POPEVKA

Popevka 2021: Raiven nad festival z ‘volkovi’

11. septembra se bo na TV Slovenija odvila letošnja Popevka, na kateri se bo predstavilo ducat tekmovalcev, ki se bodo potegovali za številne nagrade. Vse izvajalce, tako kot vsako leto, tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Deseta po vrsti bo nastopila Raiven, ki stavi na ‘volkove’.

Njeno pot je še kako zaznamovala Ema.Foto: Alesh Maatko

Sara Briški Cirman oziroma Raiven se je z glasbo začela ukvarjati pri štirih letih, ko se je vpisala na ljubljansko Glasbeno matico. S harfo je končala tako nižjo kot srednjo glasbeno šolo. Srednjo šolo je sicer obiskovala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, smer harfa, džezovsko petje in solopetje ter program umetniške gimnazije. 2015 je maturirala iz solopetja in svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo (solopetje − opera), kjer je diplomirala leta 2018 in se vpisala na magistrski študij − smer solopetje oziroma opera.

Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena.Foto: Alesh Maatko

Pod umetniškim imenom Raiven je začela ustvarjati leta 2014, ko je izdala pesem Jadra, ki je nastala v sodelovanju s Tadejem Koširjem (Muff) in Jernejem Kržičem (Neomi, Zebra Dots). 21. aprila 2017 je izdala svoj prvenec Magenta, novembra pa je predstavila svoj drugi videospot za skladbo Povej. Za album je 19. julija 2018 prejela Zlato piščal, slovensko strokovno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. 30. oktobra 2018 je predstavila videospot za nov singel »Nisem kriva«, ki ga je posnela v Londonu skupajz avtorico glasbe July Jones in producentom Petrom Khoojem. 16. februarja 2019 je na Emi predstavila pesem KAOS«, s katerim je napovedala izid EP-ja REM, ki je izšel 17. februarja. 4. aprila 2019 je izdala videospot za nov singel iz EP-ja Širni ocean. 27. februarja 2016 se je na Emi potegovala za slovensko evrovizijsko vstopnico in zasedla drugo mesto. Na festivalu je ponovno nastopila leto pozneje, ko je bila z »Zažarim« tretja. Leta 2018 je skupaj z Vidom Valičem vodila finalni izbor Eme. V letu 2018 se je predstavila tudi na gledaliških deskah v predstavi SNG Nova Gorica Trojanke, kjer je upodobila lik Kasandre. Predstava je premiero doživela aprila. Delo  v novem prevodu Jere Ivanc je režiral Jaša Koceli. S predstavo je do leta 2020 gostovala med drugim tudi na Cipru in v Osijeku. 4. julija 2019 je na odru Fusion Stage nastopila na festivalu Exit v Novem Sadu, na večer, ko so organizatorji našteli največ obiskovalcev v zgodovini festivala – čez 56.000.

Vedno drugačna Raiven na Emi še ni slavila.Foto: Alesh Maatko

Z letom 2019 se je resno posvetila svojemu ustvarjanju kot operna pevka in decembra 2019 pela v prvi tamburaški operi na svetu, Ambrož in Katarina. V poletju 2020 bi kot štipendistka Berlin opera Academy morala odpeti vlogo Hansla v Humperdinckovi operi Hansel und Gretel v Berlinu, ki pa je bila zaradi virusa prestavljena na poletje 2021. V začetku leta bo v Cankarjevem domu odpela vlogo Old lady v L. Bernsteinovi operi Candid in maja glavno vlogo Agrippine v istoimenski operi G. F. Haendla, s katero namerava tudi magistrirati. V oktobru 2020 pa je pričela s študijem psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button