FESTIVALI

Na Festivalu slovenskega šansona slavil Tomaž Hostnik

Prepričal s skladbo Dekle iz zlatih sanj

Po dveh spomladanskih polfinalnih večerih se je 28. oktobra 2023 odvil še finale Festivala slovenskega šansona, ki so ga vodilii Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor VelšeV Kulturnem centru Rogaška Slatina je nastopilo deset finalistov: Ana Maria Mitić, Primož Vidovič, Patricija Škof, Zajtrk, Andrej Tomšič, Smaal Tokk, Violoncelli Itineranti, Jure Ivanušič in Nordunk, Veronika Nikolovska in Tomaž Hostnik.

In najboljši šanson je …

Strokovna žirija v sestavi Vita Mavrič, Leon Firšt, Mia Žnidarič, Boštjan Gombač in Slavko Pregl je podelila štiri nagrade, in sicer za najboljše besedilo, za najboljšo glasbo, za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca in veliko nagrado slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti. Prejemniki nagrad so:

  • za najboljše besedilo: Andrej Tomšič za skladbo Bistro,
  • za najboljšo glasbo: Tomaž Hostnik za skladbo Dekle iz zlatih sanj, aranžma Matija Krečič,
  • za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca: Zajtrk za skladbo Jera,
  • veliko nagrado slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti: Tomaž Hostnik za skladbo Dekle iz zlatih sanj.

In kdo je veliki nagrajenec Tomaž Hostnik? Kot pianist, pesnik in šansonjer redno koncertira tako doma kot v tujini. Je avtor več kot devetdeset skladb v slovenskem jeziku, kar vključuje celoten opus zasedb Vudlenderji, Drajnarjuva vampa, glasbo za otroke, film, gledališče, itd. Redno sodeluje s skladateljem in violinistom Matijo Krečičem. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem festivalu kantavtorstva (Kantfest) prejel zlato kanto, na 39. Melodijah morja in sonca s skladbo Irena zasedel prvo mesto prek telefonskega glasovanja, na Popevki 2019 pa si je prislužil nagrado za najboljše besedilo. Marca 2018 pa je z odliko končal magistrski študij klavirja na univerzi Antona Brucknerja v Linzu.

Kot pianist, pesnik in šansonjer redno koncertira tako doma kot v tujini, v Glasbeni šoli Škofja Loka pa se intenzivno udejstvuje kot pedagog, katerega učenci na tekmovanjih posegajo po najvišjih nagradah.

Andrej Tomšič
Andrej Tomšič: Bistro Foto: RTV Slovenija
Zajtrk
Zajtrk (Laura Krajnc in Sven Horvat: Jera) Foto: RTV Slovenija

Spomnimo. V pomladnih mesecih se je po desetletju premora vrnil Festival slovenskega šansona, s katerim Prvi program Radia Slovenija spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb v slovenskem jeziku.

Festival slovenskega šansona 2023 se je začel z razpisom, na katerega se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev. Strokovna žirija je izbrala 20 polfinalistov, ki so se s svojimi šansoni predstavili najprej v Kulturnem domu Krško in nato še v Gledališču Park v Murski Soboti. Na obeh predizborih je strokovna žirija v vsakem večeru izbrala pet šansonov, skupno deset, ki smo jih lahko na koncu slišali na zaključni prireditvi Festivala slovenskega šansona 28. oktobra 2023 v Kulturnem centru v Rogaški Slatini.

Šanson 2023
Festival slovenskega šansona 28. oktobra v Rogaški Slatini. Foto: Špela Šivic
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button