SLO POPEVKA

Popevka 2019: Zmagoslavje za Šesti čut v izvedbi Eve Hren

Stroko prepričala Ana Soklič

V studiu 1 nacionalne radiotelevizije se je odvila še ena Popevka 2019, ki sta jo prvič skupaj vodila televizijska voditelja Mario Galunič in Jože Robežnik. Vse popevke so tudi tokrat izvajalci odpeli v živo in ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla (devet skladb) in Žige Pirnata (dve skladbi).

Enajst izvajalcev, ki so na 43. festivalu Popevka nastopili v naslednjem vrstnem redu: Eva Boto in Gašper Rifelj (Dovolj je poletja), Rok Lunaček (Ljubezen), Vudlenderji (Kam bi šla), Ajda Stina Turek (V melodiji večnega duet), Amadea Begovič (Res je čudovito), 2B (Ko bi jaz), Ana Soklič (Temni svet), Sergije Lugovski (Zdaj je, kar je), Julija Lubej (Midva), Eva Hren (Šesti čut) in Dare Kaurič & New Swing Quartet (Kam je vsa ljubezen šla?), je tako predstavilo bolj ali manj spevne ‘popevke’.

Jože Robežnik in Mario Galunič
Jože Robežnik in Mario Galunič Foto: Adrian Pregelj

Festivalske skladbe

Vse nove skladbe so se po zaključku festivalu že pridružile preostalim melodijam iz bogate zbirke slovenskih popevk. Tiste, ki so bile nagrajene – na festivalu so namreč podelili tradicionalne festivalske nagrade, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca. Prav tako pa je svojega ‘zmagovalca’ (nagrada občinstva) izbiralo ljudstvo – pa so dobile prav posebno mesto. In kdo si je na 43. festivalu Popevka 2019 zaslužil to posebno mesto?

Zmagovalna skladba

Zmagovalna skladba Popevke 2019 je postala Šesti čut, na katero je stavila Eva Hren. Izkušena glasbenica, ki je sicer znana kot članica tarceta Katrinas, je po festivalskem večeru dejala, da ni imela večjih pričakovanj, je pa toliko bolj vesela, da jo je nagradilo predvsem ljudstvo, saj je pesem Šesti čut, ki je zahtevnešja in ima globok pomen, namenila prav tistim, ki jih dnevno srečuje in ki so na dnu.

Kaj pa ostale nagrade?

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Alenka Godec, Jure Robežnik, Mojca Menart in Gaber Radojevič, je podelila še pet nagrad! Veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti so glasbeni strokovnjaki podelili Ani Soklič za skladbo Temni svet. Nagrado žirije za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla?. Nagrado žirije za najboljšo interpretacijo je šla v roke Ani Soklič za popevko Temni svet. Nagrado žirije za najboljšo priredbo je prejel Aleš Avbelj za skladbo Res čudovito je. Nagrado žirije za mladega obetavnega avtorja pa je prejela Ajda Stina Turek za popevko V melodiji večnega dueta.

Vsi nastopajoči na letošnji Popevki so se v šov programu sprehodili po bogati zakladnici slovenskih popevk. Vsak izvajalec si je izbral in odpel eno, ki mu je posebej blizu, s katero ga povezuje posebna zgodba ali prigoda.

Za konec, če smo iskreni, je bil najlepši in najbolj popevkarski (tako kot ponavadi) ravno šov pogram. V začetku spremljevalnega programa so se ustvarjalci festivala namreč poklonili Stanetu Manciniju, enemu prepoznavnih pevcev zlatega obdobja slovenske popevke, ki je v začetku septembra v 89. letu starosti preminil. Njegovo Mandolino, s katero je slavil na prvem festivalu Slovenska popevka, je odpela Nina Strnad.

Nina Strnad
Nina Strnad je v šov programu odpela legendarno Mandolino. Foto: Adrian Pregelj
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button