OTROŠKA EVROVIZIJA

Zakaj RTV Slovenija vsaj zaenkrat ne sodeluje na Otroški Evroviziji?

Zadnja štiri leta, odkar Slovenija nič več ne sodeluje na Otroški Evroviziji, se mnogi sprašujemo, kje tiči vzrok?! V javnosti krožijo različne zgodbe, tu in tam pa nacionalna televizija postreže s kakšnim uradnim oziroma neuradnim pojasnilom. In nič drugače ni bilo pred dnevi na družbenih omrežjih, kjer se je razvila živahna, a tudi ostra debata.

Leta 2016 se je Otroška Evrovizija oziroma uradno Junior Eurovision Song Contest iz sobotnega večernega termina preselila v nedeljski popoldanski termin. Novi termin naj bi bil – vsaj tako je takrat dejal evrovizijski nadzornik Jon Ola Sand – bližje mlajši populaciji, ki oddaje spremlja popoldne. In ravno tu je največji problem, o katerem smo sicer že neuradno pisali na naši strani Evrovizija.com leta 2016.

Takrat je sicer RTV Slovenija uradno zapisala, citiramo: “RTV Slovenija letos ne bo sodelovala na Pesmi Evrovizije za otroke na Malti, saj tega projekta ni v finančnem in programskem načrtu za leto 2016.” A roko na srce, leta 2014 ni bilo Otroške Evrovizije v programskem načrtu, ampak se je Televizija Slovenija za sodelovanje odločila naknadno! Leta 2015 je Otroška Evrovizija sicer bila zapisana v PPN, neuradno pa leta 2016 naši nacionalni televiziji ni bil po godu nov termin, saj so Otroško Evrovizijo, kot smo že zapisali, po mnogih usklajevanjih prestavili na nedeljsko popoldne, med 16. in 18. uro, takrat pa je pred televizijskimi sprejemniki na TV Slovenija menda premalo gledalcev.

Ula Ložar na odru Otroške Evrovizije leta 2014. Foto: EBU / Elena Volotova & Maria Mifsud

RTV Slovenija je na Otroški Evroviziji (Junior Eurovision Song Contest) sodelovala le dvakrat, in sicer leta 2014 in 2015. Z Ulo Ložar smo najprej zasedli 12. mesto, z Lino Kuduzovič (leto dni kasneje) pa tretje mesto.

Kar smo torej že pred štirimi leti zapisali neuradno, se je pred Otroško Evrovizijo 2019 izkazalo za uradno verzijo, kar so potrdili na družbenem omrežju facebook. Eden izmed sledilcev uradnega RTV facebook profila o Emi/Evrovizji je namreč vprašal, citiramo, “A ni bil razlog za naš odstop iz JESC ta, da je šov v nedeljo popoldan in ne bi bilo velike gledanosti?” Na facebok profilu o Emi/Evroviziji so nato predstavniki RTV odgovorili:

“Res je, programski pas, v katerem se JESC odvija, je eden glavnih razlogov. Nedelja popoldan ob 16ih pomeni za začetek tudi predvajanje na 2. programu. Dokler je bila prireditev v sobotnem prime-time, je Razvedrilni program TVSLO sredstva, ki so sicer namenjena za domačo sobotno prime-time oddajo lahko namenil za otroško Evrovizijo. In tudi predvajanje je bilo temu primerno v najboljšem programskem pasu.”

Lina Kuduzovič na odru Otroške Evrovizije 2015. Foto: EBU / Elena Volotova & Vladimir Dudakliev

Sam osebno menim, da je nedeljski programski pas, o katerem govori RTV, privlečen za lase, saj se navade gledalcev spreminjajo iz leta v leto. Če se naredi oddajo zanimivo je vseeno kdaj in kje je na sporedu. Gledalec danes poišče oddajo! Primerov je ogromno, Olimpijske igre, Formula 1 in ne nazadnje aktualna Ema Freš, ki nagovarja, tako RTV, mlade gledalce!

Alesh Maatko, odgovorni urednik Evrovizija.com

Če logično sklepamo potemtakem ni (edini) problem v denarju, kot se je velikokrat omenjalo, ampak v nedeljskem popoldanskem terminu, ki so ga sicer uskladile nacionalne televizije, ki sodelujejo na Otroški Evroviziji. Vsaj tako je takrat povedal evrovizijski nadzornik!

Kako bo leta 2020 glede sodelovanja na Otroški Evroviziji je prerano govoriti, saj – če se držimo uradne RTV verzije – Programsko-poslovni načrt (PPN) za leto 2020 še ni bil sprejet. In tudi ko bo sprejet PPN, obstaja velika verjetnost, da na Otroški Evroviziji 2020 RTV Slovenija ne bo sodelovala, razen če se bo zgodil čudež. Pustimo se presenetiti!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button