INTERVJUJI

Pop Design: Mi nismo z nikomur skregani

Legendarna zasedba gre naprej

Legendarni Pop Design, ki je v svoji bogati glasbeni karieri ustvaril premnoge uspešnice, kot so recimo Pokliči me nocoj, Ko si na tleh in Potepuh, v letošnjem letu odpira novo poglavje. Ne nazadnje tudi z novem pevcem Mitjo Šinkovcem, za katerega v skupini pravijo, da je prinesel novo energijo. A to še zdaleč ni vse, kar nam je v prijetnem pogovoru zaupal klaviaturist Martin Erjavec.

“Zgodbo Pop designa bi danes lahko opisal kot neko sestavljanko različnih obdobij, ki pa so za skupino vsi zelo pomembni.”

Pred kratkim je odjeknila novica, da ima Pop Design novega pevca. Kako je sploh prišlo do tega in zakaj novi pevec?
Pop design je v zadnjih desetih letih deloval v nekoliko spremenjeni postavi, kot smo ga bili vajeni in je nekaj originalnih članov zasedbo tudi zapustilo. Od vidnejših članov zasluženih za uspeh Pop designa, ki je zapustil skupino je bil Tone Košmrlj. V začetku leta 2021 se je lastnik blagovne znamke Pop design in manager Andrej Šenica odločil znamko prodati. Po spletu okoliščin sva od Andreja blagovno znamko Pop design kupila klaviaturist Martin Erjavec in soustanovitelj ter originalni kitarist skupine Jani Marinšek. Po raznih dogovarjanjih tudi z bivšimi pevci smo na koncu priredili avdicijo, kjer nas je Mitja s svojo mladostno energijo, glasbenim znanjem in željo po nastopanju v skupini nedvomno prepričal in začelo se je medsebojno sodelovanje. Posneli smo že prvo skladbo z naslovom Korak za korakom, za katero smo naredili tudi videospot, ki je bil prvič javno predstavljen na našem koncertu v Domžalskem clubu Life 23. aprila 2022.

Glede na to, da je izbrani Mitja mlajši glasbenik, ali vas je bilo na začetku kaj strah, da ne bi stopil v prevelike čevlje?
Seveda pomisliš na vse pasti, ki te doletijo pri menjavi pevca in se sprašuješ predvsem to, ali ga bo publika sprejela. Že po prvem nastopu smo bili zelo zadovoljni, ker smo ugotovili, da oddajamo enako energijo, da se je Mitja popolnoma v žargonu zlil z nami in publika to seveda začuti. Nastopi, ki so prihajali kasneje, so to samo še potrdili in na koncu smo z velikim zadoščenjem dokončno spoznali, da smo se strateško odločili pravilno.

Kako dobro pa ste ga poznali, preden se je pridružil legendarni skupini?
Tukaj lahko omenim, da je bil Mitja naš velik oboževalec, ki je redno prihajal na naše nastope, mi pa tudi spremljamo mlajše izvajalce, tako da smo bili seznanjeni z njegovimi uspehi v raznih oddajah, kot so Znan obraz ima svoj jaz. Na avdicijo ga je pripeljal naš bobnar Damjan Tomažin in kot je sedaj že znano, jo je opravil z odliko.

Imate še kakšne odprte račune za nazaj … saj veste, govoric je ogromno, kdo je s kom skregan, kdo je komu kaj dolžan, če sploh?!
Tako člani benda, kot sama skupina Pop design ima popolnoma čiste račune do vseh bivših članov zasedbe. Mi tudi nismo z nikomur skregani.

Kakšne odnose pa imate s preteklimi člani, glede na to, da nekaj sprememb je vendarle bilo?
Zdajšnja zasedba je praktično v večini originalna postava, ki je bila tudi ustanovna postava skupine Pop design iz leta 1985. Takrat in sedaj so ti člani: Jani Marinšek – kitara, Damjan Tomažin – bobni in Tone Košmrlj – bas. Skozi vsa leta so se menjavali v večini klaviaturisti in pa pevci. Jaz kot klaviaturist sem bil že prisoten pri skupini v letih 1998-2009 in v tem obdobju deloval z štirimi različnimi pevci, tako da lahko rečem, da se je praktično od zasedbe, ki je delovala skupaj največ let, zamenjal samo pevec, ki ga je pa publika zelo lepo sprejela. Imamo pa tudi popolnoma korektne odnose z različnimi bivšimi člani, če se slučajno kje srečamo.

