FESTIVALI

Počasi se daleč pride … Rek, ki velja za Leo Sirk

Po tem ko je kot zmagovalka Melodij morja in sonca stopila z odra Avditorija, je Lea Sirk že prejemala vprašanja novinarjev. Ti so letošnje leto, kot je povedala sama, po slavju v Portorožu že razglasili za njeno. In za to imajo več razlogov. 28-letna Primorka je nase opozorila že pozimi, ko je na Emi slavila z lastno skladbo Hvala, ne.

Lea Sirk je po EMI 2018 osvojila še MMS 2018.Foto: Alesh Maatko

Tudi v prihodnjih mesecih so novinarji pozorno spremljali njeno delo, saj je Lea Sirk veliko moči usmerjala v priprave na nastop pred večmilijonskim evropskim občinstvom. Sodelovanje na Evroviziji od izvajalcev zahteva veliko truda in časa, ki ga je Sirkova očitno odlično izkoristila in tudi tujce prepričala s svojim talentom in pozitivno energijo. Nekaj prahu je pred polfinalom dvignila zaradi nenavadnega presenečenja. Njen nastop je zaznamovala nekajsekundna tehnična napaka, ki pa je bila, čeprav je delovala prepričljivo, seveda dobro premišljena in – lažna. Za dodelano točko je Lea prejela tudi nagrado – pozitivne komentarje in odzive je zaokrožila z uvrstitvijo v veliki finale. V sobotnem sklepnem delu letošnjega evrovizijskega izbora je zasedla 22. mesto, Slovenci pa smo se veselili, da je po nekajletnem ”postu” naš predstavnik ponovno nastopil v velikem finalu Evrovizije.

V Lizboni nam je Lea pripela težko pričakovano finale.Foto: Alesh Maatko

Pisalo se je leto 2006

Lea Sirk pred širšo javnostjo nastopa že več kot poldrugo desetletje.
Prvič smo jo lahko videli kot tekmovalko v Bitki talentov, kjer jo je
leta 2006 v velikem finalu premagala Eva Černe.

A to mlade Primorke ni
ustavilo – prav nasprotno. Samozavestno je zakorakala na velike
slovenske odre ter se predstavila na naših festivalih. Najprej leta 2007
na Melodijah morja in sonca v duetu z Jasno Jug, leta 2009 in 2010 se
je predstavila na Emi, dve leti kasneje pa še na Slovenski popevki.

Le dva meseca po izboru v Lizboni pa je Sirkova spet stopila pred občinstvo – z novo zgodbo, nekoliko drugačno podobo in seveda s svežo pesmijo. Ter ponovno prepričala. V skladbi Moj profil, ki jo je napisala sama, glasbenica opozarja na probleme odtujenosti in pretirane uporabe socialnih omrežij. »Vsi se srečujemo s tem, da smo obsedeni s telefoni, da imamo preveč svojih profilov,« je poudarila, »želim pa si, da se združimo s tistim glavnim, kar je naše srce.«

Ob tem bi marsikdo pomislil, da Sirkova z lahkoto in brez posebnega truda niza pohvale in uspehe. Da temu ni tako, je pevka opozorila že na tiskovni konferenci po Melodijah morja in sonca. »Do leta 2018 sem bila poraženka,« se je pomenljivo odzvala na komentarje ter poudarila, da ne smemo obupati. In prav Lea je dokaz, da za dobrimi rezultati in delom stoji veliko truda in vztrajnosti.

Leta 2012 je na Popevki prejela nagrado za interpretacijo.Foto: Alesh Maatko

Letošnji uspehi, ki jih niza Lea, so očitno rezultat večletnega dela,
nabiranja izkušenj in ustvarjanja. Vztrajnost je vrlina primorske pevke,
ki se kljub napornemu ritmu še ne želi ustaviti. »Smo šele julija,« se
je pošalila in dodala, da do konca leta lahko pričakujemo tudi nekaj
novih pesmi s pomembnimi sporočili in povsem svežo zgoščenko.

Nagrada za interpretacijo, ki jo je prejela na Popevki 2012, jo je navdihnila za nove glasbene projekte. Nove izkušnje je nekaj let pridobivala kot pevka v televizijskih oddajah. Leta 2013 je slast zmage okusila kot soavtorica pesmi Mars & Venera, ki jo je na Melodijah morja in sonca predstavila Tinkara Kovač. Primorsko sodelovanje se je nadaljevalo tudi naslednje leto, ko se je Lea prvič pobližje srečala z Evrovizijo. Na Danskem je s Tinkaro nastopila kot spremljevalka pevka. Tudi to sodelovanje je bilo uspešno, saj je Sloveniji prineslo novo uvrstitev v veliki evrovizijski finale.

Primorka Lea je ponosna na še eno lovoriko, ki jo je osvojila letos.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button