EMA

Pesem Evrovizija za otroke 2014: Slovenija še nikoli tako blizu zmagi

Z nekaj izjemami v preteklih letih (Tinkara Kovač, Maja Keuc, Alenka Gotar, Nuša Derenda in Darja Švajger), je Slovenija vsa leta – odkar sodeluje na tem glasbenem tekmovanju – veljala bolj kot ne za državo, ki se ljubiteljsko ukvarja z nastopi na Pesmi Evrovizije …

Pesem sta Uli Ložar pomagala napisati zakonca Vovk (Marjetka in Raay), ki sta tudi njena mentorja.Foto: EBU (Elena Volotova / Maria Mifsud)

Vsaj tako so našo deželo v veliki večini dojemali tuji kritiki ter številni privrženci evrovizijskih dogodkov, med katerimi je seveda najbolj poznan in izpostavljen prav Izbor za pesem Evrovizije, ki bo prihodnje leto praznoval 60. rojstni dan. A mnogi do nedavnega niso vedeli, da od leta 2003 obstaja tudi povsem enaka različica izbora, le da gre za otroke, ki so stari od deset do petnajst let. Blišč, tekmovalnost, šov, oder, zelena soba, glasovanje, vse to je popolnoma enako kot na veliki evroviziji, le države so med seboj nekoliko bolj povezane, tekmovalnost pa je precej manjša. Mladim pevcem je predvsem pomembno druženje in navezovanje stikov, sodelujočim televizijam pa promocija.

Slovenija je po dolgih letih (nazadnje leta 2001 z Nušo Derenda) med tremi državami, ki lahko zmagajo. To na koncu praviloma prinaša uvrstitev med prvo polovico. In to je lepa popotnica, da z zanimanjem spremljamo finale, kjer bo 12-letna Ljubljančanka Ula Ložar (pod zaporedno številko devet) poskušala s svojo skladbo Nisi sam / Your light prepričati gledalce pred TV-sprejemniki.

Ula Ložar je na vsakem koraku nasmejana in dobro razpoložena.Foto: RTV Slovenija

Iz Malte, kjer bo drevi, ob 20. uri v prenovljeni ladjedelnici Marsa potekal letošnji izbor, sta se nam oglasila tudi Marjetka in Raay (Maraaya), ki smo ju kot mentorja in dežurna krivca za glasbene uspehe mladih talentov vprašali, kaj se resnično dogaja “na kraju zločina” ter če je čutiti kaj napetosti v zraku.

Marjetka Vovk in Ula LožarFoto: RTV Slovenija

Presenečena sem, hm, ali tako dobro skrivajo, kar dvomim, ali pa so enostavno vsi nekako ‘normalni’, saj nihče ne skače ekshibistično v garderobah. Vsi so kulturni in zmerni, otroci navezujejo stike en z drugim, res je prijetno,” nam je povedala Marjetka. Ob vprašanju, ali ni takšna odgovornost oziroma izjemen tempo prenaporen za 12-letno punčko, nam učiteljica petja precej jasno brez dlake na jeziku odgovori: “Taka izkušnja je ena najboljših izkušenj za osebnostni razvoj ter osebnostno rast na vseh področjih. Sem diplomirana profesorica glasbe in zelo zviška gledam tiste, ki menijo o otrocih, ki se nekoliko bolj ukvarjajo bodisi s športom, glasbo ali čem drugim, da bi jim morali pustiti normalno otroštvo. Normalno otroštvo ne pomeni ‘igrati se doma’, pustiti možgane spati, da otroci postanejo introvertirani lenuhi … ne! To pomeni dati priložnost, da se na vseh področjih, kjer želi in kjer je uspešen, udejstvuje ter razvija. Nekateri športniki garajo cele dneve, Ula je pevka, ki poje enkrat tedensko, občasno nastopa, kaže uspehe in dobre ocene. Vse to je najboljša možna poteza.

Ob tem pa seveda ne moremo mimo vprašanja, ali lahko zmagamo? Raay na to odgovarja: “Zelo težko. Imamo sva milijona ljudi, še vedno smo majhni. Pa vendar sem sploh šokiran, da govorimo o zmagi in to čisto resno. Če to pomeni, da bi na koncu bili med prvih sedem, potem je to neverjeten uspeh. Imamo pa res dobro pesem in odlično pevko, ki navdušuje vse po vrsti.

Ula Ložar se bo predstavila kot deveta po vrsti.Foto: EBU (Elena Volotova / Maria Mifsud)

Prvi zmagovalec izbora Pesem Evrovizije za otroke je bil 11-letni Dino Jelušić iz Hrvaške, ki je slavil s skladbo Ti si moja prva ljubav. Prvi izbor je bil v danskem Köbenhavnu, gostitelji tekmovanja pa so do sedaj bili Lillehammer, Hasselt, Bukarešta, Rotterdam, Lemesos, Minsk, Erevan, Amsterdam in Kijev.

Gostiteljica Pesem Evrovizije za otroke bo znana televizijska voditeljica Moira Delia, ki je pred leti že povezovala malteški izbor za Pesem Evrovizije. Poleg Slovenije se bo na malteškem evrovizijskem odru predstavilo še 15 otrok, starih med 10 in 15 let, in sicer iz Armenije, Belorusije, Bolgarije, Cipra, Črne gore, Gruzije, Hrvaške, Italije, Malte, Nizozemske, Rusije, San Marina, Srbije, Švedske in Ukrajine. Izbor bo na TV Slovenija komentirala Bernarda Žarn, točke slovenskega glasovanja pa bo sporočil Gal Fajon.

Država Predstavnik Naslov skladbe
1. Belorusija Nadezhda Misyakova Sokal (Falcon)
2. Bolgarija Krisia, Hasan in Ibrahim Planet of the Children
3. San Marino The Peppermints Breaking My Heart
4. Hrvaška Josie Game over
5. Ciper Sophia Patsalides I pio omorfi mera – The most beautiful day
6. Gruzija Lizi Japaridze (Lizi Pop) Happy Day
7. Švedska Julia Kedhammar Du är inte ensam
8. Ukrajina Sympho-Nick Spring will come
9. Slovenija Ula Ložar Nisi sam / Your Light
10. Črna gora Maša Vujadinović & Lejla Vulić Budi dijete na jedan dan
11. Italija Vincenzo Cantiello Tu primo grande amore
12. Armenija Betty People Of The Sun
13. Rusija Alisa Kozhikina Dreamer
14. Srbija Emilija Djonin Svet u mojim očima / World In My Eyes
15. Malta Federica Falzon Diamonds
16. Nizozemska Julia Around
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X