“V prihodnjem letu pa načrtujemo res velik spektakel. Z njim želimo osrečiti vse naše oboževalce, ki se jih je skozi leta zgodba Pop designa tako ali drugače dotaknila.”

Pop design 2022
Legendarni Pop Design z novim pevcem. Foto: Gregor Eržen

Lastnika blagovne znamke Pop design sta klaviaturist Martin Erjavec in kitarist Jani Marinšek.

Nekoč ste bili znani po premnogih uspešnicah. Bi lahko takšno odmevno zgodbo ponovili?
To je zelo težko napovedati. Tudi takrat se ni predvidevalo, da bo večina skladb postalo zimzelenih. Ogromno se je snemalo v upanju, da se dela dobro in da izoblikuješ nek slog, ki ga publika sprejme. Skupini Pop design je to uspelo, zato lahko delujemo tudi danes, ker je večina skladb postala zimzelenih in so skladbe preživele tudi vse vzpone in padce skupine. Bili so tudi drugačni časi brez interneta. Skladbe so bile težje dostopne in zato tudi bolj cenjene. Danes pa imamo vse bende (tudi svetovne) tako rekoč doma v dnevni sobi in niti ne cenimo več truda glasbenikov, ki ga vsaj nekateri vlagajo ogromno. Moje mnenje je, da kakšen sezonski hit lahko uspe vsakemu izvajalcu in še vedno tudi nam, drugo vprašanje pa je ali se skladba lahko daljne ročno obdrži in jo poslušalci vzamejo za svojo.

Ko že govorila o preteklosti, katero obdobje je bilo za skupino najbolj odmevno?
Zgodbo Pop designa bi danes lahko opisal kot neko sestavljanko različnih obdobij, ki pa so za skupino vsi zelo pomembni. Prvo obdobje, ko se je skupina predstavila širši javnosti je v obdobju plošče Pusti soncu v srce. Takrat je skupina delovala kot kvartet in je bil glaven vokalist Jani Marinšek. Brez tega obdobja ne bi sledila ostala obdobja. Potem so si fantje omislili pevca in posneli ploščo Slava vojvodine kranjske, na kateri je bila tudi legendarna skladba Na božično noč. V devetdesetih letih se je skupini pridružil pevec Vili Resnik in takrat so nastali največji hiti, kot so Pokliči me nocoj, Ko si na tleh, Potepuh in zgodila se je tudi Amerika. Kmalu za tem obdobjem sem se skupini pridružil tudi jaz kot klaviaturist. To je bilo najodmevnejše obdobje skupine. Kasneje se je ekipa nekoliko spreminjala in tudi glasbeni trend v Sloveniji je velike skupine potiskal malo v kot. Danes delujemo v modernem obdobju in lahko bi dejal, da z Mitjevo energijo na odru delujemo kot v najboljših časih.

Kako zelo pa ste se v teh letih glasbeno spremenili, če sploh?
Skozi leta vsak glasbenik glasbeno raste in se izpopolnjuje. Tehnično napreduje tudi oprema, inštrumenti in vse to pripelje do drugačne interpretacije skladb. Danes je naša izvedba v živo popolnoma drugačna, kot smo enake skladbe izvajali pred dvajsetimi leti. Tako da lahko rečem, da so glasbene spremembe zelo vidne, res pa je, da rdeča nit našega izvajanja ostaja nespremenjena.

Kaj počnete člani, ko niste vpeti v svet glasbe?
Vsi člani imamo urejena privatna življenja in uživamo v vseh radostih, ki nam jih ta ponuja. Smo pa ekipa, ki se dobivamo redno na pijači tudi izven naših obveznosti, kar se pa v preteklosti žal ni dogajalo pogosto.

Za konec me še zanima, kaj Pop Design načrtuje za letošnje leto?
Pop desig se v letošnjem letu želi čim bolj predstaviti publiki z novim pevcem, da prepričamo čim večje število poslušalcev, da gre eden in edini Pop design naprej. V prihodnjem letu pa načrtujemo res velik spektakel. Z njim želimo osrečiti vse naše oboževalce, ki se jih je skozi leta zgodba Pop designa tako ali drugače dotaknila.

V zasedbi Pop Design so Tone Košmrlj (bas), Jani Marinšek (kitara), Damjan Tomažin (bobni), Mitja Šinkovec (vokal) in Martin Erjavec (klaviature).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button