finala.

Odličen vokal in osupljiva obleka za Rusijo.Foto: Alesh Maatko

Lanskoletna država gostiteljica, Danska, je letos v boj poslala fantovsko skupino Anti Social Media. Skladba The Way You Are je zelo poslušljiva in radijska. Fantje so pokazali sproščen in samozavesten nastop, pa vendarle tole ni bilo dovolj za finale. 

Elhaida Dani, samozavestna in izjemno nadarjena pevka, se lahko pohvali že s številnimi nastopi na raznih tekmovanjih, pa tudi s številnimi zmagami. Po prepričljivi zmagi v oddaji The Voice Of Italy si želi še zmage na Evroviziji. Za skladbo I’m Alive je pevka pripravila izjemno preprost, pa vendarle prepričljiv nastop. Elhaida je na dobri poti do uresničitve svoje želje, saj si je tudi ona priborila vstopnico za sobotni finale.

Predzadnja skladba današnjega večera je bila skladba De La Capat/All Over Again, katera nosi izjemno lepo sporočilo, s katerim želijo člani skupine Voltaj prepričati gledalce. Nastop tako vizualno kot vokalno soliden, kar je Romuniji znova zagotovilo mesto v finalu.

Gruzijska predstavnica Nina Sublatti je nedvomno poskrbela za odlično zaključno skladbo prvega predizbora. Nastop poln energije in samozavesti je občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom. Nina je znova dokazala, da je izjemna vokalistka. Kapo dol, zasluženo v finale.

Albanija, Armenija, Rusija, Romunija, Madžarska, Grčija, Estonija, Gruzija, Srbija in Belgija so se uvrstile v finale.Foto: Alesh Maatko

Vrstni red nastopov prvega polfinalnega večera:

1. Moldavija: Eduard Romanyuta – I Want Your Love
2. Armenija: Genealogy – Face The Shadow
3. Belgija: Loīc Nottet – Rhythm Inside
4. Nizozemska: Trijntje Oosterhuis – Walk Along
5. Finska: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina Mun Pitää
6. Grčija: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath
7. Estonija: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday
8. Makedonija: Daniel Kajmakoski – Autumn Leaves
9. Srbija: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies
10. Madžarska: Boggie – Wars For Nothing
11. Belorusija: Uzari & Maimuna – Time
12. Rusija: Polina Gagarina – A Million Voices
13. Danska: Anti Social Media – The Way You Are
14. Albanija: Elhaida Dani – I’m Alive
15. Romunija: Voltaj – De La Capat/All over again
16. Gruzija: Nina Sublatti – Warrior

Stavnice so zgrešile le pri 2 (dveh) državah, in sicer za Dansko in Nizozemsko.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button